Obiady

Kluseczki kładzione z Parmezanem i boczkiem

1 Min. czytania

 

Co byście powiedzieli na kluseczki, które niby są tradycyjne, ale jednak zupełnie inne? Ja osobiście uwielbiam kluski. Jestem bardzo kluseczkową osobą. No cóż, po prostu za nimi szaleję. Bo są proste, takie typowo domowe, i takie pyszne! Kiedy więc natrafiłam na blogu Zosi z Make Cooking Easier ten przepis, wiedziałam, że od razu muszę je wypróbować. Bo kluski to ja kocham. Bo ten dzień był naprawdę męczący i porcja domowych, ciepłych kluseczek z chrupiącym, domowo wędzonym boczkiem, będzie moim comfort food! Tydzień mnie zmęczył, a zamiast upragnionej weekendowej, relaksacji, znów męczę się na studiach. Tym razem weekend sponsorują metody ilościowe. Gdybyście chcieli wiedzieć więcej, to coś w stylu x do potęgi, przez y do sześcianu to maksimum globalne, które jest ekstremum lokalnym. Narysuj do tego funkcję….Potrzebuję jeszcze więcej kluseczek!

Składniki:
1 duże jajko
6 łyżek tartego Parmezanu
100 ml mleka
250 gramów mąki pszennej
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
Sól
Pieprz

Dodatki:
podsmażony boczek i ulubiona surówka

W dużej  misce łączę jajko z mlekiem, przyprawami i serem. Mieszam. Następnie partiami dodaję mąkę, ciągle mieszając trzepaczką. Na koniec dodaję posiekaną pietruszkę. 

W dużym garnku zagotowuję wodę, solę ją. Na małą łyżkę nabieram porcję ciasta i wkładam je do wrzątku.  Kluseczki gotuję 2-3 minuty. Podaję z boczkiem i surówką. 

1436 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Klopsiki w sosie Marinara.

30 Min. gotowania
Czas na obiadowy konkret, dziś będą klopsiki w sosie Marinara. Pyszne połączenie małych klopsików, makaronu i bardzo intensywnego sosu pomidorowego. Prosty, a…
Obiady

Placki ziemniaczane po góralsku

20 Min. gotowania
Niestety, przeziębienie solidnie mnie rozłożyło. Przez dwa dni leżałam w łóżku, walcząc z ogromnym katarem i bólem zatok. Uwierzcie mi, szczytem moich…
Obiady

Gnocchi z cukinią

10 Min. gotowania
Powroty z urlopu są ciężkie, szczególnie kiedy od razu przygniata ilość pracy. Ale nie ma to jak pożywny obiad, to podstawa. Nie…

17 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.