Bez kategoriiŚniadania na słodko

Szkocki Cronachan

10 Min. gotowania
Przejdź do przepisu

Kiedy myślę o tym, jaki to był ciężki tydzień, to przebiegają mnie dreszcze. Tak, to był tydzień, który mnie zmęczył i fizycznie i psychicznie. Wręcz przeorał, chociaż niekoniecznie lubię to słowo. Z wielką ulgą przyjmuję koniec tego tygodnia. Odliczam godziny do początku weekendu. Jeszcze chwila i jeszcze moment, i zacznie się spokojny czas. Zaplanowałam sobie ten weekend pod hasłem- przytulność. Nie zamierzam wychodzić z domu, będę się rozpieszczać na każdym polu. Tak bardzo tego potrzebuję! Za serwowanie sobie przyjemności, zacznę od przepisu na szkocki deser z malinami.

Oryginalna nazwa brzmi Cronachan. To deser, puchaty i puszysty niczym chmurka. Z przepysznie chrupiącymi płatkami owsianymi, które nieco przypominają granolę. Do tego smakuje aromatem Whiskey, przez co rozgrzewa i wyjątkowo poprawia humor. Spokojnie, większość alkoholu wyparuje! Całość wieńczy malinowe puree, które swoim smakiem, idealnie przełamuje słodycz płatków i kremu.

Szkocki deser z malinami jest przytulny. Domowy, bajecznie prosty, aksamitny, przenoszący na inny poziom smaku. Czasem zapominamy jak banalne składniki są w stanie zamienić popołudnie, w chwilę pełną przyjemności. Już nie mogę się doczekać dzisiejszego wieczoru. Ja, dużo świec i światełek. Mięciutki kocyk, ciepłe skarpetki, dwa ukochane kociaki i miseczka deseru. To dla mnie kwintesencja listopadowego, domowego Hygge. Tak bardzo zapomniałam o nim w tym tygodniu!

Mam nadzieję, że przyłączycie się do mnie i zrobimy razem ten pyszny deser. Będę na Was czekać!

Buziaki i do kolejnego przepisu!

Share

rb_lena
przygotowanie
10
gotowanie
10
ilość porcji
2
całkowity czas
20

Będzie potrzebne

  • Mikser

  • Patelnia

Składniki

  • 4 stołowe łyżki płatków owsianych

  • 400 g malin (świeżych lub mrożonych)

  • 200 ml śmietanki 30%

  • 150 gramów jogurtu greckiego

  • 3 stołowe łyżki miodu

  • 3 stołowe łyżki whisky

  • Szczypta cynamonu

Przepis krok po kroku

1

Chrupiące płatki

Płatki mieszam z miodem i cynamonem, przekładam na suchej patelni i podprażam do zarumienienia- około 5-6 minut. Na koniec wlewam alkohol i zostawiam na 3 minuty, do lekkiego wystudzenia.
2

Maliny

Owoce rozgniatam widelcem.
3

Masa

Ubijam śmietankę na puszysty krem. Dodaję jogurt i mieszam łyżką.
4

Serwowanie

Na dnie miseczek układam mieszankę chrupiących płatków, na wierzch układam krem, na całości układam malinowe puree.

Zalety

  • +

Wady

  • -
1469 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Bez kategorii

Ciasto marchewkowe z miodową polewą

60 Min. gotowania
Ależ dziś będzie rozkosznie. Ależ dziś będzie błogo. Kochani,. przed Wami ciasto marchewkowe z miodową polewą. Dosłownie, to smak raju. Ciasto marchewkowe…
Śniadania na słodko

Gofry z kremem mascarpone

15 Min. gotowania
Zapraszam na śniadanie. Prawdziwie królewskie danie, zapraszam na gofry z kremem mascarpone. Będąc w restauracji przeglądałam menu, ja byłam na obiedzie, ale…
Śniadania na słodko

Migdałowa kaszka kukurydziana

25 Min. gotowania
Witajcie po Świętach! Jak tam, przejedzeni czy po prostu nasyceni rodzinną atmosferą? Ja dziś dzielnie pomaszerowałam, a raczej pojechałam do pracy. Ale…

11 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.