Obiady

Butter Chicken. Wersja najlepsza.

45 Min. gotowania
Przejdź do przepisu

Kiedy za oknem zimno i śnieżnie, idealnie sprawdzają się mocno rozgrzewające dania. Co prawda w wielu rejonach, już mamy po śniegu i mocnym zimnie. Ale co z tego, nadeszła ta mocno chłodna część roku. Niesamowicie miło jest wrócić do domu, i zjeść coś co natychmiast rozgrzeje. A swoimi aromatami, przeniesie w egzotyczne i ciepłe rejony świata. Takie jest właśnie Butter Chicken. Danie niesamowicie proste, a przy okazji przepyszne. A o tej porze roku, smakuje po prostu wybitnie. Im zimniej, tym ja mam większą ochotę na takie mocno doprawione i bardzo aromatyczne dania. Takie, które wprowadzą moją duszę w błogi stan relaksu. Bo w końcu nie tylko deser musi relaksować. Może to też być maślany kurczak,w pysznym sosie. Mięso, które marynuje się w jogurcie, jest niesamowicie wręcz delikatne i soczyste. Sos jest pełen smaków i aromatów. Danie świetnie łączy się z ryżem czy bagietką. Powiem Wam, że oczarowałam nim moich przyjaciół. Musiałam podzielić się przepisem, a mąż zażyczył sobie, byśmy jedli go co tydzień. Jeżeli więc chcecie zrobić wrażenie na rodzinie czy znajomych, a jednocześnie nie napracować się zbytnio. Mięso możecie śmiało zamarynować dzień wcześniej. To co, czujecie się skuszeni moją propozycją?

Share

rb_lena
przygotowanie
10
gotowanie
45
ilość porcji
4
całkowity czas
55

Będzie potrzebne

  • Patelnia

  • Garnek z grubym dnem

Składniki

  • 500 gramów piersi z kurczaka

  • 1 puszka pomidorów bez skóry

  • 1 duża cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 150 ml śmietanki 36 %

  • 200 gramów jogurtu naturalnego

  • 250 ml bulionu warzywnego

  • 2 czubate łyżki masła

  • 1 łyżeczka ostrej papryki

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego

  • Pół łyżeczki mielonej kolendry

  • Pół łyżeczki cynamonu

  • Sól

  • Świeżo zmielony pieprz

Przepis krok po kroku

1

Marynowanie

Mięso kroję w kostkę, marynuję w jogurcie z dodatkiem soli i pieprzu, oraz cynamonu i słodkiej papryki. Odstawiam, można na całą noc.
2

Gotowanie

Siekam czosnek i cebulę, podsmażam na łyżce masła, dodaję resztę przypraw, smażę 5 minut. Dodaję pomidory z puszki-wraz z zalewą, zmniejszam moc palnika i duszę 10 minut. Miksuję na gładki sos. Mięso podsmażam na drugiej łyżce masła 7-8 minut. Dodaję do sosu, dolewam bulion i duszę 10 minut. Hartuję śmietankę w 3-4 łyżkach ciepłego sosu, dolewam do całość, ciągle mieszając. Podgrzewam danie 5 minut.
3

Serwowanie

Podaję z ryżem, albo bagietką. Jeżeli lubicie zalecam posypanie świeżą kolendrą.
1469 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Poznań. Bazylia i Oregano.

1 Min. czytania
Witajcie kochani, dziś zabieram Was na małą kulinarną wycieczkę. Będziemy w Poznaniu, na Starym Rynku. To tutaj znajduje się lokal, gdzie wiele…
Obiady

Mielone z indyka z piekarnika

25 Min. gotowania
Witajcie po majówce. Jak minął Wam ten czas? Ja mam wrażenie, że wykorzystałam piękną pogodę maksymalnie. Bardzo dużo czasu spędziłam w moim…
Obiady

Pilaw uzbecki

55 Min. gotowania
Dziś zapraszam na obiad. Będę Was kusić pilawem, czyli daniem idealnym na te ostatnio chłodne dni. Pilaw uzbecki to danie obiadowe, które…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.