Obiady

Spaghetti all’Amatriciana

15 Min. gotowania
Przejdź do przepisu

Nawet nie wiecie jak się cieszę, że ten tydzień już za nami. To był naprawdę intensywny czas, chyba w każdej dziedzinie mojego życia. A jego kulminacją był weekend, spędzony w dużej mierze na uczelni. Zza okna widziałam piękną wiosnę, jedno drzewko i betonowy plac. Jak dobrze, że mąż po zajęciach porwał mnie na małą wycieczkę. To była nagroda za wygranie konkursu na zajęciach, jestem urodzoną bizneswoman i jak zaczynać biznes, to tylko ze mną. No dobrze, zajęcia za mną, zostało mi jedynie obronić pracę i kolejny etap mojej edukacji zostanie zakończony. Kolejne studia, kolejne nowe doświadczenia. Oryginalne, bo niemal w całości pandemiczne. Dacie wiarę, że moją grupę, poznałam raz, podczas tych trzech lat? I miało to miejsce właśnie w mijający weekend. Coś niesamowitego! No dobrze, kiedy uczelniany weekend za mną, czas wrócić do gotowania. Co dziś serwuje moja szałwiowa kuchnia? Pyszny i niesamowicie prosty makaron. Sos z pomidorów, z dodatkiem białego wina i dużej porcji pysznego boczku, z dodatkiem sera. Tak naprawdę kilka składników sprawia, że ten przepis jest tak wyjątkowy. Bardzo Wam polecam to danie, na zabiegany dzień i nie tylko.

rb_lena
przygotowanie
10
gotowanie
15
ilość porcji
3
całkowity czas
25

Będzie potrzebne

  • Garnek

  • Patelnia

Składniki

  • 150 g wędzonego boczku

  • 1 łyżka oliwy

  • 1/2 papryczki chilli

  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu

  • 60 ml białego wytrawnego wina

  • 1 puszka pomidorów bez skórki

  • sól do smaku

  • 300 g makaronu spaghetti

  • 50 g sera Pecorino Romano do posypania

Przepis krok po kroku

1

Przygotowania

Gotuję makaron al dente, zostawiam Pół szklanki wody z gotowania makaronu. Kroję boczek w kostkę,siekam drobno papryczkę chilli. Ścieram ser.
2

Szykowanie sosu

Na patelni rozgrzewam oliwę, wrzucam boczek i smażę aż zacznie robić się brązowy, wtedy dodaję papryczkę chilli i chwilę smażę razem. Dolewam na patelnię wino i podgrzewam razem. Po chwili dodaję pomidory, Gotuję sos około 5 minut, aż zacznie gęstnieć. Doprawiam solą i pieprzem.
3

Podawanie

Na patelnię z sosem wrzucam makaron, razem z wodą. Podgrzewam całość 2-3 minuty. Przekładam danie na talerze, posypuję je obficie serem. Smacznego!
1467 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Mielone z indyka z piekarnika

25 Min. gotowania
Witajcie po majówce. Jak minął Wam ten czas? Ja mam wrażenie, że wykorzystałam piękną pogodę maksymalnie. Bardzo dużo czasu spędziłam w moim…
Obiady

Pilaw uzbecki

55 Min. gotowania
Dziś zapraszam na obiad. Będę Was kusić pilawem, czyli daniem idealnym na te ostatnio chłodne dni. Pilaw uzbecki to danie obiadowe, które…
Obiady

Kluseczki jak pierożki

5 Min. gotowania
Uwielbiam domowe pierogi. To danie mojego dzieciństwa, które zawsze kojarzy mi się z ciepłem babcinego domu. Uwielbiam ich delikatne ciasto, aromatyczny farsz…

24 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.