Śniadania na słodko

Pszenne bliny na śniadanie

10 Min. gotowania
Przejdź do przepisu

Kiedy myślę o mijającym właśnie tygodniu, na usta ciśnie mi się jedno słowo-wyzwanie. To był bardzo ciężki tydzień. No cóż, listopad nie ma dla mnie taryfy ulgowej. Bardzo mnie cieszy koniec tego miesiąca, z początkiem grudnia zaczynam czuć świąteczną atmosferę i dużo lżej znoszę ciemności za oknem. Poza tym odliczanie do świąt, myślenie o nich, to dla mnie kojące czynności. Ale zanim będziemy cieszyć się magią grudnia, czas przygotować się na ostatni tydzień listopada. A mi towarzyszyć będą pszenne bliny.

Te proste i urocze placuszki cudownie smakują od samego rana. Bardzo delikatne, niesłodkie, i banalnie proste. To co w nich lubię, to to, że są lekko wytrawne. Dlatego tak cudownie łączą się ze słodkimi dodatkami. Moim odkryciem są pszenne bliny w połączeniu z kremem pistacjowym! To prawdziwa poezja smaków. I jeszcze jakby ten listopad był mniej straszny. Mój brat przywiózł mi słoiczek pasty pistacjowej wprost z Sycylii. Zniknęła błyskawicznie, tak, tak, duży w tym udział miał mój mąż! Ale spokojnie, zapasy porobione. Do końca miesiąca powinno nam ich starczyć. No dobrze, wracamy do dzisiejszej propozycji. W końcu dziś rządzy bliny.

Bliny zaś, to cudowna propozycja na leniwe śniadanie. Szczególnie smakują mi jesienią. Ciepłe bliny, wyjątkowe dodatki i po takim śniadaniu, każdy poranek musi być udany. A czego jak czego, ale w listopadowe poranki, każda forma poprawy nastroju i samopoczucia, mile widziana.

Mam nadzieję, że moja śniadaniowa propozycja, przypadnie Wam do gustu. A proste i pyszne, pszenne bliny, zagoszczą na Waszych śniadaniowych stołach.

Życzę Wam pysznej i cieplutkiej niedzieli. Za moim oknem od piątku sypie śnieg i wieje niemal huraganowy wiatr. Szykuje się więc dziś domowy dzień. I nie powiem, bardzo mnie to cieszy.

Share

rb_lena
przygotowanie
45
gotowanie
10
ilość porcji
3
całkowity czas
55

Będzie potrzebne

  • Miska

  • Patelnia

Składniki

  • 1 pełna szklanka mąki pszennej

  • 1,5 szklanki lekko ciepłego mleka

  • 15 dkg suszonych drożdży

  • 1 jajko

  • 1 łyżeczka cukru

  • Szczypta soli

  • Masło klarowane do smażenia

Przepis krok po kroku

1

Ciasto

Drożdże rozpuszczamy w 100ml mleka, dodajemy pozostałe składniki. Energicznie mieszamy łyżką, bądź też mikserem. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Przykrywamy ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 40 minut, do wyrośnięcia.
2

Smażenie

Rozgrzewamy masło klarowane, smażymy dość małe bliny, z obu stron na rumiano.
3

Serwowanie

Gotowe bliny podajemy z ulubionymi owocami, bądź konfiturami.

Zalety

  • +

Wady

  • -
1464 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Śniadania na słodko

Gofry z kremem mascarpone

15 Min. gotowania
Zapraszam na śniadanie. Prawdziwie królewskie danie, zapraszam na gofry z kremem mascarpone. Będąc w restauracji przeglądałam menu, ja byłam na obiedzie, ale…
Śniadania na słodko

Migdałowa kaszka kukurydziana

25 Min. gotowania
Witajcie po Świętach! Jak tam, przejedzeni czy po prostu nasyceni rodzinną atmosferą? Ja dziś dzielnie pomaszerowałam, a raczej pojechałam do pracy. Ale…
Śniadania na słodko

Zimowy pieczony naleśnik

25 Min. gotowania
Co byście powiedzieli na pyszne i ciepłe śniadanie? Zimą to podstawa, nie ma co się oszukiwać. Po ciepłym śniadaniu czuję się dużo…

13 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.