Ciasta

Jesienne ciasto z karmelizowaną gruszką.

65 Min. gotowania
Przejdź do przepisu

Witajcie kochani po weekendzie. Jak Wasze nastroje i samopoczucie? Mam nadzieję, że spędziliście ten czas jak należy, czyli dużo wypoczywając. Mi udało się idealnie połączyć relaks z obowiązkami, a miałam ich kilka. Dodatkowo zrobiliśmy sobie wycieczkę w odwiedziny do brata i byliśmy na uroczym jesiennym spacerze na rewskim cyplu. A wszystkiemu towarzyszyło nam jesienne ciasto z gruszkami.

Ten wypiek pachnie jesienią, tak działa na mnie miks cynamonu i imbiru. Do tego gruszki, ale nie takie zwykłe, bo karmelizowane. Słodkie, pachnące, bardzo apetyczne. To ciasto pięknie rośnie, jest mięciutkie, wręcz rozpływa się w ustach. Słodycz podkręcają gruszki, które naprawdę całkowicie zmieniają smak, tak tradycyjnego wypieku. Osobiście uwielbiam jak takie zwykłe ciasta, zamieniają się w coś cudownego i oryginalnego.

Bardzo lubię ten moment, gdy ciasto się upiekło, a ja mogę usiąść z kubkiem kawy i podelektować się wolną chwilą. Co prawda mam wrażenie, że weekendy mijają nam coraz szybciej, ale jesienne ciasto z gruszkami, sprawiło, że ta chwila wydawała się trwać i trwać. Ostatnio bardzo brakuje mi takich chwil, więc z dużą ekscytacją czekam na nie i celebruję ile się da.

Mam nadzieję, że spodobał się Wam ten przepis i chętnie go zrobicie w domowym zaciszu. Może dla rozjaśnienia sobie nadchodzącego tygodnia? Smacznego kochani!

Share

rb_lena
przygotowanie
30
gotowanie
65
ilość porcji
10
całkowity czas
95

Będzie potrzebne

  • Patelnia

  • Miska

  • Mikser

  • Tortownica

  • Papier do pieczenia

Składniki

  • Karmelowe gruszki:

  • 25 g masła

  • 1 łyżka cukru

  • 3 twarde gruszki

  • 150 g masła

  • 150 g cukru

  • 3 jajka

  • 200 g mąki pszennej

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • szczypta soli

  • 150 g kwaśnej śmietany

  • 2 łyżeczki cynamonu

  • Duża szczypta mielonego imbiru

Przepis krok po kroku

1

Gruszki

Zaczynamy od przygotowania owoców. Na patelnie roztopić masło, dodać cukier oraz gruszki obrane ze skóry i pokrojone w ósemki. Smażyć na średnim ogniu przez 10 minut aż owoce się lekko podsmażą, ale nie rozmiękną. Po tym czasie, patelnię odstawić do przestygnięcia. Wystudzone gruszki pokroić na mniejsze kawałki.
2

Ciasto

Czas na ciasto. Zmiksować masło i cukier. Utrzeć na puszystą masę. Dodawać jajka jedno po drugim wciąż ucierając. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wszystkimi przyprawy, oraz z solą i śmietaną. Całość zmiksować na gładką masę. Na koniec do ciasta dodać kawałki gruszek.
3

Pieczenie

Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni. Wylewam ciasto do formy. Placek piekę 65-70 minut, do suchego patyczka.

Zalety

  • +

Wady

  • -
1490 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Błyskawiczne ciasto ze śliwkami

50 Min. gotowania
Dziś czas na śliwki! A dokładniej na błyskawicznie ciasto ze śliwkami. Ten tydzień był po prostu wstępem do jesieni. Co prawda mam…
Ciasta

Rustykalna tarta

30 minut Min. gotowania
Dziś mam dla Was coś niesamowitego. Na samo wspomnienie tego ciasta, cieszy mi się buzia. To po prostu najlepsza tarta pod słońcem….
Ciasta

Brownie z morelami i migdałami

30 minut Min. gotowania
Dziś będzie bardzo, ale to bardzo słodko. I mocno czekoladowo. Bo czego jak czego, ale brakowało mi czekoladowej osłody i pociechy. Wiecie,…

22 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.