Obiady

Gulasz z indyka z warzywami

1 Min. czytania

 Jest jesień, czyli czas na aromatyczne dania. Na długo gotowane mięsiwa. Na gulasze. Na taki gulasz w aksamitnym sosie, pełnym warzyw. Im dłużej gotowany tym lepiej, najlepszy na drugi dzień. Wspaniały z kaszą, albo z wiejskim pieczywem. No i jak najbardziej jest to danie na weekend. Bo można dłużej gotować i czekać cierpliwie na efekt swojej pracy. Taki gulasz przyjemnie rozgrzewa, wręcz otula. Rozjaśnia trudne chwile.A tych jak wiadomo, ostatnio nam nie brakuje. Wszystkie prace kuchenne, mają na mnie kojący wpływ. Uwielbiam gotować i to gotowanie zdecydowanie poprawia mi nastrój. A jak jest u Was? Co planujecie na weekendowy obiad? Może skusicie się na taki gulasz? Ja tymczasem odliczam czas do końca tygodnia pracy. Jeszcze moment, jeszcze chwila i upragniony piątkowy relaks przede mną!

Składniki:

0,7 kg mięsa z udźca indyka

2 marchewki

2 małe cebule

1 duża czerwona papryka

7 małych pieczarek

3 ząbki czosnku

Kieliszek czerwonego wina

2 łyżki koncentratu pomidorowego

200 ml bulionu

1 czubata łyżka mąki

2 łyżki oleju rzepakowego

Łyżeczka słodkiej papryki

Pół łyżeczki ostrej papryki

1 suszonej włoszczyzny

2 listki laurowe

4 ziela angielskie

Sól

Pieprz


Do podania:

kasza bulgur, natka pietruszki, ogórki kiszone

Zaczynam od pokrojenia mięsa w kostkę, doprawienia solą i pieprzem, posypania mąką. Przekładam kawałki mięsa na rozgrzaną patelnię- z jedną łyżką oleju, smażę mięso przez 4 minuty, często mieszając. Zdejmuję je z patelni. 

Kroję w plastry cebulę i czosnek, podsmażam na kolejnej rozgrzanej łyżce oleju. Po 2 minutach dodaję marchewkę pokrojoną w talarki, następnie posiekane w plastry pieczarki, oraz pokrojoną w paski paprykę. Warzywa smażę przez 8-10  minut. 

Mięso i warzywa przekładam do dużego garnka, zalewam je bulionem winem , doprawiam. Duszę przez 45 minut. Po tym czasie do gulaszu dodaję koncentrat pomidory, i duszę przez pół godziny. 

Gotowy gulasz podaję z kaszą, obficie posypany natką pietruszki, polecam zajadać go z ogórkami.

1503 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Oliwa i ogień. Wrocław.

2 Min. czytania
Czas odkryć karty. Dziś zabieram Was na najlepszą pizzę w Polsce. Tak, nie mam co do tego żadnych wątpliwości! Może to źle,…
Obiady

Niedźwiadek pod Holicą.

1 Min. czytania
Czas na małą kulinarną podróż! Dziś zapraszam w Bieszczady, odwiedzimy Niedźwiadka pod Holicą. Czyli kultową knajpę, która znalazła kolejną lokalizację, dużo spokojniejszą…
Obiady

Indyk w Parmezanie

40 minut Min. gotowania
Dziś zapraszam na przepyszny obiad, będzie indyk w Parmezanie. I to nie smażony, a pieczony. Delikatny, soczysty, z niesamowicie chrupiącą i apetyczną…

24 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.