Obiady

Lekki strogonow

25 Min. gotowania
Przejdź do przepisu

Moja mama mianem strogonowa określała każdą duszoną wołowinę, czyli po prostu bitki. Długo myślałam, że to właśnie jest ten słynny strogonow. Jakie było moje zdziwienie, kiedy okazało się, że strogonow to zupełnie inne danie, niż te bitki. To danie ma w sobie sporo warzyw, które decydują o finalnym smaku. Najbardziej o smaku decydują ogórki, u mnie domowe, od teściowej, czyli najlepsze. Moja wersja jest lekka. Mogłabym powiedzieć, że lekka zarówno dla ciała, bo drobiowa, i dla portfela, bo wołowina bardziej drenuje kieszeń. Co prawda drób nie jest tani, ale jednak dużo tańszy niż wołowina. To taki oszczędny strogonow. Gotuje się również dużo szybciej, w końcu to kurczak. Ale nie ujmuje to smaku naszemu daniu, wręcz przeciwnie. Mój mąż zajadał się nim z olbrzymią przyjemnością, przygotowałam porcję na dwa dni, a tymczasem plan nie wypalił, bo małżonek zażądał kategorycznie dokładek! I cóż było robić. On jadł, a ja dokładałam.

Share
Lekki strogonow

Lekki strogonow

rb_lena
przygotowanie
10
gotowanie
25
ilość porcji
4
całkowity czas
35

Będzie potrzebne

  • Patelnia

  • Garnek średniej wielkości

  • Nóż

  • Deska do krojenia

Składniki

  • 500 gramów mięsa z uda kurczaka

  • 2 średnie papryki

  • 5 ogórków kiszonych

  • 10 pieczarek

  • 1 duża cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego

  • 2 łyżki sosu sojowego

  • 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki

  • Duża szczypta ostrej papryki

  • 3 listki laurowe

  • 200 ml bulionu 

  • 1 łyżka mąki pszennej

  • 1 pełna łyżka oleju rzepakowego

  • Świeżo mielony pieprz

  • Sól do smaku

  • Do podania: pieczywo, kasza gryczana, ryż, makaron

Przepis krok po kroku

1

Przygotowanie

Mięso kroję w kostkę. Rozgrzewam olej, wrzucam mięso z kurczaka, podsmażam 6 minut, często mieszając. W międzyczasie kroję w kostkę cebulę i czosnek, dorzucam do mięsa, smażę dodatkowe 2 minuty. Kroję w kostkę paprykę, tak samo drobno kroję pieczarki i ogórki. Mięso zdejmuję z patelni do garnka, pieczarki podsmażam 2 minuty, dodaję paprykę i smażę razem 5 minut, dodaję do mięsa. Zawartość garnka zalewam bulionem, dodaję przyprawy, razem z sosem sojowym, podduszam 20 minut. Po tym czasie dodaję koncentrat i pokrojone ogórki, duszę 5 minut. Teraz czas na rozrobienie mąki z 4 łyżkami wody, dodaję do strogonowa. Duszę kilka minut.

Uwagi

Gotowe danie podaję z wybranym dodatkiem takim jak bagietka, ryż, kasza gryczana.
1487 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Biała kiełbasa pieczona w piwie i cebuli

60 Min. gotowania
Dziś mam dla Was oryginalny przepis. Wiem, że biała kiełbasa może kojarzyć się głównie z Wielkanocą, ale dla mnie to uniwersalne danie….
Obiady

Greckie klopsiki z cukinii

35 minut Min. gotowania
Lubię przeglądać moje książki kulinarne i szukać w nich inspiracji. W nowej kuchni zadbałam o półeczkę na owe książki i mam do…
Obiady

Makaron z bobem

10 minut Min. gotowania
Pamiętam sceny, które powtarzały się w każde wakacje. Wujek Zygmunt przywoził całe worki jutowe pełne bobu. Bobu w strąkach dodam. Razem z…

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.