Szparagi kocham. Chociaż nie jest to miłość łatwa. Szparagi są jak bez, który kocham tak samo mocno. Otóż te pyszne warzywa są kapryśne i sezon a nie trwa tak krótko. Pojawią się, ledwie nasycą pierwszy szparagowy głód i znów znikają. I znów trzeba czekać cały rok na pełnię smaku. Są jak przystojniak, co wpada raz do roku. Spędza z zakochaną w nim damą jedno popołudnie i znika na koniec świata. A ona rozpacza, wypłakuje za nim oczy i cierpliwie czeka na kolejne spotkanie. Oj tak, szparagi choć okropnie pysznie, są też okropnie nieuprzejme. Bo wiele obiecują, pokuszą, a potem po prostu znikają. Ale nie obrażam się na nie, tylko dzielnie i cierpliwie czekam. A sezon na nie wykorzystuję maksymalnie. Ostatnio szczególnie mi i mojej rodzinie posmakowały bardzo proste szparagowe roladki. Idealne na szybki obiad. Przygotowuje się je szybko i prosto. Zawsze wychodzą. I wszystkim smakują. Nawet tym co jakoś nie mogą pokochać szparagów. Polecam je każdemu. Ten obiad ze zdjęcia to praca zespołowa. Siostra przygotowała pieczone ziemniaczki o intensywnie ziołowej nucie, ja zaś zajęłam się roladkami. Taka wspólna praca w kuchni to super pomysł na wspólne popołudnie.
Przepis dodaję do akcji Błyskawiczne Piątki.
Przepis dodaję do akcji Błyskawiczne Piątki.
Składniki:
Pęczek białych szparagów
2 podwójna pierś z kurczaka
2 łyżki mąki orkiszowej
200 ml bulionu ( najlepiej domowego)
Pieprz
Kurkuma,Słodka papryka,Suszony czosnek – po dużej szczypcie
Masło klarowane
Łyżeczka cukru
Do podania :
pieczone ziemniaki, ulubiona surówka
Szparagi oczyszczam, usuwam zdrewniałe części, gotuję około 7 minut w wodzie z dodatkiem cukru.
Mięso suszę i kroję na 4 płaty, a je następnie rozcinam nie do końca -jak na sznycle. Kurczaka posypuję pieprzem, papryką, kurkumą i czosnkiem.
Większe szparagi przekrajam na połowę. Na środek płatów mięsa kładę szparagi, zwijam roladki, panieruję w mące i spinam wykałaczkami. Roladki smażę na rozgrzanym maśle do zrumienienia- około 5 minut. a następnie podlewam bulionem i duszę 25 minut.
Podaję z ziemniakami z piekarnika.
omom też wielbię szparagi:)
witaj w klubie szparagożerców 🙂
Białych szparagów jeszcze nie jadłam w tym roku 😀 A danie prezentuje się bardzo smacznie 🙂
a miałam kupić dziś szparagi
I zgłodniałam o tej porze.
Ciekawa propozycja 🙂
😉
😉
kup koniecznie:)
😉
🙂
Pychotka☺
Uwielbiam szparagi, a te roladki zapowiadają się mega smacznie 🙂
😉
😉
Ciekawe roladki – nigdy takich nie jadłam 🙂
My zdecydowanie możemy żyć bez szparagów 😛 Jak ich ktoś nam nie przygotuje to same nie kupimy i nie zjemy 😛
można i tak:)
polecam 🙂
Szparagi jadłam dwa razy w życiu – nie powaliły mnie smakiem. Bez rewelacji 😛
znam wiele osób, którym nie smakują. Także to trudna miłość 🙂
Szparagi jadłam tylko raz w życiu, w sumie nie pamiętam ich smaku.
Pomysłowy obiadek 🙂
Nigdy nie jadłam roladek w połączeniu ze szparagami,chciałabym spróbować 🙂
Dla mnie takim ,,przystojniakiem" jest bób, chociaż on pozostaje przy boku trochę dłużej ;D Za białymi szparagami nie przepadam, ale w połączeniu z takimi roladkami pewnie by mi posmakowały 😉
😉
polecam:)
🙂
Kurczak z niespodzianką. No, fajnie. 😀
🙂
Ja też ubóstwiam szparagi. Ostatnio przygotowuję z nich sos do makaronu gryczanego. Filetów ze szparagami jeszcze nie robiłam
Pyszności, uwielbiam szparagi 🙂
Szparagi! Dzisiaj je dorwę.
Jeszcze nie jadłam w tym sezonie, a uwielbiam.
Twoja inspiracja kusi.
Pozdrowionka! 🙂
Fajny pomysł 🙂
Robiłam kiedyś, tyle, że z zielonymi szparagami 🙂