Cukinię obieram i ścieram na tarce. Miażdżę czosnek, siekam drobno pietruszkę i koperek.
Mięso łączę z jajkiem, przyprawami. Dodaję połowę startej cukinii, czosnek i pietruszki. Na koniec dodaję bułkę tartą. masa powinna być delikatna, ale elastyczna. Formuję klopsy – ja zrobiłam 8 mniejszych, można zrobić 4 czy 5 większych.
Zagotowuję bulion z listkiem laurowym i zielem angielskim, wkładam do niego klopsiki, gotuję około 25 minut na małym ogniu. Po tym czasie dodaję mąkę- wcześniej łączę ją z 3 łyżkami bulionu, dokładnie mieszam sos. Następnie dodaję koperek i resztę cukinii, gotuję około 10 minut.
Podaję z ryżem.
Nie zapeszam, ale chyba coś się zmieniło. Po nieprzyjemnym i naprawdę brzydkim weekendzie, przyszło trochę słońca. Co prawda poniedziałek był w kratkę, czasem słońce, czasem chmury, ale te pogodne momenty, wniosły prawdziwą nadzieję. Nadzieję,że lato jedynie na chwilę złapało zadyszkę, a nie postanowiło w ogóle nas w tym roku nie opuszczać. Wieczór był bardzo przyjemny. Co prawda brakowało z 5 stopni to pełni szczęścia, ale spokojnie, nie od razu przyszło lato. W każdym razie w tym tygodniu mam nadzieję, że w końcu założę moje letnie sukienki, nie raz, a parę razy. I nie zmarznę, ani nie zmoknę przy okazji. Ale koniec o pogodzie. Czas o jedzeniu. Dziś miałam szalony dzień. Od rana do wieczora. Do domu wróciłam w zasadzie na pół godziny i dalej ruszyłam w świat. W tym krótkim czasie przygotowałam proste i smakowite klopsiki z cukinią. Ostatnio w moim sklepie regularnie pojawia się mielona cielęcina, która idealnie pasuje do klopsików. Delikatne, ale pełne smaku. Grunt to dobre doprawienie. Klopsy robi się naprawdę szybko. Na letni obiad, takie lekkostrawne i dietetyczne danie na pewno się nada. Ja z pewnością zrobię je następny raz.
Składniki:
60 dg mielonej cielęciny
1 cukinia
2 ząbki czosnku
1 jajko
3 łyżki bułki tartek
2 garście natki pietruszki
Pieprz
Sól
Słodka papryka
Majeranek
300 ml bulionu
Koperek
1 listek laurowy
3 ziela angielskie
Łyżka mąki pszennej
Często robię klopsiki z cukinią, ale z mięsa indyczego. Te z cielęciny muszą być pyszne:)
A u mnie weekend był cudownie słoneczny!
Klopsy idealne na lato.
ja ostatnio uznałam,że jak klopsiki to tylko z cielęciny, są szalenie delikatne 😉
u mnie słońca w ogóle nie było. Non stop padało 🙁 Eh, kapryśne lato.
Nigdy takich nie jałam fajna wersja 😉
Pysznie wyglądają 🙂
🙂
🙂
🙂
Uwielbiam cukinię i klopsiki – zwłaszcza z cielęcinki, a ich połączenie to już dla mnie rewelacja 🙂
Bardzo rzadko jadam cielęcinę, bo jej cena jest niestety spora 🙁 Ale jej delikatny smak świetnie pasuje do cukinii i sosu koperkowego – bardzo chętnie bym takie zjadła 🙂
Od jakiegoś czasu wychodzę z założenia, że jak mięso to lepsze. Czyli wiejska kura, albo cielęcina 🙂 wolę mniej, rzadziej, ale trochę zdrowiej 😉
🙂
Lekkie i bardzo smaczne 🙂
Nigdy nie jadłyśmy takich klopsików z cielęciny 😀
Klopsiki… ummm, mniam. To takie delikatne danie a z cielęciną to dodatkowy atut. Dodałaś cukinię… ciekawa jestem smaku tych klopsików. Chętnie bym zjadła 🙂
Bardzo lubię wszelkie klopsiki i pulpeciki, Twoja wersja od razu wpadła mi w oko 🙂
polecam spróbować:)
😉
;0
ja też jadłam pierwszy raz takie klopsiki 😉
Klopsiki w połączeniu z cukinią to zawsze świetny i bardzo pyszny pomysł 😀
omom ale pychotnie wygląda:D
U mnie też piękna pogoda – ciepło, bezchmurnie, lekki wietrzyk 🙂
Klopsiki palce lizać 🙂
wpadaj, to Ci zrobię 🙂
😉
😉
Very interesting post! Thanks for sharing! 😘😘😘
😉
Smakowicie wyglądaja.
No to faktycznie miałaś bardzo szalony dzień.
Często robię takie klopsiki, są pyszne 🙂
Nie za bardzo przepadam za smakiem cukinii.
🙂
🙂
Oby dzisiaj pogoda dopisała 😉
leje u mnie, także raczej marnie ;(
moja mama uwielbia cukinie
😉