Śniadania na słodko

Pszenne bliny na śniadanie

10 Min. gotowania
Przejdź do przepisu

Kiedy myślę o mijającym właśnie tygodniu, na usta ciśnie mi się jedno słowo-wyzwanie. To był bardzo ciężki tydzień. No cóż, listopad nie ma dla mnie taryfy ulgowej. Bardzo mnie cieszy koniec tego miesiąca, z początkiem grudnia zaczynam czuć świąteczną atmosferę i dużo lżej znoszę ciemności za oknem. Poza tym odliczanie do świąt, myślenie o nich, to dla mnie kojące czynności. Ale zanim będziemy cieszyć się magią grudnia, czas przygotować się na ostatni tydzień listopada. A mi towarzyszyć będą pszenne bliny.

Te proste i urocze placuszki cudownie smakują od samego rana. Bardzo delikatne, niesłodkie, i banalnie proste. To co w nich lubię, to to, że są lekko wytrawne. Dlatego tak cudownie łączą się ze słodkimi dodatkami. Moim odkryciem są pszenne bliny w połączeniu z kremem pistacjowym! To prawdziwa poezja smaków. I jeszcze jakby ten listopad był mniej straszny. Mój brat przywiózł mi słoiczek pasty pistacjowej wprost z Sycylii. Zniknęła błyskawicznie, tak, tak, duży w tym udział miał mój mąż! Ale spokojnie, zapasy porobione. Do końca miesiąca powinno nam ich starczyć. No dobrze, wracamy do dzisiejszej propozycji. W końcu dziś rządzy bliny.

Bliny zaś, to cudowna propozycja na leniwe śniadanie. Szczególnie smakują mi jesienią. Ciepłe bliny, wyjątkowe dodatki i po takim śniadaniu, każdy poranek musi być udany. A czego jak czego, ale w listopadowe poranki, każda forma poprawy nastroju i samopoczucia, mile widziana.

Mam nadzieję, że moja śniadaniowa propozycja, przypadnie Wam do gustu. A proste i pyszne, pszenne bliny, zagoszczą na Waszych śniadaniowych stołach.

Życzę Wam pysznej i cieplutkiej niedzieli. Za moim oknem od piątku sypie śnieg i wieje niemal huraganowy wiatr. Szykuje się więc dziś domowy dzień. I nie powiem, bardzo mnie to cieszy.

Share

rb_lena
przygotowanie
45
gotowanie
10
ilość porcji
3
całkowity czas
55

Będzie potrzebne

  • Miska

  • Patelnia

Składniki

  • 1 pełna szklanka mąki pszennej

  • 1,5 szklanki lekko ciepłego mleka

  • 15 dkg suszonych drożdży

  • 1 jajko

  • 1 łyżeczka cukru

  • Szczypta soli

  • Masło klarowane do smażenia

Przepis krok po kroku

1

Ciasto

Drożdże rozpuszczamy w 100ml mleka, dodajemy pozostałe składniki. Energicznie mieszamy łyżką, bądź też mikserem. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Przykrywamy ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 40 minut, do wyrośnięcia.
2

Smażenie

Rozgrzewamy masło klarowane, smażymy dość małe bliny, z obu stron na rumiano.
3

Serwowanie

Gotowe bliny podajemy z ulubionymi owocami, bądź konfiturami.

Zalety

  • +

Wady

  • -
1500 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Śniadania na słodko

Japońskie pankejki z figą i miodem

10minuty Min. gotowania
Podobno japońskie pankejki są najlepsze na świecie. Najbardziej puchate, najbardziej delikatne, wręcz rozpływające się w ustach. I muszę się z tym zgodzić….
Śniadania na słodko

Krążki jabłkowe na śniadanie

10 minut Min. gotowania
Wrzesień to czas, który zawsze wzbudza mnie refleksje. Bo to koniec wakacji i zaraz mamy jesień. Tegoroczna jesień na szczęście zapowiada się…
Śniadania na słodko

Proteinowa granola z patelni

5 minut Min. gotowania
Granola z patelni? Ale co to jest? Przecież granolę kupujemy w sklepie, w takim ładnym, kolorowym pudełku. Nie smażymy jej przecież na…

13 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.