Desery

Deserek Shreka

10 Min. gotowania
Przejdź do przepisu

Kochani, witam się z Wami po majówce. Jak Wam minęła? U mnie domowo, spokojnie, mocno ogrodowo. Sporo czasu poświęciłam nauce, mieliśmy też przemiłych gości, i oczywiście relaksowałam się w ogrodzie. Nasz taras nabrał kolorów, zasadziliśmy maliny i szykujemy się do posiania trawy. Z dnia na dzień jest coraz piękniej. I w taki to zabiegany czas, naszła mnie ochota na coś pysznego i oczywiście-słodkiego. Musiał to być deser, który można przygotować w szybki i łatwy sposób, bez konieczności spędzania godzin w kuchni. Jeśli jak ja, czasami nie chce Ci się piec ciasta, proponuję spróbować przygotować pyszny, kremowy deser bez pieczenia. Jego wiosenne kolory, wprowadzą Was w dobry nastrój. A dodatkowo bajkowa nazwa sprawi, że to będzie ulubiony deser Waszych pociech.

No dobrze, ten deser smakuje wyjątkowo i z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom słodkości. Nie tylko dzieciom, mój mąż nie chciał skończyć na jednej porcji i wyjadał również moją część. To chyba jedyny minus tego deseru, jest zbyt pyszny! A, że dziś piękna pogoda, szkoda ją tracić na pieczenie i długie stanie w kuchni. Przygotujcie ten deser i cieszcie zielenią. I tą w pucharku i to na zewnątrz!

Share

rb_lena
przygotowanie
55
gotowanie
10
ilość porcji
4
całkowity czas
65

Będzie potrzebne

  • Dwie miseczki

  • Garnek

  • Szklanki/pucharki

Składniki

  • 4-6 herbatników zbożowych bez cukru

  • masa zielona:

  • 500 ml soku zielonego typu Kubuś

  • 1 paczka budyniu śmietankowego

  • masa chałwowa:

  • 500 ml mleka

  • 100 g chałwy

  • łyżka cukru

  • pół kostki masła

  • dodatkowo:

  • galaretka zielona np agrestowa lub o smaku kiwi

  • 2 owoce kiwi

Przepis krok po kroku

1

Szykowanie masy zielonej

Zielony sok zagotowujemy, dodajemy budyń, studzimy. Na dno pucharków kruszymy ciasteczka, wykładamy zielony budyń.
2

Galaretka

Galaretkę rozpuszczamy , gdy lekko zacznie tężeć delikatnie wylewamy na wierzch zielonego budyniu. Wkładamy do lodówki na 20 minut.
3

Masa chałwowa

Budyń na mleku gotujemy według przepisu na opakowaniu, słodzimy. Odstawiamy do ostygnięcia. Mało ucieramy dodajemy stopniowo budyń i skruszoną chałwę. Miksujemy aż nie będzie grudek, a masa będzie lekko gęsta.
4

Serwowanie

Masę chałwową wykładamy na galaretkę, dekorujemy plasterkami kiwi. Chłodzimy kolejne 20 minut.

Zalety

  • +

Wady

  • -
1455 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Desery

Brownie jaglane z bananami i przyprawą korzenną

40 Min. gotowania
Witajcie kochani! Jak dobrze zacząć nowy tydzień? Może przepisem na jaglane Brownie? Ten wypiek, to prawdziwy deser. Ale w jego składzie nie…
Desery

Deser jogurtowy na wrzesień.

30 Min. gotowania
Dziś poprawiamy sobie humor. Tak w środku tygodnia, przed Wami jogurtowy deser z brzoskwiniami! Każdy z nas ma czasami okresy, gdy praca…
Desery

Drożdżowe ślimaczki z truskawkami i lukrem

35 Min. gotowania
Dziś jest wyjątkowy dzień – mam urodziny! 🎉 I co lepszego można zrobić w taką okazję, jeśli nie podzielić się radością z…

20 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.