Obiady

Bitki wieprzowe z białym winem i cebulką

1 Min. czytania
Po pracowitym weekendzie czas na poniedziałkowy obiad. Zdecydowanie taki obiad powinien być prosty w przygotowaniu, ale nie musi być to makaron z sosem ze słoika czy kupne pierogi. Poniedziałkowy obiad może być smakowity i dość wykwintny. Choć dalej bardzo, bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Miałam kawałek schabu, naprawdę ładny i kusiło mnie by go upiec. Ale doszłam do wniosku,że nie mam na to czasu. Schabowe? Za ciężkie na letnią porę. Wymyśliłam więc bitki. Takie duszone kotlety są pyszne, delikatne, po prostu rozpływają się w ustach. Do tego są idealne na smakowity początek tygodnia. Wczoraj miałam na obiad pierogi Oreo, więc dziś porcja wytrawnego obiadu będzie po prostu idealna.

Składniki:
4 plastry schabu bez kości
2 małe cebulki
2 łyżki mąki
Masło klarowane-2 łyżki
Słodka papryka
Sól
Pieprz
2 ziela angielskie
Listek laurowy
Kieliszek białego wina
50 ml domowego bulionu
ewentualnie łyżka mąki

Do podania kasza gryczana niepalona i sałata

Mięso opłukuję, nacieram solą i pieprzem, odstawiam na parę chwil. W międzyczasie kroję cebulę i rozgrzewam masło. Oprószam schab mąką i podsmażam po 1,5 minuty z każdej strony, następnie dodaję cebulę i smażę około 2 minut. Zmniejszam ogień, dodaję bulion, wino,paprykę, ziele angielskie i liść laurowy. Duszę potrawę 10 minut. Gdyby sos był zbyt rzadki można zagęścić go mąką. Gotowe bitki podaję z kaszą gryczaną niepaloną i sałatą.

1501 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Oliwa i ogień. Wrocław.

2 Min. czytania
Czas odkryć karty. Dziś zabieram Was na najlepszą pizzę w Polsce. Tak, nie mam co do tego żadnych wątpliwości! Może to źle,…
Obiady

Niedźwiadek pod Holicą.

1 Min. czytania
Czas na małą kulinarną podróż! Dziś zapraszam w Bieszczady, odwiedzimy Niedźwiadka pod Holicą. Czyli kultową knajpę, która znalazła kolejną lokalizację, dużo spokojniejszą…
Obiady

Indyk w Parmezanie

40 minut Min. gotowania
Dziś zapraszam na przepyszny obiad, będzie indyk w Parmezanie. I to nie smażony, a pieczony. Delikatny, soczysty, z niesamowicie chrupiącą i apetyczną…

38 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.