Obiady

Klopsiki z cukinią

1 Min. czytania
Nie zapeszam, ale chyba coś się zmieniło. Po nieprzyjemnym i naprawdę brzydkim weekendzie, przyszło trochę słońca. Co prawda poniedziałek był w kratkę, czasem słońce, czasem chmury, ale te pogodne momenty, wniosły prawdziwą nadzieję. Nadzieję,że lato jedynie na chwilę złapało zadyszkę, a nie postanowiło w ogóle nas w tym roku nie opuszczać. Wieczór był bardzo przyjemny. Co prawda brakowało z 5 stopni to pełni szczęścia, ale spokojnie, nie od razu przyszło lato. W każdym razie w tym tygodniu mam nadzieję, że w końcu założę moje letnie sukienki, nie raz, a parę razy. I nie zmarznę, ani nie zmoknę przy okazji. Ale koniec o pogodzie. Czas o jedzeniu. Dziś miałam szalony dzień. Od rana do wieczora. Do domu wróciłam w zasadzie na pół godziny i dalej ruszyłam w świat. W tym krótkim  czasie przygotowałam proste i smakowite klopsiki z cukinią. Ostatnio w moim sklepie regularnie pojawia się mielona cielęcina, która idealnie pasuje do klopsików. Delikatne, ale pełne smaku. Grunt to dobre doprawienie. Klopsy robi się naprawdę szybko. Na letni obiad, takie lekkostrawne i dietetyczne danie na pewno się nada. Ja z pewnością zrobię je następny raz.


Składniki:
60 dg mielonej cielęciny
1 cukinia
2 ząbki czosnku
1 jajko
3 łyżki bułki tartek
2 garście natki pietruszki
Pieprz
Sól
Słodka papryka
Majeranek
300 ml bulionu
Koperek
1 listek laurowy
3 ziela angielskie
Łyżka mąki pszennej

Cukinię obieram i ścieram na tarce. Miażdżę czosnek, siekam drobno pietruszkę i koperek.
Mięso łączę z jajkiem, przyprawami. Dodaję połowę startej cukinii, czosnek i pietruszki. Na koniec dodaję bułkę tartą. masa powinna być delikatna, ale elastyczna. Formuję klopsy – ja zrobiłam 8 mniejszych, można zrobić 4 czy 5 większych.
Zagotowuję bulion z listkiem laurowym i zielem angielskim, wkładam do niego klopsiki, gotuję około 25 minut na małym ogniu. Po tym czasie dodaję mąkę- wcześniej łączę ją z 3 łyżkami bulionu, dokładnie mieszam sos. Następnie dodaję koperek i resztę cukinii, gotuję około 10 minut.
Podaję z ryżem.

1500 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Oliwa i ogień. Wrocław.

2 Min. czytania
Czas odkryć karty. Dziś zabieram Was na najlepszą pizzę w Polsce. Tak, nie mam co do tego żadnych wątpliwości! Może to źle,…
Obiady

Niedźwiadek pod Holicą.

1 Min. czytania
Czas na małą kulinarną podróż! Dziś zapraszam w Bieszczady, odwiedzimy Niedźwiadka pod Holicą. Czyli kultową knajpę, która znalazła kolejną lokalizację, dużo spokojniejszą…
Obiady

Indyk w Parmezanie

40 minut Min. gotowania
Dziś zapraszam na przepyszny obiad, będzie indyk w Parmezanie. I to nie smażony, a pieczony. Delikatny, soczysty, z niesamowicie chrupiącą i apetyczną…

38 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.