Obiady

Zapiekane naleśniki po bolońsku

30 Min. gotowania
Przejdź do przepisu

Witajcie wtorkowo. Mam nadzieję, że po weekendzie humory Wam dopisują, baterie naładowane, i jesteście gotowi na nowy, pełen wyzwań tydzień. U mnie znów, będzie pracowicie i cóż, intensywnie. Powoli się przyzwyczajam. Ale może to i lepiej? Jak przyjdzie ta brzydka część jesieni, to z radością będę spędzać czas w domu, z książką, pod kocem. I ta brzydka, jesienna aura, nie będzie mnie aż tak dołować? A ja już przybywam z daniem, które będzie świetne zarówno jako jesienne comfort food, i na teraz, na sam koniec lata. Proszę Państwa, bolońskie naleśniki, polecają się na smakowity obiad!

Co tu dużo mówić, kocham naleśniki. Są proste, takie pyszne i dają tyle możliwości. Żeby się zbyt szybko nie znudziły, to lubię z nimi eksperymentować. Na słodko, na słono, zapiekane, podsmażane itp. Uwielbiam ten ogrom możliwości, które niemal się nie kończą. Miałam w domu mięso mielone, puszkę pomidorów i mozzarellę. Raz i dwa, i pyszny obiad gotowy. To taka nasza, bardziej swojska, wersja lasagne. Gwarantuję Wam, że bolońskie naleśniki skradną Wasze serca. Pysznie nadziane, i co najważniejsze, solidne nadziane, to świetna opcja zarówno na obiad, jak i na spotkanie z przyjaciółmi. Śmiało, danie zróbcie wcześniej, a potem wystarczy je podpiec. Tak samo dobrze smakują dnia następnego, więc nie bójcie się zrobić podwójnej porcji.

Jeżeli nie próbowaliście takich naleśników, to nie macie wyboru, czas je smażyć, przygotować sos, nadziać i upiec. I oczywiście zajadać z radością.

Smacznego kochani!

Share

rb_lena
przygotowanie
35
gotowanie
30
ilość porcji
4
całkowity czas
65

Będzie potrzebne

  • Miska

  • Mikser

  • Patelnia

  • Naczynie do zapiekania

Składniki

  • Składniki naleśniki:

  • 2 jajka,

  • 1 szklanka mleka,

  • 1 szklanka wody gazowanej,

  • 1,5 szklanki mąki,

  • Składniki na sos :

  • 500g mięsa mielonego,

  • 1 puszka pomidorów krojonych w zalewie,

  • 1 cebula,

  • 1 papryczka chilli,

  • oliwa,

  • sól,

  • pieprz,

  • oregano,

  • bazylia,

  • 150ml bulionu,

  • Dodatkowo : 4 garście startej Mozzarelli

Przepis krok po kroku

1

Naleśniki

Roztrzep jajka w mleku z wymieszają wodą. Dodaj mąkę i zmiksuj wszystko na gładką masę. Smaż na mocno rozgrzanej patelni, naleśniki powinny być nieco grubsze.
2

Nadzienie

Cebulę i chilli pokrój na kostkę. Na rozgrzaną patelnię wlej oliwę i smaż cebulę co jakiś czas mieszając. Dodaj mięso i podsmaż. Przypraw solą i pieprzem. Wlej pomidory i bulion. Całość wymieszaj i duś 5-6 minut. Dopraw bazylią i oregano.( Najlepiej jak sos będzie gęsty ).
3

Zapiekanie i serwowanie

Każdy naleśnik posmaruj farszem bolognese i zwiń. Pokrój na 3 części i ustaw pionowo w naczyniu żaroodpornym. Posyp startym serem i włóż do nagrzanego piekarnika na 10 - 15 minut w temperaturze 200 stopni. Najlepiej smakują z miksem sałat.

Zalety

  • +

Wady

  • -
1469 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Poznań. Bazylia i Oregano.

1 Min. czytania
Witajcie kochani, dziś zabieram Was na małą kulinarną wycieczkę. Będziemy w Poznaniu, na Starym Rynku. To tutaj znajduje się lokal, gdzie wiele…
Obiady

Mielone z indyka z piekarnika

25 Min. gotowania
Witajcie po majówce. Jak minął Wam ten czas? Ja mam wrażenie, że wykorzystałam piękną pogodę maksymalnie. Bardzo dużo czasu spędziłam w moim…
Obiady

Pilaw uzbecki

55 Min. gotowania
Dziś zapraszam na obiad. Będę Was kusić pilawem, czyli daniem idealnym na te ostatnio chłodne dni. Pilaw uzbecki to danie obiadowe, które…

13 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.