Obiady

Klopsiki w sosie Marinara.

30 Min. gotowania
Przejdź do przepisu

Czas na obiadowy konkret, dziś będą klopsiki w sosie Marinara. Pyszne połączenie małych klopsików, makaronu i bardzo intensywnego sosu pomidorowego. Prosty, a pyszny obiad. Soczyste klopsiki, dobrze doprawione, o idealnej wielkości i ten cudowny, gęsty i jakże aromatyczny sos. Nie wiem czemu, ale ten obiad od razu wywołuje uśmiech na mojej twarzy. Nie wiem dlaczego, ale kojarzy mi się z latem i wakacjami.

Takie klopsiki są cudowną opcją na jesień, bo naprawdę mają kojącą moc. Rozpromieniają i dodają energii, nie wiem, być może to ten intensywny czerwony kolor tak na mnie działa? Ciężko to określić. Ale kiedy widzę takie danie, to ciężko mi się oprzeć i nie wylizać wszystkiego do czystego talerza! Nieskromnie się przyznam, że i mój mąż nie może przejść obok nich obojętnie i równie chętnie prosi o dokładkę.

Mam takie wrażenie, że klopsiki w sosie Marinara, szczególnie ucieszą dzieci. Ja sama uwielbiam czekać, aż ser z wierzchu nieco się roztopi, i będzie przyjemnie się ciągnął. To daje tyle radości! Nawet nam, dorosłym. A jakoś tak ostatnio, potrzebuję takiego poprawienia sobie humoru, w postaci pysznego i kolorowego jedzenia. Dodatkowo lubię podać te klopsiki z dużą dawką świeżej natki pietruszki, wprost z mojego ogródka.

To co? Robicie ze mną te klopsiki? Zapewniam Was, że zrobią furorę na Waszym stole. Smacznego kochani i awansem, miłego weekendu. Niech będzie słoneczny i kojący!

Share

rb_lena
przygotowanie
15
gotowanie
30
ilość porcji
4
całkowity czas
45

Będzie potrzebne

  • Miska

  • Patelnia

  • Garnek

  • Tarka do sera

Składniki

  • 300 g makaronu (np. świderki)

  • 300 g mielonego mięsa drobiowego (np. z indyka)

  • sól, pieprz, 1 łyżeczka słodkiej papryki, szczypta ostrej

  • 1 łyżka ziół prowansalskich

  • 1 łyżka oregano

  • 1 jajko

  • 2 łyżki bułki tartej

  • 1 łyżka sosu sojowego

  • oliwa extra

  • 300 g tartej mozzarelli

  • Sos:

  • 1 łyżka oliwy

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 puszka krojonych pomidorów

  • 1 szklanka bulionu

  • 1 łyżeczka suszonego oregano

  • 1/3 szklanki liści bazylii

  • sól, pieprz, cukier do smaku

Przepis krok po kroku

1

Klopsiki

Mięso umieścić w misce i doprawić solą, pieprzem, papryką w proszku, ziołami prowansalskimi ora połową oregano. Dodać jajko, bułkę tartą oraz sos sojowy. Dokładnie wymieszać i uformować pulpeciki.
2

Sos

W garnku na oliwie podsmażyć obrany czosnek w całości, delikatnie wlać pomidory z puszki i bulion. Doprawić solą, pieprzem, oregano oraz szczyptą cukru. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez ok. 15 minut. Na koniec dodać posiekaną bazylię i zmiksować blenderem jeśli jest taka konieczność.
3

Klopsiki i makaron

Pulpeciki obsmażyć z każdej strony na oliwie, po około 4 minuty z każdej strony. Ugotować makaron al dente.
4

Serwowanie

Makaron przekładam do miseczek, polewam go sosem, na wierzchu układam klopsiki i posypuję je serem.

Zalety

  • +

Wady

  • -
1466 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Mielone z indyka z piekarnika

1 Min. czytania
Dziś zapraszam na mielone z piekarnika! To prosty pomysł na obiad, który jest niby tradycyjny, ale jednak z pomysłem.
Obiady

Pilaw uzbecki

55 Min. gotowania
Dziś zapraszam na obiad. Będę Was kusić pilawem, czyli daniem idealnym na te ostatnio chłodne dni. Pilaw uzbecki to danie obiadowe, które…
Obiady

Kluseczki jak pierożki

5 Min. gotowania
Uwielbiam domowe pierogi. To danie mojego dzieciństwa, które zawsze kojarzy mi się z ciepłem babcinego domu. Uwielbiam ich delikatne ciasto, aromatyczny farsz…

19 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.