Obiady

Spaghetti ze szpinakiem i ziołową ricottą

15 Min. gotowania
Przejdź do przepisu

Witam Was w czwartek! Już zaraz witamy kolejny weekend, ten będzie wyjazdowy, wybieramy się do Warszawy. Mąż w sobotę rano wybiera się do pracy, będę dzielnie fotografował, a ja pochodzę po Wilanowie, który wprost uwielbiam! Zaś popołudniu razem będziemy odkrywać, nieznany nam Powsin. To będzie typowo weekendowy wyjazd, i chociaż miesiąc temu byliśmy w Stolicy, to znów chętnie tam zawitam. A przed wyjazdem, muszę ogarnąć dom, ogród i paznokcie. Na szybki obiad polecam makaron ze szpinakiem i ricottą. Bardzo ziołowy, czosnkowy i bajecznie prosty. Wystarczy 20 minut i obiad mamy na stole!

Oboje uwielbiamy szpinak i jemy go bardzo, ale to bardzo często. Nie tylko jest smaczny i zdrowy, ale jest świetną bazą, do dziesiątek dań. Dodatkowo genialnie łączy się z tyloma składnikami, że nie ma z nim nudy. Ten pomysł na szpinakowy makaron, jest kremowy, a dzięki dodatkowi cytryny bardzo oryginalny, świeży w smaku. A jednocześnie to bardzo lekkie i bezproblemowe danie. Idealne na ten zabiegany wrzesień, jaki mnie otoczył. Naprawdę bywają takie dni, że wracając do domu po 21, kiedy wyszłam z niego o 6 .30 rano, muszę wybrać czy zapakować zmywarkę, czy zebrać pranie. Czy tylko u mnie jest teraz taki szalony czas? Ach, ja marzę by nieco zwolnić. Aczkolwiek z drugiej strony, dzieje się tyle, że nie ma nudy!

Mimo wszystko dbam byśmy codziennie jedli coś zdrowego. Jak wracamy do domu przed 19, obiado-kolację, jemy w domu. Jak wracamy później, zabieramy lunche ze sobą do pracy. Na szczęście, wciąż letnia, przyjemna pogoda, nie sprawia, że mamy wilcze apetyty. Wręcz przeciwnie, delikatne makarony i lekkie sałatki, idealnie pasują by zabrać je ze sobą. A dziś zróbcie makaron ze szpinakiem i ricottą. Będziecie zachwyceni tym smakiem, który po prostu kryje się w prostocie składników. U mnie to razowy makaron, zioła, szpinak i pyszna ricotta.

Share

rb_lena
przygotowanie
10
gotowanie
15
ilość porcji
3
całkowity czas
25

Będzie potrzebne

  • Garnek

  • Patelnia

  • Durszlak

  • Kubek

Składniki

  • 1 opakowanie sera Ricotta

  • 1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny

  • 2 łyżeczki drobno posiekanych listków bazylii

  • 3 łyżki oliwy

  • 1 cebula czosnkowa

  • 3 ząbki czosnku

  • 2 szklanki listków szpinaku Baby

  • 200 gramów makaronu spaghetii

  • Sól

  • Pieprz

Przepis krok po kroku

1

Ricotta

Mieszam ricottę z solą, pieprzem, skórką cytryny i posiekaną bazylią. Odkładam do lodówki. Gotuję makaron al dente, odlewam Pół szklanki wody z gotowania.
2

Szpinak

Siekam czosnek i cebulkę, rozgrzewam oliwę, i wrzucam czosnek z cebulką. Podsmażam 2 minuty, dorzucam szpinak, dalej podgrzewam 2 minuty.
3

Serwowanie

Na patelnię ze szpinakiem wrzucam makaron, wodę z gotowania i połowę porcji ricotty, podgrzewam 2 minuty. Przekładam na talerze i podaję z pozostałą porcją ricotty.

Zalety

  • +

Wady

  • -
1465 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Pilaw uzbecki

55 Min. gotowania
Dziś zapraszam na obiad. Będę Was kusić pilawem, czyli daniem idealnym na te ostatnio chłodne dni. Pilaw uzbecki to danie obiadowe, które…
Obiady

Kluseczki jak pierożki

5 Min. gotowania
Uwielbiam domowe pierogi. To danie mojego dzieciństwa, które zawsze kojarzy mi się z ciepłem babcinego domu. Uwielbiam ich delikatne ciasto, aromatyczny farsz…
Obiady

Kuksus z warzywami. Lekki obiad.

10 Min. gotowania
Dziś głównym tematem będzie kasza kuskus. Chyba moja ulubiona kasza! Lubię ją w wielu wersjach, a dziś pojawi się jako danie obiadowe….

9 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.