Bez kategorii

Kopytka z kurczakiem i pomidorkami

15 Min. gotowania
Przejdź do przepisu

Czas na obiad! Jak wspominałam, nie mam ostatnio zbyt wiele czasu na gotowanie. W zasadzie to muszę przyznać, że moje obiady, jem w porze kolacji. Staram się jednak, by te moje szybkie posiłki, były urozmaicone i zdrowe. I obowiązkowo ze składnikami, które zalecił mi lekarz. Czyli na talerzu musi znaleźć się drób, warzywa i wszystko najwyższej jakości. Na tę zabieganą sobotę polecam Wam kopytka z kurczakiem i pomidorkami.

Dziś mamy bardzo aktywny dzień. Mnie czeka wizyta u lekarza, przedświąteczne zakupy, szukanie idealnej choinki i jej udekorowanie. A do tego szykowanie się na jutrzejszą wizytę gości,z którymi nie zobaczymy się podczas świąt. Czeka mnie również pakowanie pierwszych prezentów, co do najbardziej ulubionych zajęć nie należy, bo cóż, nie umiem tego robić! Ale poza tymi typowo domowymi czynnościami, planuję również wieczór spa. W końcu nie samymi obowiązkami człowiek żyje!

A w międzyczasie sięgnę po ten pyszny i jakże szybki obiad. Fajnie mieć w pamięci taki przepis, i wykorzystać go w niedoczasie. Pyszne, podsmażone kopytka z kurczakiem i pomidorkami, to bardzo prosty i szybki pomysł na obiad w dosłownie 15 minut. Ja kupuję kopytka w zaufanym, małym garmażu. Są tak dobre jak te domowe, a oszczędzają mi dużo czasu.

Mam nadzieję, że w przedświątecznym czasie znajdziecie chwile dla siebie. Przygotujcie taki obiad, zadowolicie wszystkich domowników, i oszczędzicie jakże cenny czas, którego ostatnio tak mi brakuje!

Share

rb_lena
przygotowanie
10
gotowanie
15
ilość porcji
2
całkowity czas
25

Będzie potrzebne

  • Patelnia

  • Deska do krojenia

Składniki

  • 400 g gotowych kopytek,

  • 200 g pomidorków koktajlowych

  • 1 pojedynczy filet kurczaka

  • 3 ząbki czosnku

  • 3 łyżki oliwy

  • 1 łyżka masła

  • Sól

  • Pieprz

  • Szczypta ostrej papryczki

  • Szczypta suszonego oregano

  • Duża szczypta słodkiej papryki

Przepis krok po kroku

1

Mięso

Kurczaka kroję w kostkę, posypuję solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami. Rozgrzewam oliwę na patelni, wrzucam kawałki mięsa i podsmażam je 7 minut, często mieszając.
2

Reszta składników

Siekam drobno czosnek, wrzucam na patelnię, dodaję kopytka. Pomidorki myję, większe kawałki można przekroić na połówki. Dokładam je na patelnię.
3

Serwowanie

Do zawartości patelni dodaję masło, podsmażam danie przez 5-6 minut, aż kopytka ładnie się zarumienią, a pomidorki zaczną pękać. Gotowe danie przekładam na talerze.

Zalety

  • +

Wady

  • -
1513 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Bez kategorii

Świąteczna babka z makiem

45 minut Min. gotowania
Uff, zdążyłam ze świątecznym przepisem. Nie da się ukryć, że kwiecień przelatuje mi przez palce. I bardzo mi z tym źle. Ale…
Bez kategorii

Gofry jabłkowe

10 minut Min. gotowania
Kto tęskni za goframi jedzonymi na nadmorskim deptaku? Dla mnie bardzo ważny jest ten moment, kiedy jem pierwszego gofra w sezonie. Oczywiście,…
Bez kategorii

Pankejki jak włoskie cannoli

10 minut Min. gotowania
Czas na królewskie śniadanie! Śniadanie, które smakuje jak pyszny deser. I nie żartuję to chyba najlepsze śniadanie jakie jadłam ostatnim czasem. A…

7 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.