Bez kategoriiŚniadania na słodko

Szkocki Cronachan

10 Min. gotowania
Przejdź do przepisu

Kiedy myślę o tym, jaki to był ciężki tydzień, to przebiegają mnie dreszcze. Tak, to był tydzień, który mnie zmęczył i fizycznie i psychicznie. Wręcz przeorał, chociaż niekoniecznie lubię to słowo. Z wielką ulgą przyjmuję koniec tego tygodnia. Odliczam godziny do początku weekendu. Jeszcze chwila i jeszcze moment, i zacznie się spokojny czas. Zaplanowałam sobie ten weekend pod hasłem- przytulność. Nie zamierzam wychodzić z domu, będę się rozpieszczać na każdym polu. Tak bardzo tego potrzebuję! Za serwowanie sobie przyjemności, zacznę od przepisu na szkocki deser z malinami.

Oryginalna nazwa brzmi Cronachan. To deser, puchaty i puszysty niczym chmurka. Z przepysznie chrupiącymi płatkami owsianymi, które nieco przypominają granolę. Do tego smakuje aromatem Whiskey, przez co rozgrzewa i wyjątkowo poprawia humor. Spokojnie, większość alkoholu wyparuje! Całość wieńczy malinowe puree, które swoim smakiem, idealnie przełamuje słodycz płatków i kremu.

Szkocki deser z malinami jest przytulny. Domowy, bajecznie prosty, aksamitny, przenoszący na inny poziom smaku. Czasem zapominamy jak banalne składniki są w stanie zamienić popołudnie, w chwilę pełną przyjemności. Już nie mogę się doczekać dzisiejszego wieczoru. Ja, dużo świec i światełek. Mięciutki kocyk, ciepłe skarpetki, dwa ukochane kociaki i miseczka deseru. To dla mnie kwintesencja listopadowego, domowego Hygge. Tak bardzo zapomniałam o nim w tym tygodniu!

Mam nadzieję, że przyłączycie się do mnie i zrobimy razem ten pyszny deser. Będę na Was czekać!

Buziaki i do kolejnego przepisu!

Share

rb_lena
przygotowanie
10
gotowanie
10
ilość porcji
2
całkowity czas
20

Będzie potrzebne

  • Mikser

  • Patelnia

Składniki

  • 4 stołowe łyżki płatków owsianych

  • 400 g malin (świeżych lub mrożonych)

  • 200 ml śmietanki 30%

  • 150 gramów jogurtu greckiego

  • 3 stołowe łyżki miodu

  • 3 stołowe łyżki whisky

  • Szczypta cynamonu

Przepis krok po kroku

1

Chrupiące płatki

Płatki mieszam z miodem i cynamonem, przekładam na suchej patelni i podprażam do zarumienienia- około 5-6 minut. Na koniec wlewam alkohol i zostawiam na 3 minuty, do lekkiego wystudzenia.
2

Maliny

Owoce rozgniatam widelcem.
3

Masa

Ubijam śmietankę na puszysty krem. Dodaję jogurt i mieszam łyżką.
4

Serwowanie

Na dnie miseczek układam mieszankę chrupiących płatków, na wierzch układam krem, na całości układam malinowe puree.

Zalety

  • +

Wady

  • -
1501 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Bez kategorii

Wesołych Świąt!

1 Min. czytania
Niech najbliższe Święta upłyną Wam pod znakiem radości, w towarzystwie rodziny, w atmosferze bliskości! Niech także nadchodzący rok cały składa się sukcesów…
Śniadania na słodko

Japońskie pankejki z figą i miodem

10minuty Min. gotowania
Podobno japońskie pankejki są najlepsze na świecie. Najbardziej puchate, najbardziej delikatne, wręcz rozpływające się w ustach. I muszę się z tym zgodzić….
Bez kategorii

Smaki Ostrzyc.

1 Min. czytania
Dziś zabieram Was na małą wycieczkę, zapraszam do Ostrzyc. Do miejsca, które szczerze uwielbiam i chętnie tam wracam. No dobrze, Ostrzyce to…

11 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.