Ciasta

Cornflakes Brownie

35 Min. gotowania
Przejdź do przepisu

Dziś witam wszystkich miłośników czekolady! Chcę podzielić się z Wami moją wielką miłością do ciasta Brownie i generalnie wszystkiego, co czekoladowe. Jest coś niesamowicie pobłażliwego i pocieszającego w wgryzaniu się w bogate i dekadenckie ciasto, które rozpływa się w ustach.

Dla mnie Brownie jest ostatecznym i nagłębszym wyrazem miłości do czekolady. Uwielbiam eksperymentować z różnymi wariacjami – od klasycznych mokrych i wilgotnych Brownie po Brownie z orzechami, owocami, a nawet przyprawami. Możliwości są nieskończone! I dziś właśnie eksperymentuję i przedstawiam Wam przepis na Brownie z chrupiącą, kukurydzianą skórką!

Ale to, co najbardziej kocham w tym czekoladym cieście, to ich wszechstronność. Możecie śmiało podać je jako deser po obiedzie, a nawet zjeść na śniadanie z filiżanką kawy (tak, jestem tego winna i to niejeden raz!). Świetnie nadają się również do dzielenia się nimi z przyjaciółmi i rodziną lub do zafundowania sobie odrobiny przyjemności. Idzie majówka, zróbcie to proste i pyszne Brownie Cornflakes i zaproście rodzinę na wspólne popołudnie. Może na wspólne oglądanie filmu? Może na partię ulubionej planszówki? A może urządzicie babski wieczór z maseczkami i kawałkiem ciasta?

Tak więc, jeśli jesteś miłośnikiem czekolady, zachęcam do spróbowania Brownie Cornflakes. To doskonały sposób na zaspokojenie apetytu na słodycze i delektowanie się nimi. Wyjątkowo chrupiąca górna warstwa na pewno odmieni klasyczne ciasto i nie sprawi Wam żadnych kłopotów z pieczeniem! Smacznego!

Share

rb_lena
przygotowanie
25
gotowanie
35
ilość porcji
8
całkowity czas
60

Będzie potrzebne

  • Garnek

  • Tortownica

  • Papier do pieczenia

Składniki

  • 300 gramów gorzkiej czekolady

  • 2 pełne łyżki gorzkiego kakao

  • 200 gramów masła

  • 100 gramów erytrytolu

  • 5 dużych jajek

  • 1 łyżeczka pasty waniliowej

  • 170 gramów mąki pszennej

  • Szczypta soli

  • Warstwa płaków:

  • 100 gramów masła

  • 4 czubate łyżki miodu

  • 200 gramów płatków owsianych

  • Szczypta soli

Przepis krok po kroku

1

Masa czekoladowa

Tortownicę wykładam papierem do pieczenia. W garnuszku roztapiam masło z czekoladą, dodaję kakao, często mieszam, chwilę studzę. Do masy czekoladowej dodaję erytrytol, wanilię i sól. Wbijam do masy jajka, dokładnie mieszam. Teraz czas na dodanie mąki, mieszam szybko, tylko do połączenia składników.
2

Pieczenie

Masę wykłada do tortownicy. Piekę w rozgrzanym piekarniku, przez 20-25 minut.
3

Masa z płatków

W garnuszku roztapiam masło, dodaję miód, sól i na końcu płatki kukurydziane. Mieszam, aby płatki pokryły się glazurą. Następnie wykładam masę na podpieczony spód Brownie. Piekę jeszcze 10 minut.
4

Serwowanie

Ten rodzaj Brownie najlepiej smakuje po 10 godzinach, najlepiej spędzonych w lodówce. Dzięki temu masa kukurydziana jest zwarta i chrupiąca.

Uwagi

Rozgrzejcie wcześniej piekarnik do 180 stopni.
1466 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Wielkanocna babka z gotowanych cytryn

50 Min. gotowania
Nie mogę uwierzyć, że już za tydzień będzie Wielkanoc. Luty zawsze mijał mi szybko, ale tegoroczny marzec pobił wszystkie możliwe rekordy. Sama…
Ciasta

Ciasto z jabłkami i cynamonową skorupką

35 Min. gotowania
Czyż nie wspominałam, że marzy mi się pyszne, domowe ciasto z jabłkami? Chyba coś mówiłam, że planuję upiec domowe ciasto, na znak,…
Bez kategoriiCiasta

Cytrynowe ciasto z pomarańczową galaretką

40 Min. gotowania
Witajcie w niedzielny poranek. Za oknem topnieją resztki śniegu, który padał u nas przez ostatnie trzy dni. W kubku kawa z miodem…

25 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.