Bez kategorii

Babka Czarny las

70 Min. gotowania
Przejdź do przepisu

Witajcie, w środę zabiorę Was do lasu! I to nie do byle jakiego lasu, a do smakowitego leśnego zakątka, przed Wami Babka Czarny Las. Tworząc ten wypiek, inspirowałam się tortem o tej nazwie. Znajdziemy w nim czekoladowy blat, śmietanowy krem i oczywiście wiśnie. U mnie mamy śmietankową część ciasta, druga część jest mocno czekoladowa, a do tego mamy pyszne i soczyste wiśnie. Tort, w prostej i przystępnej formie. W sam raz na weekend.

Uwielbiam takie ciasta, babki, keksy, placki. Takie wypieki robi się szybko, i dają mnóstwo możliwości do kombinacji. Smakują zaś wspaniale z filiżanką dobrej herbaty, albo kawy. Uwielbiam mieć taki kawałek ciasta, kubek gorącego napoju i to mój przepis na udane popołudnie. A ostatni czas, jest dla mnie dość wymagający. Więc kiedy tylko mogę staram się umilić sobie codzienność.

Pieczenie to dla mnie nie tylko sama radość z miksowania i tworzenia. Ale również radość z oczekiwania na efekt. A najbardziej chyba lubię jak proste składniki, udaje mi się zamienić w wyjątkowe ciasto. Muszę Wam przyznać, że to ciacho, bardzo skutecznie poprawia humor. A sami zobaczycie, jest tak proste, że raz i dwa, i ciasto będzie na Waszym stole.

Mam nadzieję, że skutecznie Was przekonałam i babka czarny las, pojawi się na Waszym stole!

Share

rb_lena
przygotowanie
15
gotowanie
70
ilość porcji
8
całkowity czas
85

Będzie potrzebne

  • Miska

  • Keksówka

  • Mikser

Składniki

  • słoik wiśni

  • 30 ml wiśniówki

  • 10 dag czekoladowej rozpuszczonej w kąpieli wodnej i ostudzonej

  • 20 dag masła

  • 30 dag cukru

  • 5 jajek

  • 40 dag mąki

  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 100 ml mleka

  • 1 łyżeczka kakao

  • 2 łyżki budyniu śmietankowego

  • cukier waniliowy

Przepis krok po kroku

1

Ciasto

Wiśnie odsączamy, skrapiamy połową wiśniówki. wiśnie, skropić połową wiśniówki. Masło ucieramy z cukrem, ucierając wbijamy po 1 jajku po każdym chwilkę miksując. Masę mieszamy z mąką, proszkiem do pieczenia i mlekiem. Powstałe ciasto dzielimy na pół. Jedną część mieszamy z budyniem drugą ze stopioną czekoladą, łyżeczką kakao i cukrem waniliowym.
2

Pieczenie

Jasne ciasto umieszczamy na spodzie oprószonej mąką formy, na nim ciasto ciemne, a na wierzchu wciskamy wiśnie. W kilku miejscach skręcamy ciasto widelcem. Pieczemy ok. 65min. w temp. 175 stopni.
3

Podanie

Upieczone ciasto można polać gorzką czekoladą, polukrować, albo posypać cukrem pudrem. Można je również podać z czapą bitej śmietany.

Zalety

  • +

Wady

  • -
1486 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Bez kategorii

Smaki Bieszczad

2 Min. czytania
Chwilę przed kolejnym wyjazdem w Bieszczady, zabiorę w Was małą kulinarną podróż. Otóż w czerwcu byliśmy w Bieszczadach, i tak się zakochałam,…
Bez kategoriiDesery

Pudding z tapioki i mango

20 Min. gotowania
Witajcie kochani. Kolejny ciężki tydzień za mną. Dużo gotuję, ale brakuje mi czasu by dzielić się z Wami na bieżąco przepisami. Kiedy…
Bez kategoriiDesery

Mrożony bowl proteinowy

1 Min. czytania
Witajcie w nowym, cieplutkim tygodniu. Po czasie dość deszczowym i chłodnym, znów mamy lato. Owszem, deszcz był potrzebny, i mój ogród był…

17 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.