Obiady

Pieczone placki i gulasz z łopatki

2 Min. czytania
Pogoda znów zrobiła nam psikusa. Po przepięknej sobocie, którą celebrowałam w każdej sekundzie, przyszły kolejne dni, kojarzące się z początkiem marca, a nie z majem. Pada, wieje, jest zimno. I nie wiem kiedy będzie chociaż z 13-15 stopni? Na razie temperatura ciągle spada poniżej 10. Nic się nie chce, najchętniej całe dnie przesiedziałabym pod ciepłym kocem i czekała na prawdziwą wiosnę. Nie chcę upałów, nadzwyczaj gorących dni, ale mam dość czapki i ciepłego płaszczyka. Chciałabym pożegnać jesienne botki, i głęboko schować czapkę. I przynajmniej do połowy października ich nie oglądać. Niestety, gorący wrzesień wychodzi bokiem. Mam nawet takie katastroficzne myśli, że maj, że ta prawdziwa wiosna, nigdy już nie nadejdzie. Naprawdę się tego boję. Jako,że pogoda nie sprzyja lekkim daniom, mam ochotę na sycący posiłek w porze obiadu. Na taki obiad, w chłodny dzień, idealnie nadaje się wieprzowy gulasz i pieczone placki ziemniaczane. Całość okazała się naprawdę prosta do przygotowania. No dobra, jestem szczęśliwą posiadaczką litewskiego wynalazku do tarcia kartofle, stworzonego  z myślą o fanach zeppelinów. Ale i nie będę ukrywać,że od czasu do czasu sama lubię zetrzeć kartofle,bo ta czynność mnie uspokaja. Także dziś będzie sycąco i solidnie. Idealnie na ten wyjątkowo mroźny majowy wtorek. Pocieszam się, że gorzej już chyba być nie może i powinno być coraz lepiej. I oby cieplej i słoneczniej. A na razie zapraszam na gulasz i placki.

Składniki na 4 porcje :
Rosti:

800 gramów kartofli
Czosnek granulowany
Sól
Pieprz

Gulasz:
Łopatka wieprzowa 650 gramów
1 średnia cebula
2 małe ząbki czosnku
3 suszone leśne grzyby
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
2 listki laurowe
2 ziela angielskie
Łyżeczka majeranku
Łyżeczka słodkiej papryki
Sól
Pieprz
Odrobina mąki
Olej rzepakowy do smażenia

Kartofle obieram, myję i wkładam na kwadrans do zimnej wody. Następnie ścieram je na tarce, teraz należy odcisnąć nadmiar wody. Dodaję Doprawiam solą,czosnkiem i pieprzem. Blachę do pieczenia wykładam papierem, łyżką nakładam porcje ciasta, piekę placki około 15 minut w 185 stopniach.
Namaczam grzyby w ciepłej wodzie, odsączam.
Mięso opłukuję, kroję w kostkę, obtaczam w małej ilości mąki i obsmażam na rozgrzanym oleju. Gdy mięso zmieniło kolor, zdejmuję je z patelni. Siekam cebulę i czosnek, podsmażam na oleju ze smażenia mięsa. Dodaję grzyby, i z powrotem mięso. Doprawiam, dodaję koncentrat pomidorowy i duszę aż mięso zmięknie. Podaję z plackami z piekarnika.

1438 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Klopsiki w sosie Marinara.

30 Min. gotowania
Czas na obiadowy konkret, dziś będą klopsiki w sosie Marinara. Pyszne połączenie małych klopsików, makaronu i bardzo intensywnego sosu pomidorowego. Prosty, a…
Obiady

Placki ziemniaczane po góralsku

20 Min. gotowania
Niestety, przeziębienie solidnie mnie rozłożyło. Przez dwa dni leżałam w łóżku, walcząc z ogromnym katarem i bólem zatok. Uwierzcie mi, szczytem moich…
Obiady

Gnocchi z cukinią

10 Min. gotowania
Powroty z urlopu są ciężkie, szczególnie kiedy od razu przygniata ilość pracy. Ale nie ma to jak pożywny obiad, to podstawa. Nie…

24 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.