Śniadania na słono

Zielona sałatka z jajkiem

1 Min. czytania
Kto sobie obiecywał,że w Nowym Roku będzie jadał mądrzej, zdrowiej i nie będzie wychodził z domu bez śniadania? Jeżeli należycie do tej grupy, to zapraszam na śniadaniową sałatkę. Bardzo zieloną, bardzo zdrową i oczywiście, przepyszną. Ostatnio pasjami zajadam się awokado. Nie mogę przejść obok niego obojętnie i regularnie uzupełniam zapasu tego zielonego cudu. Tym razem przygotowałam sobie śniadaniowy talerz. Zielony talerz. Mam tutaj sałatę, ogórki, awokado i jajko na półtwardo. Idealne, ścięte, ale jednak odrobinkę kremowe. Wspaniała kombinacja.
Tę sałatkę zrobiłam sobie w piątek, na świąteczne śniadanie. Wtedy nie sądziłam,że czeka mnie nie 3 dniowy dłuższy weekend, a 10 dniowy chorobowy urlop. Grypa rozgościła się w moim organizmie. 4 dni z gorączką, w tym dwa z temperaturą prawie 40 stopni. Paraliżujący ból całego ciała i okropny kaszel. I pomyśleć,że od miesiąca umawiałam się na szczepienie. Zawsze coś było ważniejszego. Ale i chyba nie pamiętałam jak okropna jest ta choroba i brakowało mi motywacji by iść do przychodni. Dziś moja lekarka zażartowała,że wyglądam na tak zmęczoną chorobą,że jest pewna,że tej jesieni będą pierwsza, która pójdzie się zaszczepić. Ma świętą rację.  Dopiero wczoraj zjadłam pierwszy posiłek, kanapki. Dziś jogurt i pół banana. Nic mi nie smakuje, wszystko jest papierowe, albo zbyt mocno pachnie i drażni gardło.
Dbajcie się o siebie. I myślcie o szczepieniu póki czas. Ja wracam grzecznie pod kołdrę.

Składniki:
Kilkanaście listków sałaty lodowej
1/3 ogórka
1/3 avocado
1 duże jajko
2 kromeczki chleba żytniego
Zielona pietruszka
Szczypiorek
Sól
Pieprz
Zioła prowansalskie

Jajko gotuję na półtwardo-ja wkładam je na wrzątek i gotuję 6 minut. Przelewam zimną wodą i obieram ze skorupki.
Myję warzywa, ogórka i awokado obieram. Sałatę układam na talerzu, ogórek kroję w słupki, kawałki, awokado w kostkę.
W tosterze opiekam chleb żytni, kroję w nierówną kostkę.
Jajko kroję na części, układam na warzywach, posypuję przyprawami. Sałatkę podaję z grzankami i zajadam na ciepło.

1464 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Śniadania na słono

Sałatka z selera i ananasa

10 Min. gotowania
Dziś przybywam do Was z bardzo wiosenną sałatką, którą nazwałam również „Bukiet Tulipanów”. Aczkolwiek jej głównymi składnikami są warzywa i tulipanów brak….
Śniadania na słono

Serek z tuńczykiem

1 Min. czytania
Witajcie w nowym tygodniu. Nie wiem co ten nowy rok w sobie ma, ale nie ma dla mnie litości. Dni mijają jak…
Śniadania na słono

Zawijasy jogurtowe na śniadanie

25 Min. gotowania
Witajcie, nie ma to jak mieć długi weekend. Mam nadzieję, że jak i ja, odpoczywacie i cieszycie się piękną pogodą. Właśnie wróciliśmy…

77 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.