Śniadania na słodko

Jogurtowe bułeczki maślane

20 Min. gotowania
Przejdź do przepisu

Dzień dobry w długi, majówkowy weekend. A w zasadzie jego drugą już połowę. Dzisiaj mam dla Was inspirację na poranny relaks w wolny dzień – pieczenie bułeczek! To świetny sposób na rozpoczęcie dnia w spokojnej atmosferze i przyjemnym zapachu świeżo wypieczonych bułeczek.

Na początek warto zacząć od wyboru przepisu. Znaleźć można miliony różnych wersji, od klasycznych bułek pszennych po bułeczki z dodatkiem orzechów czy suszonych owoców. Ja osobiście polecam zacząć kolejny dzień, od maślanych bułeczek na jogurcie, które są idealne na śniadanie lub podwieczorek. Przepis jest banalnie wręcz prosty, i założę się o świeżą upieczoną bułeczkę, że wszystkie składniki macie w swoich kuchennych szafkach. Sami zobaczcie, potrzebna nam jest mąka, drożdże, mleko i jogurt. Polecam zawsze mieć w domu saszetkę suszonych drożdży, będą jak znalazł na nagłą chęć do pieczenia maślanych bułeczek.

Gdy mamy już wszystkie składniki, możemy rozpocząć pieczenie. Przygotowujemy ciasto według przepisu, wyrabiamy je dobrze i pozostawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie możemy zająć się innymi przyjemnościami, na przykład wypić pyszną kawę z kostką gorzkiej czekolady i szczyptą cynamonu, czy też poczytać dobrą książkę.

Po upływie czasu oczekiwania- u nas to godzina, wracamy do ciasta i dzielimy je na mniejsze kawałki, które formujemy w bułeczki. Układamy je na blasze i ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia. Kiedy bułeczki podwoją swoją objętość, wkładamy je do piekarnika i pieczemy przez około 20-25 minut, aż staną się złociste. To ten etap, kiedy w domu pięknie pachnie, a my szukamy idealnego dżemu i miodu, do naszych bułeczek.

Gdy bułeczki są już gotowe, wyjmujemy je z piekarnika i pozostawiamy do lekkiego ostygnięcia. I gotowe! Teraz możemy cieszyć się świeżo upieczonymi bułeczkami i poczuć przyjemny zapach w całym domu. Pieczenie w wolny dzień to nie tylko świetna rozrywka, ale także sposób na relaks i odkrywanie nowych smaków. Polecam ten przepis, jogurtowe bułeczki maślane, nie są zbyt słodkie, jak dla mnie najlepiej smakują z plastrem twarogu i odrobiną miodu.

Share

rb_lena
przygotowanie
70
gotowanie
20
ilość porcji
4
całkowity czas
90

Będzie potrzebne

  • Miska

  • Blacha do pieczenia

  • Papier do pieczenia

  • Robot kuchenny, albo mikser z hakiem

Składniki

  • 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej

  • 7 g suchych drożdży

  • 2 łyżki cukru

  • płaska łyżeczka soli

  • 1 jajko

  • 50 g rozpuszczonego i lekko wystudzonego masła,

  • 1/2 szklanki ciepłego mleka

  • 1/2 szklanki jogurtu greckiego

Przepis krok po kroku

1

Przygotowanie zaczynu

Do mleka dodaję cukier i suche drożdże, zostawiam mieszankę na kwadrans, drożdże powinny lekko ruszyć.
2

Ciasto na bułeczki

Do dużej miski dodaję mąkę, jogurt, jajko, sól, roztopione masło i zaczyn. Ja mikserem z hakiem wyrabiałam ciasto przez 5 minut, powinno być idealnie gładkie i nie kleić się do haka. Przykrywam ciasto ściereczkę i zostawiam je na 40 minut w ciepłym miejscu.
3

Pieczenie

Blachę do pieczenia wykładam papierem. Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni. Z ciasta odrywam kulki- 8-10 sztuk, układam je na blasze, blisko siebie, tak aby podczas pieczenia złączyły się w jedno. Ostawiam na kilka minut, można przed pieczeniem posmarować je mlekiem i posypać odrobiną maku. Wsadzam bułeczki do piekarnika. Bułeczki piekę 20 minut, do zezłocenia się.

Uwagi

Pamiętajcie, że jogurt i jajko muszą być w temperaturze pokojowej.

Zalety

  • +

Wady

  • -
1452 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Śniadania na słodko

Ryżowa miska na energetyczny poranek

20 Min. gotowania
Naprawdę lubię zimę, ale przyznam, że styczeń był dla mnie miesiącem pełnym wyzwań. Co widać było rzadką obecnością na blogu. Dziś zaczynamy…
Śniadania na słodko

Pieczony naleśnik z ananasem

25 Min. gotowania
Jak powitać Nowy Rok? Oczywiście Topem Wszechczasów, który gra i grać nam będzie w tle. Ale i pysznym śniadaniem. No dobrze, ale…
Śniadania na słodko

Pudding ryżowy ze słonym karmelem

20 Min. gotowania
No dobrze, przyznaję się. Nieco mnie dopadło życie, stąd moja mniejsza obecność tutaj. Mam w zapasie masę przepisów, bo wciąż dużo gotuję,…

29 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.