Obiady

Klopsiki w sosie Marinara.

30 Min. gotowania
Przejdź do przepisu

Czas na obiadowy konkret, dziś będą klopsiki w sosie Marinara. Pyszne połączenie małych klopsików, makaronu i bardzo intensywnego sosu pomidorowego. Prosty, a pyszny obiad. Soczyste klopsiki, dobrze doprawione, o idealnej wielkości i ten cudowny, gęsty i jakże aromatyczny sos. Nie wiem czemu, ale ten obiad od razu wywołuje uśmiech na mojej twarzy. Nie wiem dlaczego, ale kojarzy mi się z latem i wakacjami.

Takie klopsiki są cudowną opcją na jesień, bo naprawdę mają kojącą moc. Rozpromieniają i dodają energii, nie wiem, być może to ten intensywny czerwony kolor tak na mnie działa? Ciężko to określić. Ale kiedy widzę takie danie, to ciężko mi się oprzeć i nie wylizać wszystkiego do czystego talerza! Nieskromnie się przyznam, że i mój mąż nie może przejść obok nich obojętnie i równie chętnie prosi o dokładkę.

Mam takie wrażenie, że klopsiki w sosie Marinara, szczególnie ucieszą dzieci. Ja sama uwielbiam czekać, aż ser z wierzchu nieco się roztopi, i będzie przyjemnie się ciągnął. To daje tyle radości! Nawet nam, dorosłym. A jakoś tak ostatnio, potrzebuję takiego poprawienia sobie humoru, w postaci pysznego i kolorowego jedzenia. Dodatkowo lubię podać te klopsiki z dużą dawką świeżej natki pietruszki, wprost z mojego ogródka.

To co? Robicie ze mną te klopsiki? Zapewniam Was, że zrobią furorę na Waszym stole. Smacznego kochani i awansem, miłego weekendu. Niech będzie słoneczny i kojący!

Share

rb_lena
przygotowanie
15
gotowanie
30
ilość porcji
4
całkowity czas
45

Będzie potrzebne

  • Miska

  • Patelnia

  • Garnek

  • Tarka do sera

Składniki

  • 300 g makaronu (np. świderki)

  • 300 g mielonego mięsa drobiowego (np. z indyka)

  • sól, pieprz, 1 łyżeczka słodkiej papryki, szczypta ostrej

  • 1 łyżka ziół prowansalskich

  • 1 łyżka oregano

  • 1 jajko

  • 2 łyżki bułki tartej

  • 1 łyżka sosu sojowego

  • oliwa extra

  • 300 g tartej mozzarelli

  • Sos:

  • 1 łyżka oliwy

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 puszka krojonych pomidorów

  • 1 szklanka bulionu

  • 1 łyżeczka suszonego oregano

  • 1/3 szklanki liści bazylii

  • sól, pieprz, cukier do smaku

Przepis krok po kroku

1

Klopsiki

Mięso umieścić w misce i doprawić solą, pieprzem, papryką w proszku, ziołami prowansalskimi ora połową oregano. Dodać jajko, bułkę tartą oraz sos sojowy. Dokładnie wymieszać i uformować pulpeciki.
2

Sos

W garnku na oliwie podsmażyć obrany czosnek w całości, delikatnie wlać pomidory z puszki i bulion. Doprawić solą, pieprzem, oregano oraz szczyptą cukru. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez ok. 15 minut. Na koniec dodać posiekaną bazylię i zmiksować blenderem jeśli jest taka konieczność.
3

Klopsiki i makaron

Pulpeciki obsmażyć z każdej strony na oliwie, po około 4 minuty z każdej strony. Ugotować makaron al dente.
4

Serwowanie

Makaron przekładam do miseczek, polewam go sosem, na wierzchu układam klopsiki i posypuję je serem.

Zalety

  • +

Wady

  • -
1496 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Oliwa i ogień. Wrocław.

2 Min. czytania
Czas odkryć karty. Dziś zabieram Was na najlepszą pizzę w Polsce. Tak, nie mam co do tego żadnych wątpliwości! Może to źle,…
Obiady

Niedźwiadek pod Holicą.

1 Min. czytania
Czas na małą kulinarną podróż! Dziś zapraszam w Bieszczady, odwiedzimy Niedźwiadka pod Holicą. Czyli kultową knajpę, która znalazła kolejną lokalizację, dużo spokojniejszą…
Obiady

Indyk w Parmezanie

40 minut Min. gotowania
Dziś zapraszam na przepyszny obiad, będzie indyk w Parmezanie. I to nie smażony, a pieczony. Delikatny, soczysty, z niesamowicie chrupiącą i apetyczną…

19 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.