Obiady

Kultowy Styropian

2 Min. czytania

 Styropian, ciasto, które zna większość z nas. Styropian, czyli sernik, bez twarogu. Nigdy go jeszcze nie robiłam, chociaż często jadłam. Mój mąż zaś w ogóle nie znał tego ciasta, jest w tej mniejszości. Kiedy powiedziałam co robię i powiedziałam, że na masę składa się jogurt z białkami, nieźle się uśmiał. No bo jak to, jak ma to działać? Jak się uda zapiec jogurt? Co z tego wyjdzie! Tak mnie nastraszył, że sama miałam sporo wątpliwości. Czy coś z tego wyjdzie? Czy to ciasto się uda? Ale jednak okazało się, że jego obawy są bezpodstawne. Ciasto wyszło wspaniale! Bardzo sernikowe, chociaż nie zawiera ani grama twarogu. Lekkie, rozpływające się w ustach i maksymalnie delikatne. Nie jest też trudne, czy też skomplikowane, wręcz przeciwnie. Kruchy spód nie wymaga wałkowania, a masa jest naprawdę bardzo prosta. Z mojej obserwacji wynika, że ciasto najlepiej smakuje, po nocy spędzonej w lodówce. Ale to chyba działa w przypadku każdego sernika. Wiem,wiem, czas oczekiwania nie jest łatwy. Ba, każda chwila się dłuży, ale naprawdę warto poczekać. Ciasto odwdzięczy się wyjątkowym smakiem. Upieczcie je i Wy! Niesamowite ciasto, które z gracją udaje sernik. A do tego, bajecznie wręcz proste. Czy można chcieć więcej?

Ciasto:

200 gramów masła 

5 żółtek

2,5 szklanki mąki pszennej

1/2 szklanki cukru 

Ekstrakt waniliowy

Szczypta soli

Masa:

1 litr jogurtu brzoskwiniowego

5 dużych białek

3/4 szklanki wiórek kokosowych

1 duży budyń waniliowy

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo: masło, kasza manna, cukier puder

Wszystkie składniki kruchego ciasta, szybko zagniatam w kruszonkę. Odkładam do lodówki. 

Białka ubijam na sztywną pianę. W dużej misce łączę jogurt z proszkiem do pieczenia i budyniem, najlepiej ubić składniki trzepaczką. Dodaję pianę z białek i wiórki kokosowe, delikatnie mieszam, by nie naruszyć piany. 

Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni, opcja góra/dół.

Kruszonkę dzielę na dwie nierówne części. Blachę do pieczenia smaruję masłem i wysypuję kaszą manną. Większą część kruszonki wsypuję na dno blachy,  wylewam masę jogurtową. Na wierzch ścieram pozostałą część ciasta. Placek piekę 50 minut, po upieczeniu zostawiam w piekarniku do wystudzenia. Najlepszy jest po nocy spędzonej w lodówce. Wierzch warto posypać cukrem pudrem.

1463 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Kluseczki jak pierożki

5 Min. gotowania
Uwielbiam domowe pierogi. To danie mojego dzieciństwa, które zawsze kojarzy mi się z ciepłem babcinego domu. Uwielbiam ich delikatne ciasto, aromatyczny farsz…
Obiady

Kuksus z warzywami. Lekki obiad.

10 Min. gotowania
Dziś głównym tematem będzie kasza kuskus. Chyba moja ulubiona kasza! Lubię ją w wielu wersjach, a dziś pojawi się jako danie obiadowe….
Obiady

Filet z indyka w sosie koperkowym

20 Min. gotowania
Witajcie kochani w drugiej połowie lutego. Ten miesiąc na szczęście mija mi błyskawicznie. Ale i tak czekam na jego koniec, tak by…

15 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.