Obiady

Filet z indyka w sosie koperkowym

20 Min. gotowania
Przejdź do przepisu

Witajcie kochani w drugiej połowie lutego. Ten miesiąc na szczęście mija mi błyskawicznie. Ale i tak czekam na jego koniec, tak by móc na spokojnie wyczekiwać wiosny. Choroba uziemiła mnie w domu, zapalenie oskrzeli sprawiło, że przez dwa dni miałam wysoką gorączkę i zerową chęć do jedzenia czegokolwiek. Mąż wyciskał mi zdrowe soczki, a ja żeby nie brać leków na czczo, podjadałam czekoladę z orzechami. Ale czas na porządny obiad. Indyk w sosie koperkowym, to kolejna odsłona indyka. To delikatne danie w sam raz dla chorowitków. Szybko dodaje sił i smakuje, nawet jak organizm jest zmęczony kaszlem i antybiotykiem.

Moje danie wyszło bardzo delikatne, więc nie było zbyt obciążające dla żołądka, jak i dla zmęczonego kaszlem gardła. Podałam je z ryżem i prostą sałatką z młodego szpinaku i pomidorków. Całość polałam ukochanym olejem dyniowym, który naprawdę podkręca smak zwykłych składników.

Indyk w sosie koperkowym, to danie, które zrobiłam na dwa dni i powiem Wam, że naprawdę smakuje świetnie, łatwo się odgrzewa i jest bardzo szybkie w przygotowaniu. Naprawdę dodało mi sił i pozwoliło choć na chwilę odpocząć od łóżka. Tak wiem, pewnie to kontrowersyjne, ale moje dwa dni i dwie noce z gorączką, spędzone w łóżku, jakoś zmieniły stosunek do tego miejsca. Liczę na to, że choroba szybko ustąpi i będę znów mogła pospacerować po świeżym powietrzu, bez tego męczącego kaszlu.

Kochani, dużo zdrówka Wam życzę, w tym zdradliwym okresie!

Share

rb_lena
przygotowanie
10
gotowanie
20
ilość porcji
4
całkowity czas
30

Będzie potrzebne

  • Deska do krojenia

  • Patelnia

  • Miseczka

Składniki

  • 1 duża pierś z indyka

  • 1 pęczek świeżego koperku

  • Pół szklanki mleka

  • 3 łyżki śmietanki 30 %

  • 2 łyżki mąki pszennej

  • Pół szklanki bulionu warzywnego

  • olej rzepakowy

  • Sól i pieprz

Przepis krok po kroku

1

Mięso

Indyka kroję w medaliony, posypuję solą i pieprzem, delikatnie obtaczam kawałki mięsa w mące. Rozgrzewam olej na patelni, obsmażam medaliony przez minutę z każdej strony. Zalewam mięso bulionem, zmniejszam moc palnika.
2

Sos

Siekam drobno koperek, dodaję do miski. Dodaję również mleko i śmietankę, doprawiam solą i pieprzem. Hartuję sos 2 łyżkami bulionu z patelni, mieszam i zalewam mięso na patelni sosem.
3

Serwowanie

Mięso w sosie duszę przez 15 minut. Podaję je z ryżem i sałatką ze szpinaku.

Zalety

  • +

Wady

  • -
1464 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Pilaw uzbecki

55 Min. gotowania
Dziś zapraszam na obiad. Będę Was kusić pilawem, czyli daniem idealnym na te ostatnio chłodne dni. Pilaw uzbecki to danie obiadowe, które…
Obiady

Kluseczki jak pierożki

5 Min. gotowania
Uwielbiam domowe pierogi. To danie mojego dzieciństwa, które zawsze kojarzy mi się z ciepłem babcinego domu. Uwielbiam ich delikatne ciasto, aromatyczny farsz…
Obiady

Kuksus z warzywami. Lekki obiad.

10 Min. gotowania
Dziś głównym tematem będzie kasza kuskus. Chyba moja ulubiona kasza! Lubię ją w wielu wersjach, a dziś pojawi się jako danie obiadowe….

20 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.