Śniadania na słodko

Pudding ryżowy ze słonym karmelem

20 Min. gotowania
Przejdź do przepisu

No dobrze, przyznaję się. Nieco mnie dopadło życie, stąd moja mniejsza obecność tutaj. Mam w zapasie masę przepisów, bo wciąż dużo gotuję, ale jednak brakuje mi czasu, by dzielić się z Wami moimi przepisami. Na szczęście najbliższy tydzień, powinien być spokojniejszy i nieco mniej zabiegany. Trzymajcie za to kciuki. Kiedy wczoraj wstałam, wyprawiłam męża do pracy i przejrzałam listę zadań na sobotę. Była to solidna lista, nadrabianie zaległości z całego tygodnia. Wiedziałam, że muszę się zmotywować pysznym śniadaniem. I tak jakoś wpadł mi do głowy pomył na pudding ryżowy ze słonym karmelem.

To pyszne i bajecznie proste danie. Kluczowe są dwa składniki, masło i ryż jaśminowy. Jeżeli szykuje słodkie, ryżowe danie, to zawsze po niego sięgam. Ma bowiem niesamowity, delikatny, słodkawo-kwiatowy aromat, który trudno pomylić z czymkolwiek innym. Gęsty, aromatyczny, słodki sos, zrobiłam na bazie erytrytolu, ale śmiało możecie użyć cukru. To on sprawił, że mój pudding był tak apetyczny. Gwarantuję Wam, od tego smaku, bardzo łatwo się uzależnić!

Zimowy, grudniowy poranek. Chyba ostatni ( jak na razie) z mrozem i taką ilością śniegu. W taki czas, pudding ryżowy ze słonym karmelem, smakuje wprost bajkowo. Nie znam nikogo, kto by mu się oparł i nie prosiłby o dokładkę! Jestem pewna, że to będzie Wasze ulubione grudniowe śniadanie.

Ściskam Was cieplutko. Trzymajcie się zdrowo i oczywiście smacznie!

Share

rb_lena
przygotowanie
5
gotowanie
20
ilość porcji
2
całkowity czas
25

Będzie potrzebne

  • Garnek

  • Patelnia

  • Drewniana łyżka

Składniki

  • 200 gramów ryżu jaśminowego

  • 200 ml mleka

  • Szczypta cukru waniliowego

  • 1 łyżeczka masła

  • 50 ml słodkiej śmietanki 36 %

  • Sos:

  • 3 łyżki masła

  • 4 łyżki słodkiej śmietanki

  • 6 łyżek cukru/erytrytolu

  • Duża szczypta soli

  • Cynamon

  • Orzechy

Przepis krok po kroku

1

Ryż

Ryż zalewam mlekiem, dodaję cukier waniliowy, gotuję na małym ogniu, aż ryż wchłonie mleko. Często mieszam, dolewam wodę, jeżeli ryż za szybko wchłonie mleko. Gotuję około 12 minut. Do ryżu dodaję masło i śmietankę, zdejmuję z ognia, przykrywam pokrywką i zostawiam.
2

Sos

Na patelni roztapiam masło, dodaję cukier i podgrzewam, aż masa zgęstnieje i stanie się brązowa, wtedy dodaję sól i śmietankę. Całość energicznie mieszam.
3

Serwowanie

Ryż przekładam do miseczek, polewam sosem karmelowym, posypuję orzechami i odrobiną cynamonu.

Zalety

  • +

Wady

  • -
1506 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Śniadania na słodkoŚniadania na słono

Giselle. Cafe Bistro, Wrocław.

2 Min. czytania
Czujecie wiosnę w powietrzu? Jest pięknie! Tak wiem, że w marcu jak w garncu, i za tydzień, ba za dwa dni będzie…
Śniadania na słodko

Placuszki piernikowe

10 minut Min. gotowania
Z końcem lutego, czuję powiew wiosny. Albo chociaż nadzieję na wiosenne dni i radość, jaką będę czuła już niebawem. Ogród zacznie mienić…
Śniadania na słodko

Migdałowo-jabłkowe racuchy z pieca

25 minut Min. gotowania
Witajcie! Dziś mam dla Was gorącą nowość z mojej kuchni. Czyli przepyszne migdałowo-jabłkowe racuchy z pieca. Tak, dokładnie, z pieca. Przyznaję, że…

15 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.