Bez kategorii

Ciasto ze śliwkami i białą czekoladą

50 Min. gotowania
Przejdź do przepisu

Za nami dziwny tydzień, taki rozbity w środku tygodnia, i ja naprawdę nie wiem, jaki mamy dziś dzień. Całą środę byłam pewna, że mamy niedzielę. Czwartek przechodziłam z myślą- witaj nowy tygodniu. A tu proszę, już mamy weekend. Poprzedni tydzień nie był dla mnie udany. Moja niechęć do listopada rośnie więc i rośnie. Czy coś jej w stanie ją powstrzymać? Może pomoże mi ciasto ze śliwkami i białą czekoladą?

Za oknem leje deszcz, jest zimno i tak wietrznie. Nawet najbardziej spokojny człowiek na ziemi, miałby chwilowo dość. Jeżeli do tego dodamy nieco problemów z codziennością, to przepis na kiepskie samopoczucie gotowy. Ale, my się nie poddajemy i podejmujemy walkę. Zapraszamy na wieczór przyjaciół, zabieramy ze sobą ulubione gry i rozsiadamy się w salonie. Zapalamy pachnącą dyniowym ciastem świecie i zajadamy wypiek ze śliwkami i białą czekoladą!

Ciasto ze śliwkami i białą czekoladą, jest rozkosznie wręcz proste i niesamowicie smaczne. Słodkie od czekolady i nieco cierpkie od śliwek. Mięciutkie, jakby biszkoptowe, wspaniale pasujące do filiżanki popołudniowej kawy. Rozjaśnia ponure chwile i zamienia je w momenty pełne magii.

Zamieńcie ten weekend w piękny czas. Upieczmy razem ciasto!

Share

rb_lena
przygotowanie
15
gotowanie
50
ilość porcji
10
całkowity czas
65

Będzie potrzebne

  • Miska

  • Tortownica

  • Nóż

  • Mikser

Składniki

  • 3 jajka

  • 250 g mąki pszennej

  • 150 g cukru

  • 100 ml oleju roślinnego

  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej

  • 12 śliwek, pokrojonych w kostkę

  • 1 tabliczka białej czekolady

  • 1 łyżeczka mielonego imbiru

Przepis krok po kroku

1

Ciasto

Umyte śliwki kroimy na ćwiartki i zasypujemy łyżką cukru wymieszaną z mielonym imbirem. Odstawiamy. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę, następnie gdy masa będzie puszysta dodajemy wymieszaną mąkę z sodą oraz olej. Mieszamy do połączenia się składników. Na końcu dodajemy śliwki. Wymieszane ciasto przelewamy do natłuszczonej formy. Na wierzch ciasta rozkładamy kawałki białej czekolady.
2

Pieczenie

Ciasto pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach C przez 45 minut.
3

Serwowanie

Podajemy na ciepło. Możemy posypać cukrem pudrem, albo z podać ciasto z kapką bitej śmietany

Zalety

  • +

Wady

  • -
1496 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Bez kategorii

Smaki Ostrzyc.

1 Min. czytania
Dziś zabieram Was na małą wycieczkę, zapraszam do Ostrzyc. Do miejsca, które szczerze uwielbiam i chętnie tam wracam. No dobrze, Ostrzyce to…
Bez kategorii

Brownie Pancakes

10 minut Min. gotowania
Dziś zapraszam na śniadanie. Będą Brownie Pancakes! To bardzo czekoladowe śniadanie, pyszne, lekkie, i niesamowicie proste. W sam raz na nowy tydzień….
Bez kategorii

Smaki Bieszczad

2 Min. czytania
Chwilę przed kolejnym wyjazdem w Bieszczady, zabiorę w Was małą kulinarną podróż. Otóż w czerwcu byliśmy w Bieszczadach, i tak się zakochałam,…

16 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.