Obiady

Gulasz wołowy tradycyjny

1 Min. czytania
Nie ma to jak tradycyjny gulasz. Taki domowy, na najlepszych, prostych składnikach. Gulasz to idealne danie na obiad w zimną porę roku. Nic lepiej nie rozgrzewa obiadową porą jak porcja gulaszu. Taki klasyczny gulasz, zawsze z chęcią przygotowywała moja mama, ostatnio zabrałam się za niego ja. Tak naprawdę niewiele do niego trzeba, odrobina cierpliwości i dobrej jakości mięso. I gulasz gotowy. Taki gulasz jest po prostu idealny na styczniową pogodę. Fajnie jest wrócić do domu, po pracowitym dniu i zjeść taki posiłek. Nic zimą nie dodaje mi lepiej energii. Co prawda wieszczą ocieplenie, ale liczę,że wróci, nie, przyjdzie prawdziwa zima, i gulasz będzie częściej gościć na moim stole.

Składniki:
70 dg wołowiny na gulasz
2 duże ząbki czosnku
1 średnia cebula
1 kromka chleba razowego
2 łyżki oleju
Sól
Pieprz
1 łyżka mąki pszennej
Ziele angielskie
Liść laurowy
3/4 szklanki bulionu


Do podania- kuskus, ogórki

Mięso kroję w kostkę, oprószam solą, pieprzem i mąką. Rozgrzewam olej, przesmażam mięso przez 5 minut, często mieszając, zdejmuję je z patelni.
Siekam  czosnek z cebulką. Podsmażam na oleju. Gdy się zezłocą dodaję wołowinę z powrotem. Doprawiam. Gulasz zalewam bulionem i duszę około 45 minut na małym ogniu. Po sam koniec do gulaszu dodaję chleb razowy, rozpadnie się i zagęści sos.
Gotowy gulasz podaję z ulubionymi dodatkami. U mnie kuskus i ogórki.
Smacznego.

1468 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Mielone z indyka z piekarnika

25 Min. gotowania
Witajcie po majówce. Jak minął Wam ten czas? Ja mam wrażenie, że wykorzystałam piękną pogodę maksymalnie. Bardzo dużo czasu spędziłam w moim…
Obiady

Pilaw uzbecki

55 Min. gotowania
Dziś zapraszam na obiad. Będę Was kusić pilawem, czyli daniem idealnym na te ostatnio chłodne dni. Pilaw uzbecki to danie obiadowe, które…
Obiady

Kluseczki jak pierożki

5 Min. gotowania
Uwielbiam domowe pierogi. To danie mojego dzieciństwa, które zawsze kojarzy mi się z ciepłem babcinego domu. Uwielbiam ich delikatne ciasto, aromatyczny farsz…

40 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.