Obiady

Makaron w sosie orzechowo-sojowym

15 Min. gotowania
Przejdź do przepisu

Kochani, ostatnio brakuje mi czasu na wszystko. Dużo zwaliło mi się na głowę, jakaś kumulacja. Koniec studiów, niekończący się remont, urządzanie ogrodu. W dodatku poważnie zachorowała moja babcia, a ja od 3 tygodni mam unieruchomiony palec prawej ręki. Mam wrażenie, że wiosna zaczęła się bardzo kiepsko. Tyle spraw wymaga mojej maksymalnej uwagi i poświęcenia…W pracy również nie ma chwili, bym spokojnie mogła zjeść kanapkę. Mam nadzieję, że im dalej w maj, tym będzie lżej. Studia już na szczęście niemal za mną. Pracę napisałam, egzaminy zaliczone, teraz czekać na czerwcową obronę. Jedna rzecz z listy wypadła. Chociaż ostatnie dwa tygodnie, to był czas intensywnej nauki i wysiłku! No, ale duma jaka mnie napawa, sprawiała, że ten cały trud był tego warty!

Chociaż bardzo się staram, nie udaje mi się rozciągnąć doby. Dodatkowo, bardzo ciężko mi ostatnio gotować. Nie umiem sprawnie poruszać się w kuchni przy pomocy lewej ręki. Stąd ostatnio nieco mniej tutaj przepisów, ale dzięki zaangażowaniu męża, wracam na dobre tory. Aczkolwiek chwilowo, te moje przepisy, nie są jakieś wybitnie wyszukane. Ot, szybko, smacznie i jeszcze prościej. Takie hasło mi przyświeca. I dzisiejszy przepis, czyli makaron z sosem orzechowym, idealnie wpasowuje się w trend szybkiej kuchni, idealnej dla kontuzjowanej ręki. Udało się mi pokroić nawet pokroić tofu lewą ręką! Sam sos jest prosty i niesamowicie smaczny. Idealnie kremowy, aksamitny i aromatyczny. Marynowane tofu dodaje zaś charakteru i sprawia, że danie jest pełnowartościowe. Po prostu rewelacja!

Mam nadzieję, że przekonałam Was do tego przepisu i chętnie go zrobicie u siebie w domu. Sami zobaczcie jakie to proste.

Share

rb_lena
przygotowanie
15
gotowanie
15
ilość porcji
2
całkowity czas
30

Będzie potrzebne

  • Garnek

  • Patelnia

  • Durszlak

  • Deska do krojenia

  • Wyciskać do czosnku

Składniki

  • 200 gramów makaronu chow mein

  • 150 gramów Tofu

  • 3 łyżki sosu Teryiaki

  • 2 pełne łyżki masła orzechowego

  • 2 ząbki czosnku

  • 3 cm kawałek papryczki chilli

  • 4 łyżki sosu sojowego

  • 1 łyżka miodu

  • 3 cm kawałek imbiru

  • Słodka papryka

  • 1 łyżka octu jabłkowego

  • 1 czerwona papryka

  • Połówka pora

  • Odrobina szczypiorku

Przepis krok po kroku

1

Tofu

Tofu kroimy w kostkę, polewamy sosem Teryiaki, odstawiamy na kilka minut. Ale można również na całą noc. Drobno siekam pora i paprykę. Rozgrzewam olej na patelni, wrzucam warzywa, chwilę podsmażam. Następnie dodaję tofu i smażę 2-3 minuty, aż zacznie lekko brązowieć.
2

Sos

Imbir i papryczkę bardzo drobno siekam. Czosnek wyciskam przez praskę, wrzucam te składniki na patelnię, dodaję sos sojowy, ocet, miód i masło orzechowego, można dodać 3-4 łyżki wody, jeżeli masło orzechowego jest bardzo gęste. Zmniejszam moc palnika i podgrzewam składniki sosu przez 3 minuty.
3

Serwowanie

Makaron wrzucam na wrzątek i gotuję 3-4 minuty. Odcedzam i wrzucam na patelnię, chwilę podgrzewam razem. Gotowe danie przekładam na talerze i posypuję szczypiorkiem.

Zalety

  • +

Wady

  • -
1464 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Pilaw uzbecki

55 Min. gotowania
Dziś zapraszam na obiad. Będę Was kusić pilawem, czyli daniem idealnym na te ostatnio chłodne dni. Pilaw uzbecki to danie obiadowe, które…
Obiady

Kluseczki jak pierożki

5 Min. gotowania
Uwielbiam domowe pierogi. To danie mojego dzieciństwa, które zawsze kojarzy mi się z ciepłem babcinego domu. Uwielbiam ich delikatne ciasto, aromatyczny farsz…
Obiady

Kuksus z warzywami. Lekki obiad.

10 Min. gotowania
Dziś głównym tematem będzie kasza kuskus. Chyba moja ulubiona kasza! Lubię ją w wielu wersjach, a dziś pojawi się jako danie obiadowe….

32 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.