Obiady

Gulasz z piekarnika

1 Min. czytania

 Witajcie po Świętach! W ten zimowy czas, w takim dziwnym tygodniu. Kiedy to nie pamiętamy jaki obecnie jest dzień tygodnia. Ja niestety pracuję, zaczynamy czas inwentaryzacji. Dużo się dzieje, ale i jakby spokojniej. Wiem, że to wydaje się nieosiągalne, ale tak właśnie jest. W głowie mam kolejny piątek, i wolne. W Sylwestra nie mam żadnych planów, no poza coroczna wizytą w laboratorium i badaniem krwi. Serio, polecam zrobić taką tradycję i wybrać datę, której nie da się zapomnieć. W każdym razie mój mąż ma home office, terminy gonią. My w zimowych kurtkach, a on już siedzi w wiosennych klimatach i obrabia zdjęcia z kampanii, które reklamują późne lato. Powiem Wam w sekrecie, będą modne pastelowe sukienki. I o dziwo nie było żadnych kwiatowych wzorów, toż to skandal! Ale wracamy do kuchni. Co można zrobić na szybko? Gulasz z piekarnika! Praktycznie robi się sam. Wystarczy pokroić mięso, cebulę, doprawić i bach do pieca. A potem już tylko rozkładamy gotowe danie na talerze. Jest pysznie, minimalistycznie i prosto. Gulasz najlepiej smakuje z domową surówką z pora i tłuczonymi ziemniaczkami.

Składniki:

70 dg szynki bądź łopatki

2 duże cebule

2 pełne łyżki ketczupu

2 łyżki oleju rzepakowego

2 łyżki wody

3 ząbki czosnku

1 łyżka słodkiej papryki

1 łyżeczka ostrej papryki

1 łyżeczka majeranku

3 listki laurowe

Świeżo mielony pieprz

Sól

Mięso kroję w kostkę, a cebule w piórka. Czosnek wyciskam przez praskę. Do naczynia żaroodpornego przekładam mięso, dodaję ketczup,olej i wodę. Doprawiam wszystkimi przyprawami i dokładnie mieszam. Dodaję na wierzch cebulę. Całość marynuję w chłodnym miejscu przez minimum 3 godziny ( polecam całą noc). 

Rozgrzewam piekarnik do 210 stopni, mięso piekę pod przykryciem 80 -90 minut, co jakiś czas warto przemieszać mięso i cebulę. 

Podaję z surówką z pora i ziemniakami.

1438 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Klopsiki w sosie Marinara.

30 Min. gotowania
Czas na obiadowy konkret, dziś będą klopsiki w sosie Marinara. Pyszne połączenie małych klopsików, makaronu i bardzo intensywnego sosu pomidorowego. Prosty, a…
Obiady

Placki ziemniaczane po góralsku

20 Min. gotowania
Niestety, przeziębienie solidnie mnie rozłożyło. Przez dwa dni leżałam w łóżku, walcząc z ogromnym katarem i bólem zatok. Uwierzcie mi, szczytem moich…
Obiady

Gnocchi z cukinią

10 Min. gotowania
Powroty z urlopu są ciężkie, szczególnie kiedy od razu przygniata ilość pracy. Ale nie ma to jak pożywny obiad, to podstawa. Nie…

23 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.