Obiady

Spaghetti all’Amatriciana

15 Min. gotowania
Przejdź do przepisu

Nawet nie wiecie jak się cieszę, że ten tydzień już za nami. To był naprawdę intensywny czas, chyba w każdej dziedzinie mojego życia. A jego kulminacją był weekend, spędzony w dużej mierze na uczelni. Zza okna widziałam piękną wiosnę, jedno drzewko i betonowy plac. Jak dobrze, że mąż po zajęciach porwał mnie na małą wycieczkę. To była nagroda za wygranie konkursu na zajęciach, jestem urodzoną bizneswoman i jak zaczynać biznes, to tylko ze mną. No dobrze, zajęcia za mną, zostało mi jedynie obronić pracę i kolejny etap mojej edukacji zostanie zakończony. Kolejne studia, kolejne nowe doświadczenia. Oryginalne, bo niemal w całości pandemiczne. Dacie wiarę, że moją grupę, poznałam raz, podczas tych trzech lat? I miało to miejsce właśnie w mijający weekend. Coś niesamowitego! No dobrze, kiedy uczelniany weekend za mną, czas wrócić do gotowania. Co dziś serwuje moja szałwiowa kuchnia? Pyszny i niesamowicie prosty makaron. Sos z pomidorów, z dodatkiem białego wina i dużej porcji pysznego boczku, z dodatkiem sera. Tak naprawdę kilka składników sprawia, że ten przepis jest tak wyjątkowy. Bardzo Wam polecam to danie, na zabiegany dzień i nie tylko.

rb_lena
przygotowanie
10
gotowanie
15
ilość porcji
3
całkowity czas
25

Będzie potrzebne

  • Garnek

  • Patelnia

Składniki

  • 150 g wędzonego boczku

  • 1 łyżka oliwy

  • 1/2 papryczki chilli

  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu

  • 60 ml białego wytrawnego wina

  • 1 puszka pomidorów bez skórki

  • sól do smaku

  • 300 g makaronu spaghetti

  • 50 g sera Pecorino Romano do posypania

Przepis krok po kroku

1

Przygotowania

Gotuję makaron al dente, zostawiam Pół szklanki wody z gotowania makaronu. Kroję boczek w kostkę,siekam drobno papryczkę chilli. Ścieram ser.
2

Szykowanie sosu

Na patelni rozgrzewam oliwę, wrzucam boczek i smażę aż zacznie robić się brązowy, wtedy dodaję papryczkę chilli i chwilę smażę razem. Dolewam na patelnię wino i podgrzewam razem. Po chwili dodaję pomidory, Gotuję sos około 5 minut, aż zacznie gęstnieć. Doprawiam solą i pieprzem.
3

Podawanie

Na patelnię z sosem wrzucam makaron, razem z wodą. Podgrzewam całość 2-3 minuty. Przekładam danie na talerze, posypuję je obficie serem. Smacznego!
1487 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Biała kiełbasa pieczona w piwie i cebuli

60 Min. gotowania
Dziś mam dla Was oryginalny przepis. Wiem, że biała kiełbasa może kojarzyć się głównie z Wielkanocą, ale dla mnie to uniwersalne danie….
Obiady

Greckie klopsiki z cukinii

35 minut Min. gotowania
Lubię przeglądać moje książki kulinarne i szukać w nich inspiracji. W nowej kuchni zadbałam o półeczkę na owe książki i mam do…
Obiady

Makaron z bobem

10 minut Min. gotowania
Pamiętam sceny, które powtarzały się w każde wakacje. Wujek Zygmunt przywoził całe worki jutowe pełne bobu. Bobu w strąkach dodam. Razem z…

24 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.