Śniadania na słono

Serek z tuńczykiem

1 Min. czytania
Przejdź do przepisu

Witajcie w nowym tygodniu. Nie wiem co ten nowy rok w sobie ma, ale nie ma dla mnie litości. Dni mijają jak szalone, nim się obejrzałam minął weekend. Miałam tyle planów, ale w starciu z rzeczywistością poległam. Udało mi się tylko ogarnąć dom. Na szczęście , a dla męża mojego, na nieszczęście, nie znalazłam czasu na posprzątanie świątecznych dekoracji. Przedłużę sobie świąteczny czas! No dobrze, ale nawet w zabiegany dzień, muszę zjeść dobre śniadanie. Dziś zapraszam na serek z tuńczykiem.

Jako dziecko często jadłam pastę twarogową z wędzoną makrelą. Dziś nie mam cierpliwości do oddzielania mięsa od ości. Ale dalej uwielbiam połączenie twarożku z rybą. Wybrałam tuńczyka, bo to najszybszy sposób by stworzyć swoistą pastę rybno-twarożkową. W sam raz na zabiegane śniadanie, w zimowy dzień. Serek z tuńczykiem najlepiej moim zdaniem smakuje z razowymi tostami. Dzięki temu od rana, jem ciepły i odżywczy posiłek.

Ostatnio musiałam zmienić moją dietę, zgodnie z zaleceniami lekarza. Jem zdecydowanie więcej surowych warzyw i owoców, z mięsa mogę jedynie sięgać po indyka i musiałam odstawić moje ukochane masło i przestawić się na tłuszcze roślinne i te zdrowe, rybie. Dlatego taka pasta idealnie wpasowuje się w zasady mojej nowej diety, dla zdrowia. A ono ostatnio mi nieco szwankuje. Dlatego nieco mniej mnie tutaj. Od godziny 19 walczę z sennością i brakiem energii. A wracam do domu o 18, więc poza obiadem i wpakowaniem naczyń do zmywarki nie mam na nic więcej siły i czasu. Ale odpowiednia suplementacja powinna wykrzesać ze mnie energię i pokonać początki anemii. Dbajcie o siebie kochani!

I smacznych śniadań!

Share

rb_lena
przygotowanie
10
ilość porcji
3
całkowity czas
10

Będzie potrzebne

  • Deska do krojenia

  • Nóż

  • Miseczka

Składniki

  • 500 g serka twarogowego kremowego

  • 150-250 g tuńczyka z puszki w sosie własnym

  • 6-8 pomidorków suszonych

  • Listki młodego szpinaku

  • Koperek

  • Olej do polania- u mnie z pestek dyni

  • Świeżo mielony pieprz

  • Pieczywo

Przepis krok po kroku

1

Warzywa

Pomidory suszone kroję w kostkę. Odcedzam tuńczyka. Siekam drobno koperek
2

Serek

Twarożek doprawiam solą i pieprzem. Dodaję tuńczyka, większość pomidorków i koperek, mieszam. Serek przekładam do miseczki, podaję z listkami szpinaku.

Zalety

  • +

Wady

  • -
1454 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Śniadania na słono

Zawijasy jogurtowe na śniadanie

25 Min. gotowania
Witajcie, nie ma to jak mieć długi weekend. Mam nadzieję, że jak i ja, odpoczywacie i cieszycie się piękną pogodą. Właśnie wróciliśmy…
Śniadania na słono

Bułeczki Nigelli. Mięciutkie.

20 Min. gotowania
Witajcie moi kochani! Dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami moją miłością do domowych bułeczek, na niedzielne śniadanie. Nie ma nic lepszego niż…
Śniadania na słono

Nocne bułki drożdżowe

22 Min. gotowania
Ostatnio bardzo, ale to bardzo wkręciłam się w pieczenie domowego pieczywa. Ta pasja wróciła do mnie na nowo. A ja powoli uzależniam…

16 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.