Obiady

Spaghetti ze szpinakiem i ziołową ricottą

15 Min. gotowania
Przejdź do przepisu

Witam Was w czwartek! Już zaraz witamy kolejny weekend, ten będzie wyjazdowy, wybieramy się do Warszawy. Mąż w sobotę rano wybiera się do pracy, będę dzielnie fotografował, a ja pochodzę po Wilanowie, który wprost uwielbiam! Zaś popołudniu razem będziemy odkrywać, nieznany nam Powsin. To będzie typowo weekendowy wyjazd, i chociaż miesiąc temu byliśmy w Stolicy, to znów chętnie tam zawitam. A przed wyjazdem, muszę ogarnąć dom, ogród i paznokcie. Na szybki obiad polecam makaron ze szpinakiem i ricottą. Bardzo ziołowy, czosnkowy i bajecznie prosty. Wystarczy 20 minut i obiad mamy na stole!

Oboje uwielbiamy szpinak i jemy go bardzo, ale to bardzo często. Nie tylko jest smaczny i zdrowy, ale jest świetną bazą, do dziesiątek dań. Dodatkowo genialnie łączy się z tyloma składnikami, że nie ma z nim nudy. Ten pomysł na szpinakowy makaron, jest kremowy, a dzięki dodatkowi cytryny bardzo oryginalny, świeży w smaku. A jednocześnie to bardzo lekkie i bezproblemowe danie. Idealne na ten zabiegany wrzesień, jaki mnie otoczył. Naprawdę bywają takie dni, że wracając do domu po 21, kiedy wyszłam z niego o 6 .30 rano, muszę wybrać czy zapakować zmywarkę, czy zebrać pranie. Czy tylko u mnie jest teraz taki szalony czas? Ach, ja marzę by nieco zwolnić. Aczkolwiek z drugiej strony, dzieje się tyle, że nie ma nudy!

Mimo wszystko dbam byśmy codziennie jedli coś zdrowego. Jak wracamy do domu przed 19, obiado-kolację, jemy w domu. Jak wracamy później, zabieramy lunche ze sobą do pracy. Na szczęście, wciąż letnia, przyjemna pogoda, nie sprawia, że mamy wilcze apetyty. Wręcz przeciwnie, delikatne makarony i lekkie sałatki, idealnie pasują by zabrać je ze sobą. A dziś zróbcie makaron ze szpinakiem i ricottą. Będziecie zachwyceni tym smakiem, który po prostu kryje się w prostocie składników. U mnie to razowy makaron, zioła, szpinak i pyszna ricotta.

Share

rb_lena
przygotowanie
10
gotowanie
15
ilość porcji
3
całkowity czas
25

Będzie potrzebne

  • Garnek

  • Patelnia

  • Durszlak

  • Kubek

Składniki

  • 1 opakowanie sera Ricotta

  • 1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny

  • 2 łyżeczki drobno posiekanych listków bazylii

  • 3 łyżki oliwy

  • 1 cebula czosnkowa

  • 3 ząbki czosnku

  • 2 szklanki listków szpinaku Baby

  • 200 gramów makaronu spaghetii

  • Sól

  • Pieprz

Przepis krok po kroku

1

Ricotta

Mieszam ricottę z solą, pieprzem, skórką cytryny i posiekaną bazylią. Odkładam do lodówki. Gotuję makaron al dente, odlewam Pół szklanki wody z gotowania.
2

Szpinak

Siekam czosnek i cebulkę, rozgrzewam oliwę, i wrzucam czosnek z cebulką. Podsmażam 2 minuty, dorzucam szpinak, dalej podgrzewam 2 minuty.
3

Serwowanie

Na patelnię ze szpinakiem wrzucam makaron, wodę z gotowania i połowę porcji ricotty, podgrzewam 2 minuty. Przekładam na talerze i podaję z pozostałą porcją ricotty.

Zalety

  • +

Wady

  • -
1487 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Biała kiełbasa pieczona w piwie i cebuli

60 Min. gotowania
Dziś mam dla Was oryginalny przepis. Wiem, że biała kiełbasa może kojarzyć się głównie z Wielkanocą, ale dla mnie to uniwersalne danie….
Obiady

Greckie klopsiki z cukinii

35 minut Min. gotowania
Lubię przeglądać moje książki kulinarne i szukać w nich inspiracji. W nowej kuchni zadbałam o półeczkę na owe książki i mam do…
Obiady

Makaron z bobem

10 minut Min. gotowania
Pamiętam sceny, które powtarzały się w każde wakacje. Wujek Zygmunt przywoził całe worki jutowe pełne bobu. Bobu w strąkach dodam. Razem z…

9 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.