Desery

Tarta z kremem jaglanym

1 Min. czytania

 Słodkości nie muszą być niezdrowe. Słodkości mogą zaskakiwać. Tak jak ta tarta. Pyszny,kremowy, jaglany krem. Bez cukru. Spód, który smakuje jak krem kajmakowy. Do tego chrupiące orzechy i kwaskowate maliny. To naprawdę wspaniały deser. Do tego bez pieczenia. Nie miałam w weekend czasu na pieczenie, a to ciasto ma to do siebie, że choć czekanie trochę trwa, to proces produkcji jest szybki. Dodatkowo ważnym dla mnie był fakt, że cały weekend spędziłam na nauce. A ta tarta dzięki zawartości zdrowej kaszy, orzechów, banana i kakao genialnie sprawdziła się jako słodka przekąska między wykładami. Kawałek tarty od razu dodaje energii, i to solidnej porcji energii. No i cóż, mam wrażenie, że dzięki tej słodkości dostałam piątkę z pracy na socjologię. Aż chciało mi się pisać esej o zagrożeniach dla demokracji. Ta socjologia to był jedyny promyczek, tego bardzo matematycznego weekendu! A ja tę tartę dedykuję wszystkim maturzystom, spróbujcie jej, podczas powtórek!

Składniki:

Spód:

250 gramów orzechów  ( u mnie orzechy włoskie i migdały)

200 gramów daktyli

50 gramów  herbatników

Krem:

150 gramów kaszy jaglanej

450 ml mleka ( może być roślinne, u mnie migdałowe)

1 duży banan

2 czubate łyżki kakao

Kilka kropli ekstraktu wanilii

1 łyżka erytrytolu

Szczypta soli


Dodatkowo:

4 garście malin

Wiórki kokosowe

Zaczynam od spodu. Daktyle zalewam wrzątkiem, odstawiam na pół godziny. Następnie miksuję je, dodaję partiami orzechy, miksuję aż orzechy będą bardzo drobne, na koniec dodaję herbatniki. Miksuję. Tortownicę wykładam folią spożywczą. Wylepiam spód orzechową masą, chłodzę przez pół godziny. 

Zabieram się za krem. Kaszę przelewam wrzątkiem. W garnuszku gotuję 300 ml mleka z wanilią, dodaję sól i erytrytol. Dodaję kaszę, gotuję ją do miękkości, około 20 minut. Do kaszy dodaję pokrojonego banana i kakao, miksuję całość na gładki krem z resztą mleka. Krem jaglany wykładam na spód. 

Maliny rozgniatam, układam je na wierzchu tarty, posypuję wiórkami. Tartę chłodzę przed podaniem godzinę.

1491 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Desery

Muffinki z karmelizowanym bananem

30 minut Min. gotowania
Jesień ma to do siebie, że wymaga osłodzenia sobie tego czasu. Za każdym razem kiedy temperatura spada, albo pojawia się deszcz, w…
Desery

Ciastka francuskie z rabarbarem i kruszonką

25 Min. gotowania
Dziś zapraszam na sezonowy i przepyszny deser. Taki na szybko, nawet bardzo szybko. To deser dla każdego. Bo każdy z nas potrzebuje…
Bez kategoriiDesery

Pudding z tapioki i mango

20 Min. gotowania
Witajcie kochani. Kolejny ciężki tydzień za mną. Dużo gotuję, ale brakuje mi czasu by dzielić się z Wami na bieżąco przepisami. Kiedy…

37 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.