Obiady

Knedle z brzoskwiniami

1 Min. czytania
Jestem fanką knedli. W końcówce lata uwielbiam je szykować i zajadać z wielkim smakiem. Oczywiście wersję tradycyjną,ze śliwkami lubię,ale jednak zdecydowanie lubię robić coś nowego.Szykowałam niedawno knedle ze śliwkami i pomyślałam,że następnym razem zrobię coś innego. Została mi kostka twarogu,więc za dwa dni kiedy na obiedzie gościł barszcz ukraiński,zrobiłam dla siebie twarogowe knedle z brzoskwiniami. Robi się je naprawdę szybko i łatwo. W smaku są zaskakujące. Brzoskwinia wynosi knedle na zupełnie inny poziom. Niby takie banalne danie, a wystarczy zmienić rodzaj owocu i bach, dostajemy coś zupełnie nowego,bardzo ciekawego w smaku. Spróbujcie, na pewno Wam posmakują. Ja dziś znowu je sobie zrobię, może na kolację? Po tak ciężkim dniu w pracy, i przed kolejnym pracowitym dniem,słodka uczta dobrze mi zrobi.

Składniki:
450 gramów twarogu
4 łyżki kaszy manny
2 jajka
Łyżka masła
Parę kropli ekstraktu z wanilii
2 duże brzoskwinie
Szczypta cynamonu
Łyżeczka cukru kokosowego

Do podania masło stopione na patelni

Brzoskwinie obieram ze skórki,kroję w kostkę,raczej drobną. Posypuję cukrem i cynamonem. Odstawiam na bok.
Twaróg ucieram z masłem. Dodaję żółtka i kaszę mannę, białka ubijam na sztywną pianę. Do masy dodaję wanilię oraz pianę z białek,bardzo delikatnie całość mieszam i wstawiam na kwadrans do lodówki.

Odrywam kawałki ciasta,rozciągam je,nadziewam brzoskwiniami,formuję kulki i wkładam do wrzątku-dłonie najlepiej mieć posypane odrobiną mąki.
Knedle gotuję około 3-4 minuty. Polewam podsmażonym masłem,można posypać je dodatkowo cukrem.

1500 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Oliwa i ogień. Wrocław.

2 Min. czytania
Czas odkryć karty. Dziś zabieram Was na najlepszą pizzę w Polsce. Tak, nie mam co do tego żadnych wątpliwości! Może to źle,…
Obiady

Niedźwiadek pod Holicą.

1 Min. czytania
Czas na małą kulinarną podróż! Dziś zapraszam w Bieszczady, odwiedzimy Niedźwiadka pod Holicą. Czyli kultową knajpę, która znalazła kolejną lokalizację, dużo spokojniejszą…
Obiady

Indyk w Parmezanie

40 minut Min. gotowania
Dziś zapraszam na przepyszny obiad, będzie indyk w Parmezanie. I to nie smażony, a pieczony. Delikatny, soczysty, z niesamowicie chrupiącą i apetyczną…

88 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.