Śniadania na słodko

Owsiane gofry bananowe

15 Min. gotowania
Przejdź do przepisu

Witajcie w nowym tygodniu! Mam nadzieję, że wypoczęliście w miniony weekend i miło spędziliście wolny czas. Jak wspominałam moim celem był relaks i dużo, dużo odpoczynku. Bardzo tego potrzebowałam. Te dwa dni miały być maksymalnie relaksujące i domowe. No dobrze, z małą przerwą, kiedy to wybrałam się do sklepu, na poszukiwania jesiennego sweterka. Ale poza tą małą chwilą, reszta czasu upłynęła mi na celebrowaniu dbania o siebie. Tak bardzo o tym zapomniałam! A zaczęłam od samego rana, pysznym śniadaniem. U mnie były to owsiane gofry bananowe.

Uwielbiam poranne gofry. To dla mnie kwintesencja porannego dopieszczania się i rozpieszczania. W końcu gofry tak bardzo kojarzą się nam z latem, słodyczą i beztroską. Ale, ale, wersja śniadaniowa może być zarówno smakowita, ale i zdrowa. Moje gofry owsiane z bananem, nie zawierają tłuszczu. Mają za to bogactwo składników, które odżywiają nasze ciało, od samego rana. Płatki owsiane są zdrowe, obniżają ciśnienie i chronią przed cukrzycą. Poza tym to bogactwo witamin z grupy B, które od rana dbają o naszą kondycję umysłową. Gorzka czekolada zawiera dużo magnezu. A banany dają dużo energii i potasu. Jak widać, takie gofry są zdrowe!

Owsiane gofry bananowe zrobicie w kilka chwil. Wystarczy tylko wszystko zmiksować i już, można nakrywać do stołu. Nie żartuję. Poranne gofry rozpieszczają całą rodzinę i dają nam tyle naturalnej radości! Najlepiej, jakbyście ułożyli na stole miseczki z dodatkami, tak samemu ozdobić swoje gofry. To na pewno zachęci dzieci to sięgnięcia po zdrowe i sycące dodatki.

Mam nadzieję, że to będzie dobry i smakowity tydzień. Z takim początkiem, na pewno taki będzie!

Uściski, trzymajmy się zdrowo i ciepło w ten listopadowy czas!

Magda

Share

rb_lena
przygotowanie
5
gotowanie
15
ilość porcji
3
całkowity czas
20

Będzie potrzebne

  • Gofrownica

  • Blender

  • Miska

  • Łopatka

Składniki

  • 375ml dowolnego mleka

  • 220g płatków owsianych

  • 2 dojrzałe banany

  • 2 jajka

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • aromat migdałowy

  • Dodatkowo: jogurt grecki, gorzka czekolada,borówki, banan, masło orzechowe

Przepis krok po kroku

1

Ciasto

Płatki miksujemy na pył. Dodajemy banany, mleko, jajko, aromat i proszek do pieczenia. Miksujemy na jednolite, gładkie ciasto. Zostawiamy na 5 minut.
2

Gofry

Gofrownicę mocno rozgrzewamy, chochelką wylewamy ciasto i smażymy rumiane gofry.
3

Serwowanie

Gotowe gofry podajemy z borówkami, pokrojonymi bananami, masłem orzechowym, jogurtem i startą gorzką czekoladą.

Zalety

  • +

Wady

  • -
1464 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Śniadania na słodko

Gofry z kremem mascarpone

15 Min. gotowania
Zapraszam na śniadanie. Prawdziwie królewskie danie, zapraszam na gofry z kremem mascarpone. Będąc w restauracji przeglądałam menu, ja byłam na obiedzie, ale…
Śniadania na słodko

Migdałowa kaszka kukurydziana

25 Min. gotowania
Witajcie po Świętach! Jak tam, przejedzeni czy po prostu nasyceni rodzinną atmosferą? Ja dziś dzielnie pomaszerowałam, a raczej pojechałam do pracy. Ale…
Śniadania na słodko

Zimowy pieczony naleśnik

25 Min. gotowania
Co byście powiedzieli na pyszne i ciepłe śniadanie? Zimą to podstawa, nie ma co się oszukiwać. Po ciepłym śniadaniu czuję się dużo…

14 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.