Obiady

Filet z indyka w sosie koperkowym

20 Min. gotowania
Przejdź do przepisu

Witajcie kochani w drugiej połowie lutego. Ten miesiąc na szczęście mija mi błyskawicznie. Ale i tak czekam na jego koniec, tak by móc na spokojnie wyczekiwać wiosny. Choroba uziemiła mnie w domu, zapalenie oskrzeli sprawiło, że przez dwa dni miałam wysoką gorączkę i zerową chęć do jedzenia czegokolwiek. Mąż wyciskał mi zdrowe soczki, a ja żeby nie brać leków na czczo, podjadałam czekoladę z orzechami. Ale czas na porządny obiad. Indyk w sosie koperkowym, to kolejna odsłona indyka. To delikatne danie w sam raz dla chorowitków. Szybko dodaje sił i smakuje, nawet jak organizm jest zmęczony kaszlem i antybiotykiem.

Moje danie wyszło bardzo delikatne, więc nie było zbyt obciążające dla żołądka, jak i dla zmęczonego kaszlem gardła. Podałam je z ryżem i prostą sałatką z młodego szpinaku i pomidorków. Całość polałam ukochanym olejem dyniowym, który naprawdę podkręca smak zwykłych składników.

Indyk w sosie koperkowym, to danie, które zrobiłam na dwa dni i powiem Wam, że naprawdę smakuje świetnie, łatwo się odgrzewa i jest bardzo szybkie w przygotowaniu. Naprawdę dodało mi sił i pozwoliło choć na chwilę odpocząć od łóżka. Tak wiem, pewnie to kontrowersyjne, ale moje dwa dni i dwie noce z gorączką, spędzone w łóżku, jakoś zmieniły stosunek do tego miejsca. Liczę na to, że choroba szybko ustąpi i będę znów mogła pospacerować po świeżym powietrzu, bez tego męczącego kaszlu.

Kochani, dużo zdrówka Wam życzę, w tym zdradliwym okresie!

Share

rb_lena
przygotowanie
10
gotowanie
20
ilość porcji
4
całkowity czas
30

Będzie potrzebne

  • Deska do krojenia

  • Patelnia

  • Miseczka

Składniki

  • 1 duża pierś z indyka

  • 1 pęczek świeżego koperku

  • Pół szklanki mleka

  • 3 łyżki śmietanki 30 %

  • 2 łyżki mąki pszennej

  • Pół szklanki bulionu warzywnego

  • olej rzepakowy

  • Sól i pieprz

Przepis krok po kroku

1

Mięso

Indyka kroję w medaliony, posypuję solą i pieprzem, delikatnie obtaczam kawałki mięsa w mące. Rozgrzewam olej na patelni, obsmażam medaliony przez minutę z każdej strony. Zalewam mięso bulionem, zmniejszam moc palnika.
2

Sos

Siekam drobno koperek, dodaję do miski. Dodaję również mleko i śmietankę, doprawiam solą i pieprzem. Hartuję sos 2 łyżkami bulionu z patelni, mieszam i zalewam mięso na patelni sosem.
3

Serwowanie

Mięso w sosie duszę przez 15 minut. Podaję je z ryżem i sałatką ze szpinaku.

Zalety

  • +

Wady

  • -
1508 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Oliwa i ogień. Wrocław.

2 Min. czytania
Czas odkryć karty. Dziś zabieram Was na najlepszą pizzę w Polsce. Tak, nie mam co do tego żadnych wątpliwości! Może to źle,…
Obiady

Niedźwiadek pod Holicą.

1 Min. czytania
Czas na małą kulinarną podróż! Dziś zapraszam w Bieszczady, odwiedzimy Niedźwiadka pod Holicą. Czyli kultową knajpę, która znalazła kolejną lokalizację, dużo spokojniejszą…
Obiady

Indyk w Parmezanie

40 minut Min. gotowania
Dziś zapraszam na przepyszny obiad, będzie indyk w Parmezanie. I to nie smażony, a pieczony. Delikatny, soczysty, z niesamowicie chrupiącą i apetyczną…

20 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.