Obiady

Makaronowa zapiekanka z indykiem i pomidorami

2 Min. czytania

Dzisiejszy obiad jest z kategorii – zupełnie nie wiem co powinnam ugotować? Jest też z kategorii- nie mam za wiele w lodówce, a nie chce mi się iść na większe zakupy. Przy okazji nie chce się też posiłkować gotowymi daniami wprost ze sklepu. Wiadomo, domowe lepsze. Ale też nie chce się człowiek za bardzo napracować. Nie oszukujmy się, taki stan zdarza się każdemu. Mi zdarzył się po męczącym dniu w pracy. Jako, że w drodze powrotnej padał deszcz, starałam się iść jak najszybciej, nie zatrzymując się na małe zakupy. Marzyłam o domu, i całkiem sporym kubku ciepłej herbatki. No dobrze, jestem w domu. Strząsam deszcz z parasolki wprost do wanny, piję tę herbatkę, plotkuję chwilkę z mą mamą. i myślę o obiedzie. W zasadzie to nie myślę za wiele, wyjmuję to co znajduję i szybko zamieniam to w danie. Tym razem powstała sycąca i przepyszna zapiekanka. W sam raz by przygotować je na obiad w zabiegany dzień. A taki i dziś mnie spotkał. Musiałam biec do przychodni, uciekając przed okropnymi ulewami. Katar po infekcji nie chce odejść. musiałam skonsultować go z lekarzem, chociaż znałam diagnozę – alergiczne zapalenie zatok. Cierpię na to praktycznie po każdej infekcji, jestem więc weteranką. Chusteczki w dłoń, leki do torebki i czas wypełniać codzienne obowiązki. Dziś ich nie brakowało, chociaż czas na wiosenny spacer też się znalazł 🙂


Składniki na 5 porcji:
500 gramów makaronu kokardki
500 gramów mięsa mielonego z indyka
3 pomidory
1 duża cebulka
3 ząbki czosnku
2 łyżki przecieru pomidorowego
4 plastry ostrego sera żółtego
Po łyżeczce suszonego czosnku, cząbru, szałwii, bazylii i tymianku
Sól
Pieprz
Olej rzepakowy
Koperek

 W dużym garnku gotuję makaron na półtwardo. Odcedzam.
Siekam cebulę w kostkę, miażdżę czosnek. Na rozgrzanym oleju podsmażam cebulkę z czosnkiem, dodaję mięso i smażę około 7 minut. Następnie doprawiam, dodaję pokrojone w kostkę pomidory i smażę kolejne 3 minuty. Do przecieru pomidorowego dodaję 1/2 szklanki wody, dokładnie mieszam, zalewam mięso i duszę 5 minut.

Do ugotowanego makaronu dodaję sos mięsno-pomidorowy i mieszam. Przekładam całość do naczynia do zapiekania, na wierzchu układam ser.
Zapiekankę piekę 12-15 minut w 180 stopniach. Przed podaniem posypuję koperkiem.

1501 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Oliwa i ogień. Wrocław.

2 Min. czytania
Czas odkryć karty. Dziś zabieram Was na najlepszą pizzę w Polsce. Tak, nie mam co do tego żadnych wątpliwości! Może to źle,…
Obiady

Niedźwiadek pod Holicą.

1 Min. czytania
Czas na małą kulinarną podróż! Dziś zapraszam w Bieszczady, odwiedzimy Niedźwiadka pod Holicą. Czyli kultową knajpę, która znalazła kolejną lokalizację, dużo spokojniejszą…
Obiady

Indyk w Parmezanie

40 minut Min. gotowania
Dziś zapraszam na przepyszny obiad, będzie indyk w Parmezanie. I to nie smażony, a pieczony. Delikatny, soczysty, z niesamowicie chrupiącą i apetyczną…

37 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.