Ciasta

Babciny jabłecznik z gruszkami

45 Min. gotowania
Przejdź do przepisu
Dwa kawałki ciasta

Witajcie we wtorek. Weekend minął jak zwykle zresztą, zbyt szybko! Ale jak już wiecie, miałam cudownego gościa, czyli moją ukochaną babcię Stasię. Bardzo się ucieszyłam z tej wizyty, i starannie przygotowałam. Czyli zrobiliśmy generalne porządki i przykręciliśmy kilka rzeczy, które jakoś tak od stycznia czekały na swój czas. Ale wiecie, czujne oko babci, to najlepszy na świecie motywator. Jako deser przygotowałam bajecznie prosty, ale efektowny jabłecznik z gruszkami. To naprawdę domowe ciasto, które posmakuje każdej babci! Moja zjadła dwie dokładki, to najlepsza rekomendacja.

Połączenie kwaskowatych jabłek, soczystych i dojrzałych gruszek, oraz słodkich rodzynek, to strzał w dziesiątkę. Ciasto jest nieco biszkoptowe, mięciutkie i delikatne. Pięknie pachnie cynamonem, wręcz rozpływa się w ustach. Do tego przepis jest banalnie prosty, sami zobaczcie. A i wielki plus, przez to, że najpierw podpiekamy spodnią warstwę, ciasto nie ma zakalca, mimo sporej ilości owoców. Myślę, że ten wypiek będzie idealnym towarzyszem rodzinnych spotkań przy herbatce.

Moja rodzina się nim zajadała, i mimo prostoty wykonania, wszyscy docenili ten smak. Myślę, że takie popołudniowe ciasto, mięciutkie, delikatne, mocno owocowe, pasuje nie tylko na weekend, ale i na każdy dzień tygodnia. Dlatego proponuję Wam go już dziś i zachęcam do pieczenia. Gwarantuję, że umili Wam każde popołudnie, a swoim smakiem zrelaksuje i odpręży.

To co, pieczemy jabłecznik z gruszkami?

Share

rb_lena
przygotowanie
10
gotowanie
45
ilość porcji
10
całkowity czas
55

Będzie potrzebne

  • Tarka

  • Miska

  • Mikser

  • Blacha do pieczenia

  • Papier do pieczenia

Składniki

  • Ciasto:

  • 4 jajka

  • 3/4 szkl. cukru

  • 8 łyżek ciepłej wody

  • 8 łyżek oleju o neutralnym smaku

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1,5-2 szkl. mąki

  • Masa owocowa

  • 0,5 kg jabłek kwaskowatych

  • 3 gruszki

  • 3 garście rodzynek

  • 2 łyżeczki cynamonu

  • 2-3 łyżki cukru

Przepis krok po kroku

1

Owoce

Jabłka i gruszki obrać, pokroić i wrzucić do garnka razem z rodzynkami. Podlać odrobiną wody, prażyć do miękkości, pod koniec dodać cynamon i cukier do smaku. Przestudzić.
2

Ciasto

Jajka ubić z cukrem do białości. Stopniowo dodawać wodę i olej. 1,5 szkl mąki połączyć z proszkiem do pieczenia i wmieszać porcjami do masy jajecznej. Jeżeli ciasto jest bardzo rzadkie, dodać dodatkowe 0,5 szkl. mąki. Ciasto podzielić na dwie części. Pierwszą część wylać na spód wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej tortownicy, podpiec 10-15 min. w 180'C (do momentu aż ciasto lekko stężeje). Na spód wyłożyć jabłka, przykryć resztą ciasta. Piec na złoto (ok. 30 min. w 180'C). Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.

Zalety

  • +

Wady

  • -
1464 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Wielkanocna babka z gotowanych cytryn

50 Min. gotowania
Nie mogę uwierzyć, że już za tydzień będzie Wielkanoc. Luty zawsze mijał mi szybko, ale tegoroczny marzec pobił wszystkie możliwe rekordy. Sama…
Ciasta

Ciasto z jabłkami i cynamonową skorupką

35 Min. gotowania
Czyż nie wspominałam, że marzy mi się pyszne, domowe ciasto z jabłkami? Chyba coś mówiłam, że planuję upiec domowe ciasto, na znak,…
Bez kategoriiCiasta

Cytrynowe ciasto z pomarańczową galaretką

40 Min. gotowania
Witajcie w niedzielny poranek. Za oknem topnieją resztki śniegu, który padał u nas przez ostatnie trzy dni. W kubku kawa z miodem…

17 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.