Co byście powiedzieli na kluseczki, które niby są tradycyjne, ale jednak zupełnie inne? Ja osobiście uwielbiam kluski. Jestem bardzo kluseczkową osobą. No cóż, po prostu za nimi szaleję. Bo są proste, takie typowo domowe, i takie pyszne! Kiedy więc natrafiłam na blogu Zosi z Make Cooking Easier ten przepis, wiedziałam, że od razu muszę je wypróbować. Bo kluski to ja kocham. Bo ten dzień był naprawdę męczący i porcja domowych, ciepłych kluseczek z chrupiącym, domowo wędzonym boczkiem, będzie moim comfort food! Tydzień mnie zmęczył, a zamiast upragnionej weekendowej, relaksacji, znów męczę się na studiach. Tym razem weekend sponsorują metody ilościowe. Gdybyście chcieli wiedzieć więcej, to coś w stylu x do potęgi, przez y do sześcianu to maksimum globalne, które jest ekstremum lokalnym. Narysuj do tego funkcję….Potrzebuję jeszcze więcej kluseczek!
Składniki:
1 duże jajko
6 łyżek tartego Parmezanu
100 ml mleka
250 gramów mąki pszennej
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
Sól
Pieprz
Dodatki:
podsmażony boczek i ulubiona surówka
W dużej misce łączę jajko z mlekiem, przyprawami i serem. Mieszam. Następnie partiami dodaję mąkę, ciągle mieszając trzepaczką. Na koniec dodaję posiekaną pietruszkę.
W dużym garnku zagotowuję wodę, solę ją. Na małą łyżkę nabieram porcję ciasta i wkładam je do wrzątku. Kluseczki gotuję 2-3 minuty. Podaję z boczkiem i surówką.
Jakie fajny. Super pomysł na jedzonko.
Ale mam ślinotok 😀 super pomysł
Zazdroszczę Ci kuchni, zazdroszcze umiejętnosci, chęci gotowania, przyrządów i miłości w rodzinie <#
dziękuję:)
🙂
🙂
To brzmi świetnie! Uwielbiam kluski i kluseczki.
Dobre danie do zabrania do pracy 🙂
Mniam!
Trochę się też z tymi xxx do potęgi męczę jak pomagam swojej Ani (7klasa)🤭, a to pewnie nie jest ten poziom co na studiach. Pysznie wygląda to danie, wrócimy tu jeszcze po przepis😊🏵️
😉
🙂
o tak!
🙂
Ale pyszności 🙂
Tez bardzo lubię mączne dania, takie kluseczki to super pomysł na obiad 🙂
<3