Śniadania na słodko

Jogurtowe bułeczki maślane

20 Min. gotowania
Przejdź do przepisu

Dzień dobry w długi, majówkowy weekend. A w zasadzie jego drugą już połowę. Dzisiaj mam dla Was inspirację na poranny relaks w wolny dzień – pieczenie bułeczek! To świetny sposób na rozpoczęcie dnia w spokojnej atmosferze i przyjemnym zapachu świeżo wypieczonych bułeczek.

Na początek warto zacząć od wyboru przepisu. Znaleźć można miliony różnych wersji, od klasycznych bułek pszennych po bułeczki z dodatkiem orzechów czy suszonych owoców. Ja osobiście polecam zacząć kolejny dzień, od maślanych bułeczek na jogurcie, które są idealne na śniadanie lub podwieczorek. Przepis jest banalnie wręcz prosty, i założę się o świeżą upieczoną bułeczkę, że wszystkie składniki macie w swoich kuchennych szafkach. Sami zobaczcie, potrzebna nam jest mąka, drożdże, mleko i jogurt. Polecam zawsze mieć w domu saszetkę suszonych drożdży, będą jak znalazł na nagłą chęć do pieczenia maślanych bułeczek.

Gdy mamy już wszystkie składniki, możemy rozpocząć pieczenie. Przygotowujemy ciasto według przepisu, wyrabiamy je dobrze i pozostawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie możemy zająć się innymi przyjemnościami, na przykład wypić pyszną kawę z kostką gorzkiej czekolady i szczyptą cynamonu, czy też poczytać dobrą książkę.

Po upływie czasu oczekiwania- u nas to godzina, wracamy do ciasta i dzielimy je na mniejsze kawałki, które formujemy w bułeczki. Układamy je na blasze i ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia. Kiedy bułeczki podwoją swoją objętość, wkładamy je do piekarnika i pieczemy przez około 20-25 minut, aż staną się złociste. To ten etap, kiedy w domu pięknie pachnie, a my szukamy idealnego dżemu i miodu, do naszych bułeczek.

Gdy bułeczki są już gotowe, wyjmujemy je z piekarnika i pozostawiamy do lekkiego ostygnięcia. I gotowe! Teraz możemy cieszyć się świeżo upieczonymi bułeczkami i poczuć przyjemny zapach w całym domu. Pieczenie w wolny dzień to nie tylko świetna rozrywka, ale także sposób na relaks i odkrywanie nowych smaków. Polecam ten przepis, jogurtowe bułeczki maślane, nie są zbyt słodkie, jak dla mnie najlepiej smakują z plastrem twarogu i odrobiną miodu.

Share

rb_lena
przygotowanie
70
gotowanie
20
ilość porcji
4
całkowity czas
90

Będzie potrzebne

  • Miska

  • Blacha do pieczenia

  • Papier do pieczenia

  • Robot kuchenny, albo mikser z hakiem

Składniki

  • 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej

  • 7 g suchych drożdży

  • 2 łyżki cukru

  • płaska łyżeczka soli

  • 1 jajko

  • 50 g rozpuszczonego i lekko wystudzonego masła,

  • 1/2 szklanki ciepłego mleka

  • 1/2 szklanki jogurtu greckiego

Przepis krok po kroku

1

Przygotowanie zaczynu

Do mleka dodaję cukier i suche drożdże, zostawiam mieszankę na kwadrans, drożdże powinny lekko ruszyć.
2

Ciasto na bułeczki

Do dużej miski dodaję mąkę, jogurt, jajko, sól, roztopione masło i zaczyn. Ja mikserem z hakiem wyrabiałam ciasto przez 5 minut, powinno być idealnie gładkie i nie kleić się do haka. Przykrywam ciasto ściereczkę i zostawiam je na 40 minut w ciepłym miejscu.
3

Pieczenie

Blachę do pieczenia wykładam papierem. Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni. Z ciasta odrywam kulki- 8-10 sztuk, układam je na blasze, blisko siebie, tak aby podczas pieczenia złączyły się w jedno. Ostawiam na kilka minut, można przed pieczeniem posmarować je mlekiem i posypać odrobiną maku. Wsadzam bułeczki do piekarnika. Bułeczki piekę 20 minut, do zezłocenia się.

Uwagi

Pamiętajcie, że jogurt i jajko muszą być w temperaturze pokojowej.

Zalety

  • +

Wady

  • -
1491 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Śniadania na słodko

Japońskie pankejki z figą i miodem

10minuty Min. gotowania
Podobno japońskie pankejki są najlepsze na świecie. Najbardziej puchate, najbardziej delikatne, wręcz rozpływające się w ustach. I muszę się z tym zgodzić….
Śniadania na słodko

Krążki jabłkowe na śniadanie

10 minut Min. gotowania
Wrzesień to czas, który zawsze wzbudza mnie refleksje. Bo to koniec wakacji i zaraz mamy jesień. Tegoroczna jesień na szczęście zapowiada się…
Śniadania na słodko

Proteinowa granola z patelni

5 minut Min. gotowania
Granola z patelni? Ale co to jest? Przecież granolę kupujemy w sklepie, w takim ładnym, kolorowym pudełku. Nie smażymy jej przecież na…

29 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.