Vege

Sałatka kalafiorowa z jajkiem

15 Min. gotowania
Przejdź do przepisu

Witajcie kochani w niedzielę. Dziś zapraszam na sałatkę kalafiorową z jajkiem. Czyli sałatkę niemalże błyskawiczną i przepyszną. Bardzo zdrową i prostą. Smakującą późnym latem. Kluczem do sukcesu są słodkie i aromatyczne pomidory. Do tego bardzo ważne jest to, żeby kalafior pozostał dość chrupiący, na pewno nie wolno go rozgotować, powinien być wręcz al dente. Dzięki temu smakuje wyjątkowo świeżo. Nie bójcie się sosu czosnkowego i szpinaku, one również dodają charakteru tej sałatce! Kalafior, jajko i szpinak, są delikatne w smaku, więc potrzebują podkręcenia tego smaku. Dodajcie dużo soli i pieprzu.

Taki miks różnych warzyw, polany apetycznym, ale lekkim sosem, to samo zdrowie. Uwielbiam takie mieszanki warzyw, im więcej tym po prostu lepiej. Szczególnie w perspektywie nadchodzącej jesieni, wsparcie witaminowe się przyda. Dodatkowym plusem tej sałatki jest taki, że od razu zróbcie większą ilość. Będzie na kolację i na lunch do pracy.

A jak wam mija niedziela? Mam nadzieję, że bardzo przyjemnie, że miło spędzacie czas, ale znajdziecie również chwilę, by zaplanować posiłki na przyszły tydzień. I w tym planie będzie miejsce dla sałatki kalafiorowej z jajkiem, pomidorami i szpinakiem. Na pewno Wam posmakuje, i będziecie często wracać do tego przepisu!

Mnie czeka spacer po Konstancinie, zamierzam pospacerować wokół tężni. I powrót do domu. To jest dobry weekend!

Pozdrawiam Was smakowicie!

Share

rb_lena
przygotowanie
15
gotowanie
15
ilość porcji
6
całkowity czas
30

Będzie potrzebne

  • Dwa Garnki

  • Durszlak

  • Miska

  • Deska do krojenia

  • Nóż

Składniki

  • 1 kalafior

  • 4 jajka

  • 4 pomidory malinowe, albo bawole serca

  • Szklanka szpinaku Baby

  • 4 łyżki jogurtu

  • 2 łyżki majonezu

  • 3 ząbki czosnku

  • Sól

  • Pieprz

  • Szczypta majeranku

Przepis krok po kroku

1

Warzywa

Kalafior myję, dzielę na różyczki, wkładam do gotującej się wody i gotuję 3,5 minuty, od razu przelewam zimną wodą. Pomidory myję, kroję w ósemki. Jajka gotuję na twardo, kroję na ćwiarki
2

Sos.

Czosnek przeciskam przez praskę. W miseczce łączę jogurt, majonez, sól, pieprz i majeranek.
3

Składanie sałatki

Na dnie miski wykładam szpinak. Na nim układam kalafior, jajka i pomidory. Dokładnie polewam sosem, można posypać natką pietruszki. Chłodzę godzinę przed podaniem.

Zalety

  • +

Wady

  • -
1464 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
VegeZupy

Śniadaniowy Ramen

20 Min. gotowania
I znów mogłabym zacząć ten post o tym, jak to się cieszę na obecny weekend. W listopadzie zdecydowanie żyłam od weekendu, do…
VegeZupy

Brokułowy krem. Z serem.

1 Min. czytania
Kiedy robi się zimno, nic nie rozgrzewa mnie tak, jak talerz domowej zupy. A w szczególności gęstej, kremowej, i sycącej. Takiej, dzięki…
Vege

Cukiniowe szaszłyki

25 Min. gotowania
Dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami moimi wrażeniami po wczorajszym cudownym koncercie Paolo Nutiniego! Mimo że jestem teraz totalnie niewyspana, jestem w…

9 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.