Śniadania na słono

Śniadaniowe kule twarogowe na płatkach

2 Min. czytania
W końcu mamy weekend. Co prawda ten muszę przeznaczyć na regenerację i walkę  z przeziębieniem,ale i tak cieszę się,że weekend pracy minął. Ten tydzień był dość dziwny. Dwa dni wyjątkowo leniwe, a następne dni to nawał pracy. Oczywiście kiedy były te leniwe dni, to ja czułam się rewelacyjnie. Letnie przeziębienie przyszło akurat kiedy w pracy zaczął się kocioł. Im więcej wypisywałam faktur, tym bardziej bolało mnie gardło, tym bardziej męczył mnie katar. A zegar uparcie nie zamierzał wybić 15 i ogłosić końca pracy. Ale się doczekałam, mogłam rozpocząć plan dojścia do zdrowia. Na marginesie, zupełnie nie rozumiem idei letnich infekcji. Zimą dużo prościej mi się choruje. Kiedy bowiem mogę bezkarnie leżeć pod kocem, popijać gorące herbatki i z uśmiechem podziwiać zacinający deszcz za oknem. Tymczasem latem strasznie się męczę. Mam tyle planów, a tu nici. Nic tylko ból głowy i walka z katarem. Na szczęście dzisiaj też jest dzień, i może uda mi się przekonać samą siebie do małego, leczniczego spaceru? Bardzo bym chciała, ale patrząc na jakość mojego samopoczucia, będzie z tym problem.
W każdym razie całkowicie wolny dzień kusi by zacząć go przyjemnie. A jak wiadomo, dzień zaczynamy od śniadania. Tym razem postanowiłam zaserwować sobie twarogowe kule, z dużą ilością truskawek, domowym sokiem malinowym i wanilią. Pyszne, proste i jakie proste. Całość podana została na kołderce z chrupiących płatków o smaku kakao i miodu. Coś wspaniałego. Niby zwykły twarożek, ale podany w nowy sposób zdecydowanie umila poranek i sprawia, że katar jakby się zmniejsza. Niech moc zdrowia i pozytywnej energii będzie z Wami.


Składniki:

250 gramów twarogu półtłustego
1 łyżka jogurtu naturalnego
2 łyżki domowego soku z malin
Parę kropli esencji waniliowej
Kilka dużych truskawek
3 duże garście płatków Lubella Corn Flakes Kakao i Miód

Twaróg rozgniatam, dodaję sok i jogurt. Łączę składniki, zostawiam na kwadrans w lodówce.
Myję truskawki, kroję na kawałki, dodaję do masy twarogowej. Dłońmi formuję kule, układam je na talerzyku,wysypanym płatkami Lubella.
Świetnie smakują zarówno same, jak i z kawałkiem chałki.

#odkrywamcomożezboże

Odkryj autentyczny smak natury

1464 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Śniadania na słono

Sałatka z selera i ananasa

10 Min. gotowania
Dziś przybywam do Was z bardzo wiosenną sałatką, którą nazwałam również „Bukiet Tulipanów”. Aczkolwiek jej głównymi składnikami są warzywa i tulipanów brak….
Śniadania na słono

Serek z tuńczykiem

1 Min. czytania
Witajcie w nowym tygodniu. Nie wiem co ten nowy rok w sobie ma, ale nie ma dla mnie litości. Dni mijają jak…
Śniadania na słono

Zawijasy jogurtowe na śniadanie

25 Min. gotowania
Witajcie, nie ma to jak mieć długi weekend. Mam nadzieję, że jak i ja, odpoczywacie i cieszycie się piękną pogodą. Właśnie wróciliśmy…

50 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.