Obiady

Gulasz z indyka z cukinią i pomidorową nutą

1 Min. czytania

Lekki gulasz z warzywami i mięsem z indyka. W sam raz na solidny obiad w środku tygodnia. Ten gulasz jest pełen smaku, do tego bogaty w warzywa. Ja podałam go z kaszą bulgur i buraczki na gorąco. Lepiej być nie mogło! To takie danie, które wspaniale pasuje na ten dzień , kiedy pogoda robi psikusa i znów jest chłodniej. A tak właśnie obecnie jest. Nie lubię tego! Przez 4 dni cieszyliśmy się piękną wiosną, a teraz w prognozie powrót wczesnego przedwiośnia! W taki czas nie ma to jak solidna porcja gulaszu, jak talerz pełen gęstego i aromatycznego dnia. No cóż, znów czekają nas dni wypełnione domowymi aktywnościami a  nie spacerami, ale myślę,że to tylko przejściowe. Na razie zapraszam na szybki gulasz i cóż, po takiej uczcie, nastrój musi być wspaniały. 

Składniki na 4 porcje:
0,7 kg mięsa z udźca indyka
1 duża cukinia
1 zielona papryka
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
2 garście kaparków
1/2 szklanki  passaty pomidorowej
Sól
Pieprz
Olej rzepakowy-2 łyżki
Słodka papryka
Szczypta ostrej papryki
Suszony czosnek

Na patelni rozgrzewam olej. Cebulę siekam w kostkę, drobno siekam czosnek. Podsmażam najpierw cebulkę, dodaję czosnek. 

Mięso osuszam, kroję w kostkę, wrzucam na patelnię, podsmażam 5 minut. 
W międzyczasie kroję w paski paprykę, a cukinię w półplasterki. Dodaję na patelnię i smażę kolejne 5 minut. Doprawiam danie przyprawami, dodaję passatę, duszę gulasz 20 minut. Na sam koniec dodaję  kapary. 
Gulasz podaję z kaszą i buraczkami na ciepło. 

1532 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Panda. Ramen we Wrocławiu.

1 Min. czytania
Czas na małą wycieczkę, kto ma ochotę na Ramen? W tym celu udamy się do Wrocławia. Przyznaję, nieco zazdroszczę mieszkańcom tego miasta….
Obiady

Casa di Tuzza, Jastarania

1 Min. czytania
Dziś będzie polecenie, pojedziemy na Jastarnię. Jastarnia to malutka, ale przepiękna wieś na samym początku kraju. Z jednej strony oblewają ją wody…
Obiady

Oliwa i ogień. Wrocław.

2 Min. czytania
Czas odkryć karty. Dziś zabieram Was na najlepszą pizzę w Polsce. Tak, nie mam co do tego żadnych wątpliwości! Może to źle,…

24 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.