Śniadania na słono

Kanapki z blin i truskawek

1 Min. czytania
O tym,że lubię, ba uwielbiam nawet wszelkie placki i placuszki wiedzą już chyba wszyscy. Szczególną sympatię pałam do blin. Od dziecka je uwielbiam, najbardziej ukochałam sobie wersję z duszonymi jabłkami. Co tydzień jadłam bliny z jabłkami w pewnej gdańskiej restauracji rosyjskiej. Jako, że moja rodzina ma wschodnie korzenie to bliny jakoś wyjątkowo mi smakują. Zarówno te w oryginalnej wersji gryczanej, jak i wersji mieszanej, czy też pszennej. Dziś proponuję kanapki z blin na śniadanie. Do tego te kanapeczki mają szczególne znaczenie w kontekście czwartkowego meczu-są biało czerwone, mogą więc dodać otuchy wszystkim zawiedzionym wynikiem. Ja te kanapeczki przygotowałam sobie na sobotnie śniadanie. Rano na rynku kupiłam truskawki, i spokojnie przygotowałam sobie weekendowe, nieco późniejsze niż zwykle śniadanie. Bliny robi się dość szybko, aczkolwiek ciasto przygotowałam przed wyjściem na rynek, tak by po powrocie móc przygotować przepyszne bliny. Kwaskowate placuszki idealnie połączyły się z wyjątkowo słodkimi kaszubskimi truskawkami i kremowym serkiem. Weekendowe śniadanie idealne w kolejnej odsłonie.


Składniki:
1/3 kostki drożdży
3 łyżki mąki gryczanej
200 gramów szklanki mąki pszennej
2 jajka
1/2 szklanki mleka
2 łyżki masła
Łyżeczka cukru
Szczypta skórki z cytryny
Łyżka klarowanego masła
Dodatkowo:

Serek kremowy śmietankowy
Truskawki

Podgrzewam mleko, chwilę studzę. Ciepłym mlekiem zalewam drożdże, dodaję 2 łyżki mąki pszennej i cukier, ucieram całość na pastę i zostawiam na kwadrans.
Roztapiam masło, łączę ze skórką cytrynową. Oddzielam białka od żółtek. Do drożdżowego zaczynu dodaję resztę mąki i mleka, mieszam. Dodaję żółtka i delikatnie łączę składniki. Ubijam białka na pianę, dodaję do ciasta i bardzo delikatnie łączę ją z ciastem.
Rozgrzewam masło klarowane, łyżką formuję okrągłe bliny-mają być cienkie, smażę dość szybko z dwóch stron.
Truskawki myję i kroję w plasterki. Bliny smaruję serkiem, przekładam truskawkami, składam po dwa w kanapeczkę. I gotowe.

1464 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Śniadania na słono

Sałatka z selera i ananasa

10 Min. gotowania
Dziś przybywam do Was z bardzo wiosenną sałatką, którą nazwałam również „Bukiet Tulipanów”. Aczkolwiek jej głównymi składnikami są warzywa i tulipanów brak….
Śniadania na słono

Serek z tuńczykiem

1 Min. czytania
Witajcie w nowym tygodniu. Nie wiem co ten nowy rok w sobie ma, ale nie ma dla mnie litości. Dni mijają jak…
Śniadania na słono

Zawijasy jogurtowe na śniadanie

25 Min. gotowania
Witajcie, nie ma to jak mieć długi weekend. Mam nadzieję, że jak i ja, odpoczywacie i cieszycie się piękną pogodą. Właśnie wróciliśmy…

36 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.