Obiady

Lekki strogonow

25 Min. gotowania
Przejdź do przepisu

Moja mama mianem strogonowa określała każdą duszoną wołowinę, czyli po prostu bitki. Długo myślałam, że to właśnie jest ten słynny strogonow. Jakie było moje zdziwienie, kiedy okazało się, że strogonow to zupełnie inne danie, niż te bitki. To danie ma w sobie sporo warzyw, które decydują o finalnym smaku. Najbardziej o smaku decydują ogórki, u mnie domowe, od teściowej, czyli najlepsze. Moja wersja jest lekka. Mogłabym powiedzieć, że lekka zarówno dla ciała, bo drobiowa, i dla portfela, bo wołowina bardziej drenuje kieszeń. Co prawda drób nie jest tani, ale jednak dużo tańszy niż wołowina. To taki oszczędny strogonow. Gotuje się również dużo szybciej, w końcu to kurczak. Ale nie ujmuje to smaku naszemu daniu, wręcz przeciwnie. Mój mąż zajadał się nim z olbrzymią przyjemnością, przygotowałam porcję na dwa dni, a tymczasem plan nie wypalił, bo małżonek zażądał kategorycznie dokładek! I cóż było robić. On jadł, a ja dokładałam.

Share
Lekki strogonow

Lekki strogonow

rb_lena
przygotowanie
10
gotowanie
25
ilość porcji
4
całkowity czas
35

Będzie potrzebne

  • Patelnia

  • Garnek średniej wielkości

  • Nóż

  • Deska do krojenia

Składniki

  • 500 gramów mięsa z uda kurczaka

  • 2 średnie papryki

  • 5 ogórków kiszonych

  • 10 pieczarek

  • 1 duża cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego

  • 2 łyżki sosu sojowego

  • 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki

  • Duża szczypta ostrej papryki

  • 3 listki laurowe

  • 200 ml bulionu 

  • 1 łyżka mąki pszennej

  • 1 pełna łyżka oleju rzepakowego

  • Świeżo mielony pieprz

  • Sól do smaku

  • Do podania: pieczywo, kasza gryczana, ryż, makaron

Przepis krok po kroku

1

Przygotowanie

Mięso kroję w kostkę. Rozgrzewam olej, wrzucam mięso z kurczaka, podsmażam 6 minut, często mieszając. W międzyczasie kroję w kostkę cebulę i czosnek, dorzucam do mięsa, smażę dodatkowe 2 minuty. Kroję w kostkę paprykę, tak samo drobno kroję pieczarki i ogórki. Mięso zdejmuję z patelni do garnka, pieczarki podsmażam 2 minuty, dodaję paprykę i smażę razem 5 minut, dodaję do mięsa. Zawartość garnka zalewam bulionem, dodaję przyprawy, razem z sosem sojowym, podduszam 20 minut. Po tym czasie dodaję koncentrat i pokrojone ogórki, duszę 5 minut. Teraz czas na rozrobienie mąki z 4 łyżkami wody, dodaję do strogonowa. Duszę kilka minut.

Uwagi

Gotowe danie podaję z wybranym dodatkiem takim jak bagietka, ryż, kasza gryczana.
1496 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Oliwa i ogień. Wrocław.

2 Min. czytania
Czas odkryć karty. Dziś zabieram Was na najlepszą pizzę w Polsce. Tak, nie mam co do tego żadnych wątpliwości! Może to źle,…
Obiady

Niedźwiadek pod Holicą.

1 Min. czytania
Czas na małą kulinarną podróż! Dziś zapraszam w Bieszczady, odwiedzimy Niedźwiadka pod Holicą. Czyli kultową knajpę, która znalazła kolejną lokalizację, dużo spokojniejszą…
Obiady

Indyk w Parmezanie

40 minut Min. gotowania
Dziś zapraszam na przepyszny obiad, będzie indyk w Parmezanie. I to nie smażony, a pieczony. Delikatny, soczysty, z niesamowicie chrupiącą i apetyczną…

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.