No dobrze, każdy z nas ma na sumieniu jakieś drobne grzeszki. Owszem, zdrowie zdrowiem, odpowiednie żywienie, eko jedzenie, ale czasem człowiek po prostu musi posilić swój organizm porcją tłuszczu i smaku. Jak wiadomo, tłuszcz to najlepszy przekaźnik smaku, więc rzeczy smażone w głębokim tłuszczu, po prostu nam smakują. I to jak! Jako dziecko, kochałam wręcz smak skrzydełek z KFC. Mogłabym jeść je codziennie, dobrze, że rodzice czuwali i zabierali mnie tam naprawdę rzadko. Potem dorosłam i przyznaję, w tej knajpie nie byłam wiele, wiele lat. Ostatni raz, chyba z 10 lat temu. Byłam świadkiem na ślubie mojej przyjaciółki i wracając z sesji zdjęciowej, wszyscy ubrani w ślubne stroje, wybraliśmy się do knajpy na kubełek. Był to poniedziałek, godziny przedpołudniowe, w środku było kilka osób, i robiliśmy sensację. Na szczęście nikt się nie wybrudził, bo sensacja byłaby tym większa. Wiecie, panna młoda, w tłustej sukience? Brzmi śmiesznie! No dobrze, wracamy na ziemię,a raczej tu i teraz. A tutaj dzieją się same pyszne rzeczy. Smażymy skrzydełka, lepsze niż te, które możemy zamówić w knajpie. Panierka jest cudowna, niesamowicie wręcz chrupiąca i apetyczna. A mięso jest delikatne i wyjątkowo soczyste. Obiecuję, że to będą Wasze ulubione skrzydełka. Zróbcie je w ten weekend, zaskoczcie nimi rodzinkę. Świetnie się bawcie przy panierowaniu i smażeniu, a potem zajadajcie te smakowite kąski. Nie pozostaje mi nic więcej jak tylko życzyć Wam smacznego!
P.S. Po smażeniu koniecznie zapalcie świece zapachowe! Zapach smażeniny, to jedyny malutki minusik!
Składniki:
1 kg skrzydełek z kurczaka
1 łyżka słodkiej papryki
1 pełna łyżeczka ostrej papryki
1 płaska łyżeczka soli
Panierka:
1 szklanka mąki pszennej
2 duże jajka
150 ml mleka
1 czubata łyżeczka ostrej papryki
1 czubata łyżeczka słodkiej papryki
Druga panierka:
3/4 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
1 litr oleju rzepakowego
Skrzydełka dzielę na 3 części, lotkę bez mięsa odrzucam. Mięso dokładnie [posypuję solą i obiema paprykami, odstawiam mięso na godzinę do lodówki.
Do wysokiego naczynia wbijam jajka, dodaję mleko, mąkę i przyprawy. Trzepaczkę dokładnie mieszam ciasto, jest gotowe kiedy pojawią się bąbelki powietrza. Kawałki skrzydełek wkładam do panierki i zostawiam na 2-3 godziny w lodówce.
Przed smażeniem wyjmuję mięso w panierce z lodówki, powinno postać na blacie około 15 minut. Rozgrzewam olej, musi być bardzo gorący. Temperaturę najlepiej sprawdzić sypiąc odrobinę mąki na gorący tłuszcz. Smażyć można albo w garnku z grubym dnem, albo we frytkownicy.
Obie mąki, z drugiej panierki, przekładam do miski. Wrzucam do niej kawałki mięsa, bezpośrednio przed smażeniem, rękoma obtaczam je w mące i wrzucam na gorący olej. Kawałki skrzydełek powinny się smażyć 12-15 minut.
Kawałki w panierce przekładam na ręcznik papierowy do odsączenia z tłuszczu.
Najlepiej smakują z porcją surówki, u mnie był to coleslaw z czerwonej kapusty.
Smacznego!
Całkiem fajny przepis. Warto wypróbować.
W takim razie wierzę i chętnie spróbuję 😉
…tak to lubię:)
Skrzydełek nie lubię, ale przyznam że ta panierka bardzo mnie kusi 😀 Musze spróbować zrobić ale z piersią z kurczaka
Super pomysł, zdecydowanie zdrowsze jak z KFC 🙂
Świetny domowy fast food 🙂
Pychoty! 🙂 Chętnie przygotuję 😀
o tak to zdecydowanie nasze smaki, bardzo lubimy takie mięsko:)
🙂
🙂
polecam!
🙂
będzie pycha!
🙂
Pysznie wyglądają 😀
🙂
🙂
dziękuję!
Pyszności, skrzydełek nigdy nie odmówię.
Mój narzeczony czasami robi takie skrzydełka. Domowe smakują znacznie lepiej 😉 Choć rzeczywiście minusem jest potem ten zapach w całym mieszkaniu. Ale jednak nie robi się tego codziennie.
Ooo, widziałam nie raz zdjęcia w Internecie z sesji w restauracji, ale za granicą. A jednak u nas też się praktykuje 😉
Ja akurat średnio przepadałam za kubełkiem w KFC. Dla mnie były jakieś za ostre 😀
Pozdrawiam cieplutko.
🙂
my tam byliśmy już po sesji, aby zaspokoić głód, ale było to dość śmieszne 🙂
Na pewno nie tylko lepsze niż w KFC, ale i dużo zdrowsze 🙂
dokładnie!
Domowe zawsze lepsze niż w KFC:)
🙂