Bez kategoriiŚniadania na słodko

Szkocki Cronachan

10 Min. gotowania
Przejdź do przepisu

Kiedy myślę o tym, jaki to był ciężki tydzień, to przebiegają mnie dreszcze. Tak, to był tydzień, który mnie zmęczył i fizycznie i psychicznie. Wręcz przeorał, chociaż niekoniecznie lubię to słowo. Z wielką ulgą przyjmuję koniec tego tygodnia. Odliczam godziny do początku weekendu. Jeszcze chwila i jeszcze moment, i zacznie się spokojny czas. Zaplanowałam sobie ten weekend pod hasłem- przytulność. Nie zamierzam wychodzić z domu, będę się rozpieszczać na każdym polu. Tak bardzo tego potrzebuję! Za serwowanie sobie przyjemności, zacznę od przepisu na szkocki deser z malinami.

Oryginalna nazwa brzmi Cronachan. To deser, puchaty i puszysty niczym chmurka. Z przepysznie chrupiącymi płatkami owsianymi, które nieco przypominają granolę. Do tego smakuje aromatem Whiskey, przez co rozgrzewa i wyjątkowo poprawia humor. Spokojnie, większość alkoholu wyparuje! Całość wieńczy malinowe puree, które swoim smakiem, idealnie przełamuje słodycz płatków i kremu.

Szkocki deser z malinami jest przytulny. Domowy, bajecznie prosty, aksamitny, przenoszący na inny poziom smaku. Czasem zapominamy jak banalne składniki są w stanie zamienić popołudnie, w chwilę pełną przyjemności. Już nie mogę się doczekać dzisiejszego wieczoru. Ja, dużo świec i światełek. Mięciutki kocyk, ciepłe skarpetki, dwa ukochane kociaki i miseczka deseru. To dla mnie kwintesencja listopadowego, domowego Hygge. Tak bardzo zapomniałam o nim w tym tygodniu!

Mam nadzieję, że przyłączycie się do mnie i zrobimy razem ten pyszny deser. Będę na Was czekać!

Buziaki i do kolejnego przepisu!

Share

rb_lena
przygotowanie
10
gotowanie
10
ilość porcji
2
całkowity czas
20

Będzie potrzebne

  • Mikser

  • Patelnia

Składniki

  • 4 stołowe łyżki płatków owsianych

  • 400 g malin (świeżych lub mrożonych)

  • 200 ml śmietanki 30%

  • 150 gramów jogurtu greckiego

  • 3 stołowe łyżki miodu

  • 3 stołowe łyżki whisky

  • Szczypta cynamonu

Przepis krok po kroku

1

Chrupiące płatki

Płatki mieszam z miodem i cynamonem, przekładam na suchej patelni i podprażam do zarumienienia- około 5-6 minut. Na koniec wlewam alkohol i zostawiam na 3 minuty, do lekkiego wystudzenia.
2

Maliny

Owoce rozgniatam widelcem.
3

Masa

Ubijam śmietankę na puszysty krem. Dodaję jogurt i mieszam łyżką.
4

Serwowanie

Na dnie miseczek układam mieszankę chrupiących płatków, na wierzch układam krem, na całości układam malinowe puree.

Zalety

  • +

Wady

  • -
1486 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Śniadania na słodko

Krążki jabłkowe na śniadanie

10 minut Min. gotowania
Wrzesień to czas, który zawsze wzbudza mnie refleksje. Bo to koniec wakacji i zaraz mamy jesień. Tegoroczna jesień na szczęście zapowiada się…
Bez kategorii

Smaki Bieszczad

2 Min. czytania
Chwilę przed kolejnym wyjazdem w Bieszczady, zabiorę w Was małą kulinarną podróż. Otóż w czerwcu byliśmy w Bieszczadach, i tak się zakochałam,…
Śniadania na słodko

Proteinowa granola z patelni

5 minut Min. gotowania
Granola z patelni? Ale co to jest? Przecież granolę kupujemy w sklepie, w takim ładnym, kolorowym pudełku. Nie smażymy jej przecież na…

11 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.