Ciasta

Leśny mech z kiwi

1 Min. czytania
To ciasto jest już klasykiem w moim domu. Ma swoich wiernych fanów. W tym roku zostałam przekonana, żeby zamiast tradycyjnego sernika zrobić zielone ciasto. Ale jako, że nie lubię nudy, zrobiłam je odrobinę inaczej. Do kremu dodałam kiwi. To był strzał w dziesiątkę. Kwaśne kiwi, przełamało słodycz kremu z białej czekolady. Nie muszę mówić, że o ostatni kawałek toczyła się zawzięta walka, bo jest to sprawa całkiem oczywista. Pyszne szpinakowe ciasto, o wyraźnie cytrynowej nucie, lekki krem z białą czekoladą, kiwi  i czekoladowe jajeczka. Poza wielkanocnym sezonem możecie wierzch udekorować owocami czy cukierkami. Zawsze będzie pięknie!
A jakie były moje święta? Obfitowały w niezłą dawkę zamieszania, rodzinnego spędzania wolnego czasu, długich spacerów nad morzem  i rowerowych wycieczek, po których każdy miał ochotę na jeszcze jeden kawałek słodkich pyszności.

Składniki:
Ciasto:
3 jajka
2 szklanki mąki pszennej
150 ml oleju
400 gramów szpinaku ( świeży bądź mrożony)
100 gramów cukru
Sok i skórka z 1 cytryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:
450 gramów Ricotty
2 tabliczki białej czekolady
2 kiwi
2 łyżki mleka

Dodatkowo:
Masło i bułka tarta do formy
Owoce, bądź cukierki do dekoracji

Szpinak miksuję na mus z 2 łyżkami wody. Jeżeli używacie mrożonego najpierw należy go rozmrozić i potem zmiksować.
Jajka ubijam z cukrem na jasny krem, dodaję olej, sok i skórkę z cytryny, dalej ucieram mikserem. Przesiewam mąkę z proszkiem, a na końcu dodaję mus ze szpinaku. Dokładnie łączę wszystkie składniki.
Tortownicę smaruję masłem i posypuję bułką tartą, przelewam ciasto i piekę je 40-45 minut w 195 stopniach. Studzę.
Czekoladę roztapiam razem z mlekiem. Chwilę studzę, delikatnie łączę z ricottą. Kiwi kroję na małe kawałki.
Z ciasta ucinam wierzch, kruszę go w dłoniach. Placek smaruję kremem, układam na wierzchu owoce kiwi, posypuję pokruszonym ciastem.
Mech można dowolnie udekorować, ja przygotowałam wersję wielkanocną, więc użyłam czekoladowych jajeczek.
Przed podaniem deser chłodzę minimum godzinę.
Moje rady:
Ciasto możecie upiec dzień wcześnie,a  kremem przełożyć w dniu podania.

1518 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Portugalska tarta

30 minut Min. gotowania
Dziś będzie słodko, bardzo słodko i po prostu przepysznie. Będę Was kusić portugalską tartą, czyli kruchą wersją słynnych Pastei de Nata. Myślę,…
Ciasta

Tarta rabarbarowa z budyniem

35 minut Min. gotowania
Maj to miesiąc rabarbaru. Wykorzystałam więc ten piękny czas w roku i piekłam rabarbarowe cuda. Tym razem zapraszam na kruche ciasto z…
Ciasta

Babka piaskowa z kokosową kruszonką

45 minut Min. gotowania
I jak minął Wam majówkowy czas? Mam nadzieję, że naładowaliście swoje baterie słoneczne i jakoś łatwiej jest stawić czoło codzienności. Ja, chociaż…

40 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.