Obiady

Kotlety z indyka w sosie musztardowym

15 Min. gotowania
Przejdź do przepisu

Czasem tak mam, przygotuję jakiś pyszny posiłek i od razu chcę się nim podzielić. Dziś dzielę się przepisem na kotlety z indyka w sosie musztardowym. To takie proste, ale efekt mnie zaskoczył. Dotychczas kotlety oznaczały dla mnie kawałki mięsa w panierce. Ale musiałam zrezygnować z panierek i cóż, eksperymentuję z różnymi sosami. Tym razem wybrałam sos musztardowy.

Wybór musztardy jest dość nietypowy, bo przecież indyk, to bardzo delikatne mięso. Ale okazuje się, że jego delikatność idealnie pasuje do wyrazistego smaku musztardy. Całość jest ciekawa, mięso delikatne i mięciutkie, ale sos musztardowy dodaje mu charakteru. To naprawdę oryginalne połączenie smaków, które jak zaraz zobaczycie, jest bajecznie wręcz proste. Idealne na tygodniowy obiad, kiedy brakuje nam czasu, ale jednocześnie chcemy zjeść coś, co jest w pełni zbilansowanym posiłkiem, a jednocześnie smakuje wyjątkowo.

Mięso z indyka jest bardzo wartościowe. Jego olbrzymim plusem jest to, że jest bardzo lekkostrawne, a jednocześnie bogate w białko, oraz cynk. Ma również znikomą zawartość cholesterolu, jest świetne dla całej rodziny i zgodnie z zaleceniami mojego lekarza, to jedyne mięso, jakie może pojawiać się na moim stole. Dlatego spodziewajcie się wielu ciekawych pomysłów na indyka. Już nie mogę się doczekać!

A teraz życzę Wam smacznego tygodnia, mam nadzieję, że kotlety z indyka w sosie musztardowym znajdą się w Waszym menu!

Share

rb_lena
przygotowanie
10
gotowanie
15
ilość porcji
4
całkowity czas
25

Będzie potrzebne

  • Deska do krojenia

  • Patelnia

Składniki

  • 4 kotlety z piersi indyka ( po 100 gramów każdy)

  • 1 łyżeczka mąki

  • 1 łyżka oleju rzepakowego

  • 4 łyżki cydru jabłkowego, lub białego wina

  • 2 łyżki ostrej musztardy

  • 1/3 szklanki słodkiej śmietanki 30 %

  • Sól

  • Pieprz

Przepis krok po kroku

1

Kotlety

Mięso lekko rozbijam, doprawiam solą i pieprzem, leciutko posypuję mąką. Rozgrzewam olej na patelni, kotleciki obsmażam po 1,5 minuty z każdej strony. Powinny leciutko się zezłocić.
2

Sos

Z patelni zdejmuję kotlety, wlewam cydr i musztardę. Zmniejszam ogień pod patelnią, delikatnie mieszam zawartość patelni, dolewam śmietankę. Podgrzewam sos przez 2 minuty, wkładam do niego kotleciki i na małym ogniu duszę je pod przykrywką około 10 minut, w połowie czasu warto przewrócić kotleciki na drugą stronę.
3

Serwowanie

Kotleciki w sosie musztardowym podaję z ziemniakami i brokułami gotowanymi na parze.

Uwagi

Kotlety wspaniale smakują z gniecionymi ziemniakami i brokułami gotowanymi na parze

Zalety

  • +

Wady

  • -
1469 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Poznań. Bazylia i Oregano.

1 Min. czytania
Witajcie kochani, dziś zabieram Was na małą kulinarną wycieczkę. Będziemy w Poznaniu, na Starym Rynku. To tutaj znajduje się lokal, gdzie wiele…
Obiady

Mielone z indyka z piekarnika

25 Min. gotowania
Witajcie po majówce. Jak minął Wam ten czas? Ja mam wrażenie, że wykorzystałam piękną pogodę maksymalnie. Bardzo dużo czasu spędziłam w moim…
Obiady

Pilaw uzbecki

55 Min. gotowania
Dziś zapraszam na obiad. Będę Was kusić pilawem, czyli daniem idealnym na te ostatnio chłodne dni. Pilaw uzbecki to danie obiadowe, które…

19 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.