Śniadania na słono

Drożdżowy placek maślany

2 Min. czytania

Przegapiłam pierwsze urodziny mojego bloga. Nie, żeby była to jakaś wyjątkowa okazja, ale powiem szczerze nie sądziłam,że przez rok cały będzie mi się chciało pisać. W końcu zajęć mam sporo, zainteresowań też, więc dlaczego miałabym wyróżnić akurat gotowanie,a nie na przykład śpiewanie? Może powinnam zapisać się na kurs  śpiewu i przestać mordować ludzi moim „słodkim” głosikiem? Albo zabrać się w końcu na poważnie za mądre pisanie? W końcu kiedy wydrukowano w gazecie moje dwie recenzję mogłabym się rozwijać i zostać wymarzonym krytykiem muzycznym. Ale pasja do pałaszowania wygrała i wygrywać będzie. Kiedy tylko mam przerwę w pracy zapisuję wszystkie swoje przepisy na komputerowym dysku, udaję,że ciężko pracuję a tak naprawdę sprawdzam co pysznego ugotowałyście i szukam nowym inspiracji. Wiem,że daleko mi do najlepszych. Nie zawsze mam tyle czasu by gotować wszystko co mi przyjdzie do głowy. Nie zawsze udaje mi się zrobić idealne, albo co najmniej poprawne zdjęcie. Nie zawsze udaje mi się w ciekawy sposób opisać swoje kulinarne poczynania i zachęcić do przywdziania fartuszka i gotowania. Dlatego cieszę się,że tutaj zaglądacie i dziękuję za każde miłe słowo.
Jako,że w chwili decydowania o nazwie bloga trwał sezon na rabarbar, moje pierwsze kulinarne dzieło było ciastem rabarbarowym-stąd też nazwa mego kącika. I dziś wracam do korzeni, maksymalnie maślane i delikatne drożdżowe ciasto, w połączeniu z rabarbarem i kruszonką-kombinacja wprost bajkowa. Zapraszam, dla każdego starczy po kawałku.

Składniki:
Ciasto:
Świeże drożdże-1/3 paczki
Mleko-szklanka
Mąka pszenna-350 gramów
2 jajka
Masło-100 gramów
Cukier z prawdziwą wanilią
Cukier-łyżka
Szczypta soli

Topione masło:
Masło-100 gramów
Brązowy cukier-3/4 szklanki
Woda-2-3 łyżki

Rabarbar-dwie laski

Kruszonka cynamonowa:
Masło-100 gramów
Cukier-50 gramów
Mąka pszenna-65 gramów
Cynamon-1,5 łyżeczki

Masło i kasza manna do formy

Drożdże rozcieram z łyżką cukru, 2 łyżkami letniego mleka i duża łyżką mąki. Odstawiam zaczyn na 15 minut.
Topię masło, dolewam mleko i potrząsam rondelkiem by się połączyły. Jajka lekko ubijam z solą. Mąkę przesiewam, robię w niej w dołek, wlewam jajka, i masę maślaną, a na koniec rozczyn. Dodaję cukier waniliowy i zagniatam całość. Ciasto ugniatam aż zacznie odchodzić od dłoni. Przykrywam je lnianą ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na pół godziny.
Po tym czasie wykładam ciasto na blaszkę wysmarowaną masłem i wysypaną kaszą manną. Rabarbar obieram z twardych elementów, kroję w drobną kostkę, wykładam na ciasto. Wkładam je na 15 minut do lodówki.
Kiedy ciasto się chłodzi roztapiam masło z cukrem.Masa powinna być gęsta, proces gotowania powinien trwać około 15 minut. Po tym czasie dolewam wodę, i polewam ciasto maślaną masą. Ciasto odstawiam na 30 minut w ciepłe miejsce.

Zagniatam kruszonkę z podanych składników, wysypuję ją równomiernie na cieście i piekę placek przez 35 minut w 170 stopniach.

Rabarbarowa rewolucja

1464 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Śniadania na słono

Sałatka z selera i ananasa

10 Min. gotowania
Dziś przybywam do Was z bardzo wiosenną sałatką, którą nazwałam również „Bukiet Tulipanów”. Aczkolwiek jej głównymi składnikami są warzywa i tulipanów brak….
Śniadania na słono

Serek z tuńczykiem

1 Min. czytania
Witajcie w nowym tygodniu. Nie wiem co ten nowy rok w sobie ma, ale nie ma dla mnie litości. Dni mijają jak…
Śniadania na słono

Zawijasy jogurtowe na śniadanie

25 Min. gotowania
Witajcie, nie ma to jak mieć długi weekend. Mam nadzieję, że jak i ja, odpoczywacie i cieszycie się piękną pogodą. Właśnie wróciliśmy…

62 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.