Obiady

Klopsiki z cukinią

1 Min. czytania
Nie zapeszam, ale chyba coś się zmieniło. Po nieprzyjemnym i naprawdę brzydkim weekendzie, przyszło trochę słońca. Co prawda poniedziałek był w kratkę, czasem słońce, czasem chmury, ale te pogodne momenty, wniosły prawdziwą nadzieję. Nadzieję,że lato jedynie na chwilę złapało zadyszkę, a nie postanowiło w ogóle nas w tym roku nie opuszczać. Wieczór był bardzo przyjemny. Co prawda brakowało z 5 stopni to pełni szczęścia, ale spokojnie, nie od razu przyszło lato. W każdym razie w tym tygodniu mam nadzieję, że w końcu założę moje letnie sukienki, nie raz, a parę razy. I nie zmarznę, ani nie zmoknę przy okazji. Ale koniec o pogodzie. Czas o jedzeniu. Dziś miałam szalony dzień. Od rana do wieczora. Do domu wróciłam w zasadzie na pół godziny i dalej ruszyłam w świat. W tym krótkim  czasie przygotowałam proste i smakowite klopsiki z cukinią. Ostatnio w moim sklepie regularnie pojawia się mielona cielęcina, która idealnie pasuje do klopsików. Delikatne, ale pełne smaku. Grunt to dobre doprawienie. Klopsy robi się naprawdę szybko. Na letni obiad, takie lekkostrawne i dietetyczne danie na pewno się nada. Ja z pewnością zrobię je następny raz.


Składniki:
60 dg mielonej cielęciny
1 cukinia
2 ząbki czosnku
1 jajko
3 łyżki bułki tartek
2 garście natki pietruszki
Pieprz
Sól
Słodka papryka
Majeranek
300 ml bulionu
Koperek
1 listek laurowy
3 ziela angielskie
Łyżka mąki pszennej

Cukinię obieram i ścieram na tarce. Miażdżę czosnek, siekam drobno pietruszkę i koperek.
Mięso łączę z jajkiem, przyprawami. Dodaję połowę startej cukinii, czosnek i pietruszki. Na koniec dodaję bułkę tartą. masa powinna być delikatna, ale elastyczna. Formuję klopsy – ja zrobiłam 8 mniejszych, można zrobić 4 czy 5 większych.
Zagotowuję bulion z listkiem laurowym i zielem angielskim, wkładam do niego klopsiki, gotuję około 25 minut na małym ogniu. Po tym czasie dodaję mąkę- wcześniej łączę ją z 3 łyżkami bulionu, dokładnie mieszam sos. Następnie dodaję koperek i resztę cukinii, gotuję około 10 minut.
Podaję z ryżem.

1464 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Pilaw uzbecki

55 Min. gotowania
Dziś zapraszam na obiad. Będę Was kusić pilawem, czyli daniem idealnym na te ostatnio chłodne dni. Pilaw uzbecki to danie obiadowe, które…
Obiady

Kluseczki jak pierożki

5 Min. gotowania
Uwielbiam domowe pierogi. To danie mojego dzieciństwa, które zawsze kojarzy mi się z ciepłem babcinego domu. Uwielbiam ich delikatne ciasto, aromatyczny farsz…
Obiady

Kuksus z warzywami. Lekki obiad.

10 Min. gotowania
Dziś głównym tematem będzie kasza kuskus. Chyba moja ulubiona kasza! Lubię ją w wielu wersjach, a dziś pojawi się jako danie obiadowe….

38 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.