No cóż, ryba w cieście, frytki i kiszona kapusta. Kto nie lubi takiego miksu? Ja uwielbiam. Przyznaję jednak, że jakoś nie udawało mi się zrobić idealnego ciasta do ryby. Panierka po prostu odpadała od kawałka ryby i całość była niesmaczna. Ciasto spalone mościło się na patelni,a ryba była przesuszona i bez smaku. Ale coś się zmieniło. Odkryłam panierkowy sekret, piwo musi być prawie lodowate. Dzięki temu osiągamy sukces. Ciasto dzielnie trzyma się ryby, nie przypala się, a ryba spokojnie dochodzi pod piwnym płaszczykiem. Panierka wyszła niesamowicie chrupiąca, a ryba soczysta i delikatna. To był obiad mistrzów! Zobaczcie jakie to proste, wystarczy połączyć lodowate piwo z mąką. I już, panierka idealna gotowa. Jestem pewna, że kto raz posmakuje, ten wróci do tego przepisu nie raz, a wiele, wiele razy! Ten przepis to taki przykład dla mnie, że nie warto się poddawać, bo w końcu się uda. Tak, mi udała się ta pyszna ryba.
Składniki:
0,5 kg filetów z dorsza
1,5 szklanki jasnego piwa -musi być bardzo zimne
1 szklanka mąki pszennej
Duża szczypta słodkiej i ostrej papryki
Sól
Świeżo mielony pieprz
Olej do smażenia
Frytki i kiszona kapusta do podania
Rybę kroję na mniejsze kawałki, posypuje solą i pieprzem, odstawiam na kwadrans.
W dużej misce łączę lodowate piwo z mąką, cały czas mieszam je trzepaczką by nie było grudek. Doprawiam paprykami, solą oraz pieprzem.Ciasto powinno być gęste. Kawałki ryby zanurzam dokładnie w cieście.
Rozgrzewam mocno olej, powinno być go tyle, by ryba była dokładnie przykryta olejem. Kawałki ryby smażę po 3 minuty z każdej strony.
Podaję filety rybne z frytkami i kiszoną kapustą.
Smacznego.
Smakowity zestaw, kapustka i fryteczki też mniam!
😉
Bardzo lubię rybkę w cieście piwnym 🙂
😉
oooo! i to jest przepis dla mnie 😀 pro tip z zimnym piwem jest bardzo przydany i jak widać temperatura piwa zmienia wszystko 😀
Bardzo pysznie! Zrobię, bo w weekend przyjeżdżają do mnie świeże ryby.
Bardzo lubię rybkę w cieście piwnym, smakuje wybornie 🙂
Kocham ryby w każdym wydaniu, ale nigdy nie jadłam nic jeszcze w cieście piwnym 🙂
Nie jadłam jeszcze ryby w takim cieście.
ja średnio jadam rybki… muszę to zmienić
polecam bardzo!
polecam:)
może ten przepis Ciebie przekona?
😉
Ryba w cieście to najlepsze co może być. W cieście piwnym jeszcze nie jadłam, więc wypróbuję przepis.
dokładnie, wszystko zmienia w tym cieście:)
Dawno nie jadłam takiej ryby.
😉
🙂
🙂
Bardzo lubię rybkę w piwnym cieście, ja do swojego dodaję jeszcze jajko. Ładnie się trzyma rybki.
Myślę, że na taki przepis dałbym się śmiało skusić. 🙂
😉
mi właśnie z jajkiem odpadała od ryby panierka:)
na razie ślinię się do frytek;p
Idealne zestawienie obiadowe 😀 Często robię rybę w cieście na szybki obiad, ale piwnego jeszcze nie próbowałam 🙂
musisz spróbować!
Oh very delicious
xx
Ciekawy pomysl na rybę 😉
🙂
Aż ślinka cieknie, takiej ryby jeszcze nie jadłam. Lecę gotować obiad bo zgłodniałam😊