Ciasta

Sernik Keto. Lekki sernik z nutą pomarańczy

55 Min. gotowania
Przejdź do przepisu

W piątkowy wieczór mieliśmy gości, naszych cudownych sąsiadów. Lubimy sobie organizować wspólne wieczory. Gramy w planszówki, oglądamy jakiś dobry film, albo po prostu dużo rozmawiamy. A musicie wiedzieć, że tematy do rozmowy, w ogóle nam się nie kończą. Zawsze staramy się, żeby te nasze wieczorki były po prostu pyszne. Tym razem podałam dużo przekąsek, danie na ciepło, ale i chciałam mieć w zapasie coś słodkiego. No dobrze, ale co podać kiedy Twoja sąsiadka i jednocześnie przyjaciółka, właśnie jest na nowej diecie. Tym razem padło na dietę keto. Bardzo chciałam tak przygotować menu, by nasza przyjaciółka mogła zjeść wszystko i nie czuła się wykluczona. No dobrze, ale jaki deser można przygotować dla osoby na takiej diecie? Moja pierwsza myśl- domowy sernik! Keto Sernik. Kremowy, konkretny, oczywiście bez spodu. Sama sernikowa radość. Aby urozmaicić i podkręcić smak sernika, dodałam skórkę z pomarańczy. Keto Sernik wyszedł cudownie, gładki, kremowy, a jednocześnie aksamitnie delikatny. Pomarańcza dodała egzotycznego posmaku tradycyjnemu wypiekowi. Cóż dodać, ciasto zniknęło po prostu błyskawicznie, wszystkim smakowało, i nie obyło się bez dokładek. Akurat temu w ogóle się nie dziwię. Z sernikiem, życie jest dużo pyszniejsze. Zgadzacie się?

Share

rb_lena
przygotowanie
10
gotowanie
55
ilość porcji
12
całkowity czas
65

Będzie potrzebne

  • Okrągła blacha

  • Papier do pieczenia

Składniki

  • 1 kg twarogu na sernik ( polecam śmietankowy ze Strzałkowa)

  • 5 dużych jajek

  • 100 gramów erytrytolu (lub innego słodzidła)

  • 1 pomarańcza

  • 2 budynie bez cukru o smaku waniliowym

  • Szczypta soli

  • Masło do formy i wiórki kokosowe

Przepis krok po kroku

1

Przygotowanie

Oddzielam białka od żółtek. Żółtka ubijam z erytrytolem na krem, masa powinna być jasna i zwiększyć trzykrotnie swoją objętość. Do ubitych żółtek dodaję partiami twaróg, dokładnie miksuję, teraz czas na dodanie proszku budyniowego. Ścieram skórkę z wyparzonej pomarańczy i dodaję do masy sernikowej, miksuję dwa-trzy razy. Białka ubijam na sztywną pianę z odrobiną soli. Dodaję pianę do masy sernikowej, delikatnie mieszam łyżką, by nie naruszyć struktury piany.
2

Pieczenie

Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni. Tortownicę smaruję masłem, wysypuje wiórkami kokosowymi, wylewam masę serową. Piekę sernik 10 minut i zmniejszam temperaturę do 160 stopni, piekę ciasto 55 minut. Wyłączam piekarnik, i studzę ciasto przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, dopiero kiedy ciasto całkiem wystygnie, wyjmuję je z piekarnika.
3

Kiedy najlepiej zjeść?

Sernik najlepszy jest po nocy spędzonej w lodówce.
1532 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Chlebek daktylowy z orzechami i czekoladą

55 minut Min. gotowania
Dalej jestem w typowo jesiennych smakach. Czyli witajcie orzechy i czekolado, będę dla was po prostu bezlitosna i będę was jadła bez…
Ciasta

Sernik z pieczonymi truskawkami

100 minut Min. gotowania
A ja dalej w truskawkowym klimacie. Nie mogę przestać, musicie mi to wybaczyć. Ale co ja na to poradzę? Jadę na mój…
Ciasta

Ciasto czekoladowe ze śliwkami

45 minut Min. gotowania
Czuć powoli przedsmak jesieni. To takie delikatne przypominajki. Jakiś żółty liść na chodniku, chłodne poranki i wieczory, dłuższe wieczory, które tak kojarzą…

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.