Obiady

Pieczony obiad, wersja leniwa

1 Min. czytania
Dziś proponuję obiad dla leniwych. Po chorobie mam duży apetyt, a raczej jego powrót. Niestety ciągle nie doszłam w pełni do siebie, po paskudnych antybiotykach moje siły wciąż się regenerują. Na szczęście mam sposoby na to by cieszyć się pysznym obiadem,a  jednocześnie nie nadwyrężyć swoich sił. Czyli pieczemy wszystko w jednym naczyniu, wkładamy w to minimum pracy,a  cieszymy się maksimum smaku. Kluczem do sukcesu jest odpowiednia marynata. Powstała zupełnie spontanicznie, połączyłam parę przypraw i ziół, i wyszła…. Nie, nie katastrofa, a pyszne danie, które każdy zajadał z dużym apetytem. Ba, każdy prosił o dokładkę. Warto mieć zapas takich leniwych i szybkich przepisów na te dni,kiedy niezbyt chce nam się gotować, brakuje nam czasu, albo po prostu nie lubimy gotowania. Bardzo polecam, mało składników, mało pracy, a każdemu będzie smakować. Tym miłym przepisem zaczynamy miły weekend.

Składniki:
Podwójna pierś z kurczaka
5 ugotowanych kartofli
Mieszanka mrożonych warzyw (brokuły, marchewka,pieczarka,fasolka)
1 czerwona cebulka
5 ząbków czosnku
2 łyżki oliwy
1 cytryna
Łyżeczka słodkiej papryki
Łyżeczka suszonego koperku
Łyżeczka
Sól
Świeżo mielony pieprz

Zaczynam od przygotowania marynaty. Siekam czosnek-niezbyt drobno, łączę z oliwą. Ścieram skórkę z cytryny, wyciskam sok, dodaję do oliwy i czosnku. Teraz czas na dodanie przypraw, mieszam całość.
Filet myję, suszę, kroję na cztery części, kurczaka wkładam do naczynia z marynatą i zostawiam na minimum dwie godziny.

Na dnie naczynia do zapiekania wykładam warzywa, z wierzchu układam filety z kurczaka. Całość polewam resztą marynaty. Danie piekę przez godzinę w 160 stopniach, po pół godziny mięso należy odwrócić na drugą stronę.

1464 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Pilaw uzbecki

55 Min. gotowania
Dziś zapraszam na obiad. Będę Was kusić pilawem, czyli daniem idealnym na te ostatnio chłodne dni. Pilaw uzbecki to danie obiadowe, które…
Obiady

Kluseczki jak pierożki

5 Min. gotowania
Uwielbiam domowe pierogi. To danie mojego dzieciństwa, które zawsze kojarzy mi się z ciepłem babcinego domu. Uwielbiam ich delikatne ciasto, aromatyczny farsz…
Obiady

Kuksus z warzywami. Lekki obiad.

10 Min. gotowania
Dziś głównym tematem będzie kasza kuskus. Chyba moja ulubiona kasza! Lubię ją w wielu wersjach, a dziś pojawi się jako danie obiadowe….

32 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.