A jakie były moje święta? Obfitowały w niezłą dawkę zamieszania, rodzinnego spędzania wolnego czasu, długich spacerów nad morzem i rowerowych wycieczek, po których każdy miał ochotę na jeszcze jeden kawałek słodkich pyszności.
Szpinak miksuję na mus z 2 łyżkami wody. Jeżeli używacie mrożonego najpierw należy go rozmrozić i potem zmiksować.
Jajka ubijam z cukrem na jasny krem, dodaję olej, sok i skórkę z cytryny, dalej ucieram mikserem. Przesiewam mąkę z proszkiem, a na końcu dodaję mus ze szpinaku. Dokładnie łączę wszystkie składniki.
Tortownicę smaruję masłem i posypuję bułką tartą, przelewam ciasto i piekę je 40-45 minut w 195 stopniach. Studzę.
Czekoladę roztapiam razem z mlekiem. Chwilę studzę, delikatnie łączę z ricottą. Kiwi kroję na małe kawałki.
Z ciasta ucinam wierzch, kruszę go w dłoniach. Placek smaruję kremem, układam na wierzchu owoce kiwi, posypuję pokruszonym ciastem.
Mech można dowolnie udekorować, ja przygotowałam wersję wielkanocną, więc użyłam czekoladowych jajeczek.
Przed podaniem deser chłodzę minimum godzinę.
Moje rady:
Ciasto możecie upiec dzień wcześnie,a kremem przełożyć w dniu podania.
Piękne ciasto!
Zjadłabym z przyjemnością…
dziękuję 🙂
Mchu jeszcze nie jadłam 😀
Ciasta ze szpinakiem jedne z naszych ulubionych 🙂 Świetny przepis!
może kiedyś jakąś wersję spróbujesz;)
😉
Nie jadłam jeszcze takiego ciasta.
ale super wygląda 🙂 nigdy nie jadłam, pora przełamać lody!!
🙂
polecam:)
ja muszę zrobić w końcu to ciacho:)
Robiłam, ale z granatem☺
koniecznie 🙂
z granatem też robiłam:)
Wow, this looks amazing!!
Beautiful photos ♥
Hugs!!
Bardzo lubię to ciasto, a Twoja wersja musi być pyszna 🙂
Jeszcze nie jadłam tego ciasta. Spróbuję zrobić Twoją wersję. 🙂
🙂
🙂
🙂
Wygląda przepysznie <3
Cudowne ciasto! 🙂 Palce lizać! 😀
🙂
🙂
Świetne połączenie ciasta z kiwi. Całość wygląda rewelacyjnie!
WOW! Muszę przyznać, że wygląda to niesamowicie! Pozdrawiam!^^
🙂
dziękuję 🙂
Uwielbiam leśny mech, z kiwi jeszcze nie próbowałam.
Takiego ciasta jeszcze nie jadłam i jestem ciekawa jak smakuje 🙂
Muszę taki zrobić 🙂
polecam więc:)
warto zrobić:)
koniecznie:)
I dziwnie brzmi i dziwnie wygląda 😛
widać,że nie próbowałaś 😉
Wygląda pysznie 🙂
fajne ciasto~!
Pyszne zielone ciacho!
Leśny mech zawsze kojarzy nam się z piękną i słoneczną wiosną 🙂