Śniadania na słodko

Owsiane gofry bananowe

15 Min. gotowania
Przejdź do przepisu

Witajcie w nowym tygodniu! Mam nadzieję, że wypoczęliście w miniony weekend i miło spędziliście wolny czas. Jak wspominałam moim celem był relaks i dużo, dużo odpoczynku. Bardzo tego potrzebowałam. Te dwa dni miały być maksymalnie relaksujące i domowe. No dobrze, z małą przerwą, kiedy to wybrałam się do sklepu, na poszukiwania jesiennego sweterka. Ale poza tą małą chwilą, reszta czasu upłynęła mi na celebrowaniu dbania o siebie. Tak bardzo o tym zapomniałam! A zaczęłam od samego rana, pysznym śniadaniem. U mnie były to owsiane gofry bananowe.

Uwielbiam poranne gofry. To dla mnie kwintesencja porannego dopieszczania się i rozpieszczania. W końcu gofry tak bardzo kojarzą się nam z latem, słodyczą i beztroską. Ale, ale, wersja śniadaniowa może być zarówno smakowita, ale i zdrowa. Moje gofry owsiane z bananem, nie zawierają tłuszczu. Mają za to bogactwo składników, które odżywiają nasze ciało, od samego rana. Płatki owsiane są zdrowe, obniżają ciśnienie i chronią przed cukrzycą. Poza tym to bogactwo witamin z grupy B, które od rana dbają o naszą kondycję umysłową. Gorzka czekolada zawiera dużo magnezu. A banany dają dużo energii i potasu. Jak widać, takie gofry są zdrowe!

Owsiane gofry bananowe zrobicie w kilka chwil. Wystarczy tylko wszystko zmiksować i już, można nakrywać do stołu. Nie żartuję. Poranne gofry rozpieszczają całą rodzinę i dają nam tyle naturalnej radości! Najlepiej, jakbyście ułożyli na stole miseczki z dodatkami, tak samemu ozdobić swoje gofry. To na pewno zachęci dzieci to sięgnięcia po zdrowe i sycące dodatki.

Mam nadzieję, że to będzie dobry i smakowity tydzień. Z takim początkiem, na pewno taki będzie!

Uściski, trzymajmy się zdrowo i ciepło w ten listopadowy czas!

Magda

Share

rb_lena
przygotowanie
5
gotowanie
15
ilość porcji
3
całkowity czas
20

Będzie potrzebne

  • Gofrownica

  • Blender

  • Miska

  • Łopatka

Składniki

  • 375ml dowolnego mleka

  • 220g płatków owsianych

  • 2 dojrzałe banany

  • 2 jajka

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • aromat migdałowy

  • Dodatkowo: jogurt grecki, gorzka czekolada,borówki, banan, masło orzechowe

Przepis krok po kroku

1

Ciasto

Płatki miksujemy na pył. Dodajemy banany, mleko, jajko, aromat i proszek do pieczenia. Miksujemy na jednolite, gładkie ciasto. Zostawiamy na 5 minut.
2

Gofry

Gofrownicę mocno rozgrzewamy, chochelką wylewamy ciasto i smażymy rumiane gofry.
3

Serwowanie

Gotowe gofry podajemy z borówkami, pokrojonymi bananami, masłem orzechowym, jogurtem i startą gorzką czekoladą.

Zalety

  • +

Wady

  • -
1493 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Śniadania na słodko

Japońskie pankejki z figą i miodem

10minuty Min. gotowania
Podobno japońskie pankejki są najlepsze na świecie. Najbardziej puchate, najbardziej delikatne, wręcz rozpływające się w ustach. I muszę się z tym zgodzić….
Śniadania na słodko

Krążki jabłkowe na śniadanie

10 minut Min. gotowania
Wrzesień to czas, który zawsze wzbudza mnie refleksje. Bo to koniec wakacji i zaraz mamy jesień. Tegoroczna jesień na szczęście zapowiada się…
Śniadania na słodko

Proteinowa granola z patelni

5 minut Min. gotowania
Granola z patelni? Ale co to jest? Przecież granolę kupujemy w sklepie, w takim ładnym, kolorowym pudełku. Nie smażymy jej przecież na…

14 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.