Witajcie kochani w niedzielę. Dziś zapraszam na sałatkę kalafiorową z jajkiem. Czyli sałatkę niemalże błyskawiczną i przepyszną. Bardzo zdrową i prostą. Smakującą późnym latem. Kluczem do sukcesu są słodkie i aromatyczne pomidory. Do tego bardzo ważne jest to, żeby kalafior pozostał dość chrupiący, na pewno nie wolno go rozgotować, powinien być wręcz al dente. Dzięki temu smakuje wyjątkowo świeżo. Nie bójcie się sosu czosnkowego i szpinaku, one również dodają charakteru tej sałatce! Kalafior, jajko i szpinak, są delikatne w smaku, więc potrzebują podkręcenia tego smaku. Dodajcie dużo soli i pieprzu.
Taki miks różnych warzyw, polany apetycznym, ale lekkim sosem, to samo zdrowie. Uwielbiam takie mieszanki warzyw, im więcej tym po prostu lepiej. Szczególnie w perspektywie nadchodzącej jesieni, wsparcie witaminowe się przyda. Dodatkowym plusem tej sałatki jest taki, że od razu zróbcie większą ilość. Będzie na kolację i na lunch do pracy.
A jak wam mija niedziela? Mam nadzieję, że bardzo przyjemnie, że miło spędzacie czas, ale znajdziecie również chwilę, by zaplanować posiłki na przyszły tydzień. I w tym planie będzie miejsce dla sałatki kalafiorowej z jajkiem, pomidorami i szpinakiem. Na pewno Wam posmakuje, i będziecie często wracać do tego przepisu!
Mnie czeka spacer po Konstancinie, zamierzam pospacerować wokół tężni. I powrót do domu. To jest dobry weekend!
Pozdrawiam Was smakowicie!
Świetna sałatka, spokojnie może stanowić samodzielne danie.
dokładnie!
Wygląda bardzo smacznie. Dawno jej nie jadła.
Pozdrawiam i zapraszam na nowy post 🙂 jusinx.blogspot.com.
🙂
Bardzo ciekawa sałatka! Chętnie kiedyś wypróbuję przepis. 🙂
polecam!
Pyszne, proste składniki, chętnie skorzystam z Twojego przepisu. 🙂
Dziękuję, że mi przypomniałaś o tej sałatce. Ja co prawda wolę z brokułem, ale koniecznie zrobię, bo dostałam wiejskie jajka i malinowe pomidory 🙂
Dawno nie robiłam sałatki z kalafiorem, choć bardzo lubię. 🤤 Pychota