Obiady

Kawowy piernik z kajmakiem

1 Min. czytania

 Czas na kolejny piernik.Tym razem prosty, i naprawdę słodki. Wspaniały w smaku, niby zwykły, a jednak niezwykły. Dodatek masy kajmakowej świetnie przełamuje korzenny smak przypraw. Jako, że piernik jest na kawie, ma on ciemny kolor i jeszcze ciekawszy smak. Moim zdaniem połączenie piernika i kajmaku jest strzałem w dziesiątkę. Dzięki tej słodkiej masie piernik jest wilgotny i naprawdę pyszny. Sama nie wiem czy Święta bez kawałka piernika w jedno z popołudniowych dni, mają jakiś sens? Najbardziej lubię moment, kiedy piernik się piecze, a w całym domu pachnie korzennymi aromatami! Ten cudowny miks przypraw, cynamon, kardamon i imbir, to wprawia mnie w wyjątkowy nastrój. Ciasto polecam upiec dzień wcześniej i przechowywać z zimnym miejscu. Następnego dnia zobaczycie i poczujecie, jaki jest pyszny!

Składniki:

2 duże jajka

300  gramów mąki pszennej

Pół szklanki świeżo zaparzonej kawy

1/3 szklanki cukru

4 czubate łyżki miodu

3 łyżki oleju rzepakowego

1 łyżka kakao

1 łyżka przyprawy do piernika

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Szczypta soli

250 gramów masy kajmakowej orzechowej

Dowolne słodkie ozdoby-u mnie cukrowe śnieżynki i krokant migdałowy

Studzę kawę. 

W wysokiej misce ubijam mikserem jajka z cukrem i miodem na jasny krem. Dodaję olej. Przesiewam mąkę z kakao, solą i przyprawą do piernika, dodaję do maślanej masy, delikatnie mieszam.

Keksówkę smaruję masłem i wysypuję bułką tartą. Wylewam ciasto, piernik piekę 45-50 minut w 185 stopniach. Kiedy patyczek wbity w ciasto jest suchy, wyjmuję je z pieca, studzę. Przekrajam na pół, smaruję 3/4 masy kajmakowej. Piernik składam i dowolnie dekoruję świątecznymi ozdobami.

1437 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Klopsiki w sosie Marinara.

30 Min. gotowania
Czas na obiadowy konkret, dziś będą klopsiki w sosie Marinara. Pyszne połączenie małych klopsików, makaronu i bardzo intensywnego sosu pomidorowego. Prosty, a…
Obiady

Placki ziemniaczane po góralsku

20 Min. gotowania
Niestety, przeziębienie solidnie mnie rozłożyło. Przez dwa dni leżałam w łóżku, walcząc z ogromnym katarem i bólem zatok. Uwierzcie mi, szczytem moich…
Obiady

Gnocchi z cukinią

10 Min. gotowania
Powroty z urlopu są ciężkie, szczególnie kiedy od razu przygniata ilość pracy. Ale nie ma to jak pożywny obiad, to podstawa. Nie…

32 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.