Obiady

Gulasz wołowy tradycyjny

1 Min. czytania
Nie ma to jak tradycyjny gulasz. Taki domowy, na najlepszych, prostych składnikach. Gulasz to idealne danie na obiad w zimną porę roku. Nic lepiej nie rozgrzewa obiadową porą jak porcja gulaszu. Taki klasyczny gulasz, zawsze z chęcią przygotowywała moja mama, ostatnio zabrałam się za niego ja. Tak naprawdę niewiele do niego trzeba, odrobina cierpliwości i dobrej jakości mięso. I gulasz gotowy. Taki gulasz jest po prostu idealny na styczniową pogodę. Fajnie jest wrócić do domu, po pracowitym dniu i zjeść taki posiłek. Nic zimą nie dodaje mi lepiej energii. Co prawda wieszczą ocieplenie, ale liczę,że wróci, nie, przyjdzie prawdziwa zima, i gulasz będzie częściej gościć na moim stole.

Składniki:
70 dg wołowiny na gulasz
2 duże ząbki czosnku
1 średnia cebula
1 kromka chleba razowego
2 łyżki oleju
Sól
Pieprz
1 łyżka mąki pszennej
Ziele angielskie
Liść laurowy
3/4 szklanki bulionu


Do podania- kuskus, ogórki

Mięso kroję w kostkę, oprószam solą, pieprzem i mąką. Rozgrzewam olej, przesmażam mięso przez 5 minut, często mieszając, zdejmuję je z patelni.
Siekam  czosnek z cebulką. Podsmażam na oleju. Gdy się zezłocą dodaję wołowinę z powrotem. Doprawiam. Gulasz zalewam bulionem i duszę około 45 minut na małym ogniu. Po sam koniec do gulaszu dodaję chleb razowy, rozpadnie się i zagęści sos.
Gotowy gulasz podaję z ulubionymi dodatkami. U mnie kuskus i ogórki.
Smacznego.

1503 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Oliwa i ogień. Wrocław.

2 Min. czytania
Czas odkryć karty. Dziś zabieram Was na najlepszą pizzę w Polsce. Tak, nie mam co do tego żadnych wątpliwości! Może to źle,…
Obiady

Niedźwiadek pod Holicą.

1 Min. czytania
Czas na małą kulinarną podróż! Dziś zapraszam w Bieszczady, odwiedzimy Niedźwiadka pod Holicą. Czyli kultową knajpę, która znalazła kolejną lokalizację, dużo spokojniejszą…
Obiady

Indyk w Parmezanie

40 minut Min. gotowania
Dziś zapraszam na przepyszny obiad, będzie indyk w Parmezanie. I to nie smażony, a pieczony. Delikatny, soczysty, z niesamowicie chrupiącą i apetyczną…

40 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.