Obiady

Bitki wieprzowe z białym winem i cebulką

1 Min. czytania
Po pracowitym weekendzie czas na poniedziałkowy obiad. Zdecydowanie taki obiad powinien być prosty w przygotowaniu, ale nie musi być to makaron z sosem ze słoika czy kupne pierogi. Poniedziałkowy obiad może być smakowity i dość wykwintny. Choć dalej bardzo, bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Miałam kawałek schabu, naprawdę ładny i kusiło mnie by go upiec. Ale doszłam do wniosku,że nie mam na to czasu. Schabowe? Za ciężkie na letnią porę. Wymyśliłam więc bitki. Takie duszone kotlety są pyszne, delikatne, po prostu rozpływają się w ustach. Do tego są idealne na smakowity początek tygodnia. Wczoraj miałam na obiad pierogi Oreo, więc dziś porcja wytrawnego obiadu będzie po prostu idealna.

Składniki:
4 plastry schabu bez kości
2 małe cebulki
2 łyżki mąki
Masło klarowane-2 łyżki
Słodka papryka
Sól
Pieprz
2 ziela angielskie
Listek laurowy
Kieliszek białego wina
50 ml domowego bulionu
ewentualnie łyżka mąki

Do podania kasza gryczana niepalona i sałata

Mięso opłukuję, nacieram solą i pieprzem, odstawiam na parę chwil. W międzyczasie kroję cebulę i rozgrzewam masło. Oprószam schab mąką i podsmażam po 1,5 minuty z każdej strony, następnie dodaję cebulę i smażę około 2 minut. Zmniejszam ogień, dodaję bulion, wino,paprykę, ziele angielskie i liść laurowy. Duszę potrawę 10 minut. Gdyby sos był zbyt rzadki można zagęścić go mąką. Gotowe bitki podaję z kaszą gryczaną niepaloną i sałatą.

1477 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Pesto z końcówek szparagów

15 Min. gotowania
Sezon szparagi jest zdecydowanie zbyt krótki. Ot, chwila i po nim. Ale mam pewien sposób na przedłużenie sobie tego sezonu-mrożenie. Otóż mrożone…
Obiady

Poznań. Bazylia i Oregano.

1 Min. czytania
Witajcie kochani, dziś zabieram Was na małą kulinarną wycieczkę. Będziemy w Poznaniu, na Starym Rynku. To tutaj znajduje się lokal, gdzie wiele…
Obiady

Mielone z indyka z piekarnika

25 Min. gotowania
Witajcie po majówce. Jak minął Wam ten czas? Ja mam wrażenie, że wykorzystałam piękną pogodę maksymalnie. Bardzo dużo czasu spędziłam w moim…

38 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.