Ciasta

Jesienne ciasto z karmelizowaną gruszką.

65 Min. gotowania
Przejdź do przepisu

Witajcie kochani po weekendzie. Jak Wasze nastroje i samopoczucie? Mam nadzieję, że spędziliście ten czas jak należy, czyli dużo wypoczywając. Mi udało się idealnie połączyć relaks z obowiązkami, a miałam ich kilka. Dodatkowo zrobiliśmy sobie wycieczkę w odwiedziny do brata i byliśmy na uroczym jesiennym spacerze na rewskim cyplu. A wszystkiemu towarzyszyło nam jesienne ciasto z gruszkami.

Ten wypiek pachnie jesienią, tak działa na mnie miks cynamonu i imbiru. Do tego gruszki, ale nie takie zwykłe, bo karmelizowane. Słodkie, pachnące, bardzo apetyczne. To ciasto pięknie rośnie, jest mięciutkie, wręcz rozpływa się w ustach. Słodycz podkręcają gruszki, które naprawdę całkowicie zmieniają smak, tak tradycyjnego wypieku. Osobiście uwielbiam jak takie zwykłe ciasta, zamieniają się w coś cudownego i oryginalnego.

Bardzo lubię ten moment, gdy ciasto się upiekło, a ja mogę usiąść z kubkiem kawy i podelektować się wolną chwilą. Co prawda mam wrażenie, że weekendy mijają nam coraz szybciej, ale jesienne ciasto z gruszkami, sprawiło, że ta chwila wydawała się trwać i trwać. Ostatnio bardzo brakuje mi takich chwil, więc z dużą ekscytacją czekam na nie i celebruję ile się da.

Mam nadzieję, że spodobał się Wam ten przepis i chętnie go zrobicie w domowym zaciszu. Może dla rozjaśnienia sobie nadchodzącego tygodnia? Smacznego kochani!

Share

rb_lena
przygotowanie
30
gotowanie
65
ilość porcji
10
całkowity czas
95

Będzie potrzebne

  • Patelnia

  • Miska

  • Mikser

  • Tortownica

  • Papier do pieczenia

Składniki

  • Karmelowe gruszki:

  • 25 g masła

  • 1 łyżka cukru

  • 3 twarde gruszki

  • 150 g masła

  • 150 g cukru

  • 3 jajka

  • 200 g mąki pszennej

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • szczypta soli

  • 150 g kwaśnej śmietany

  • 2 łyżeczki cynamonu

  • Duża szczypta mielonego imbiru

Przepis krok po kroku

1

Gruszki

Zaczynamy od przygotowania owoców. Na patelnie roztopić masło, dodać cukier oraz gruszki obrane ze skóry i pokrojone w ósemki. Smażyć na średnim ogniu przez 10 minut aż owoce się lekko podsmażą, ale nie rozmiękną. Po tym czasie, patelnię odstawić do przestygnięcia. Wystudzone gruszki pokroić na mniejsze kawałki.
2

Ciasto

Czas na ciasto. Zmiksować masło i cukier. Utrzeć na puszystą masę. Dodawać jajka jedno po drugim wciąż ucierając. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wszystkimi przyprawy, oraz z solą i śmietaną. Całość zmiksować na gładką masę. Na koniec do ciasta dodać kawałki gruszek.
3

Pieczenie

Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni. Wylewam ciasto do formy. Placek piekę 65-70 minut, do suchego patyczka.

Zalety

  • +

Wady

  • -
1473 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Ciasto migdałowo-kokosowe z marakują

35 Min. gotowania
Witajcie kochani w kolejny długi weekend. Uwielbiam te majowy czas, kiedy wolne dni pozwalają na chwile zapomnienia o codzienności. Dziś witam się…
Ciasta

Wielkanocna babka z gotowanych cytryn

50 Min. gotowania
Nie mogę uwierzyć, że już za tydzień będzie Wielkanoc. Luty zawsze mijał mi szybko, ale tegoroczny marzec pobił wszystkie możliwe rekordy. Sama…
Ciasta

Ciasto z jabłkami i cynamonową skorupką

35 Min. gotowania
Czyż nie wspominałam, że marzy mi się pyszne, domowe ciasto z jabłkami? Chyba coś mówiłam, że planuję upiec domowe ciasto, na znak,…

22 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.