Bez kategorii

Kopytka z kurczakiem i pomidorkami

15 Min. gotowania
Przejdź do przepisu

Czas na obiad! Jak wspominałam, nie mam ostatnio zbyt wiele czasu na gotowanie. W zasadzie to muszę przyznać, że moje obiady, jem w porze kolacji. Staram się jednak, by te moje szybkie posiłki, były urozmaicone i zdrowe. I obowiązkowo ze składnikami, które zalecił mi lekarz. Czyli na talerzu musi znaleźć się drób, warzywa i wszystko najwyższej jakości. Na tę zabieganą sobotę polecam Wam kopytka z kurczakiem i pomidorkami.

Dziś mamy bardzo aktywny dzień. Mnie czeka wizyta u lekarza, przedświąteczne zakupy, szukanie idealnej choinki i jej udekorowanie. A do tego szykowanie się na jutrzejszą wizytę gości,z którymi nie zobaczymy się podczas świąt. Czeka mnie również pakowanie pierwszych prezentów, co do najbardziej ulubionych zajęć nie należy, bo cóż, nie umiem tego robić! Ale poza tymi typowo domowymi czynnościami, planuję również wieczór spa. W końcu nie samymi obowiązkami człowiek żyje!

A w międzyczasie sięgnę po ten pyszny i jakże szybki obiad. Fajnie mieć w pamięci taki przepis, i wykorzystać go w niedoczasie. Pyszne, podsmażone kopytka z kurczakiem i pomidorkami, to bardzo prosty i szybki pomysł na obiad w dosłownie 15 minut. Ja kupuję kopytka w zaufanym, małym garmażu. Są tak dobre jak te domowe, a oszczędzają mi dużo czasu.

Mam nadzieję, że w przedświątecznym czasie znajdziecie chwile dla siebie. Przygotujcie taki obiad, zadowolicie wszystkich domowników, i oszczędzicie jakże cenny czas, którego ostatnio tak mi brakuje!

Share

rb_lena
przygotowanie
10
gotowanie
15
ilość porcji
2
całkowity czas
25

Będzie potrzebne

  • Patelnia

  • Deska do krojenia

Składniki

  • 400 g gotowych kopytek,

  • 200 g pomidorków koktajlowych

  • 1 pojedynczy filet kurczaka

  • 3 ząbki czosnku

  • 3 łyżki oliwy

  • 1 łyżka masła

  • Sól

  • Pieprz

  • Szczypta ostrej papryczki

  • Szczypta suszonego oregano

  • Duża szczypta słodkiej papryki

Przepis krok po kroku

1

Mięso

Kurczaka kroję w kostkę, posypuję solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami. Rozgrzewam oliwę na patelni, wrzucam kawałki mięsa i podsmażam je 7 minut, często mieszając.
2

Reszta składników

Siekam drobno czosnek, wrzucam na patelnię, dodaję kopytka. Pomidorki myję, większe kawałki można przekroić na połówki. Dokładam je na patelnię.
3

Serwowanie

Do zawartości patelni dodaję masło, podsmażam danie przez 5-6 minut, aż kopytka ładnie się zarumienią, a pomidorki zaczną pękać. Gotowe danie przekładam na talerze.

Zalety

  • +

Wady

  • -
1473 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Bez kategoriiDesery

Mrożony bowl proteinowy

1 Min. czytania
Witajcie w nowym, cieplutkim tygodniu. Po czasie dość deszczowym i chłodnym, znów mamy lato. Owszem, deszcz był potrzebny, i mój ogród był…
Bez kategorii

Ciasto marchewkowe z miodową polewą

60 Min. gotowania
Ależ dziś będzie rozkosznie. Ależ dziś będzie błogo. Kochani,. przed Wami ciasto marchewkowe z miodową polewą. Dosłownie, to smak raju. Ciasto marchewkowe…
Bez kategoriiCiasta

Cytrynowe ciasto z pomarańczową galaretką

40 Min. gotowania
Witajcie w niedzielny poranek. Za oknem topnieją resztki śniegu, który padał u nas przez ostatnie trzy dni. W kubku kawa z miodem…

7 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.