Witajcie po Świętach! W ten zimowy czas, w takim dziwnym tygodniu. Kiedy to nie pamiętamy jaki obecnie jest dzień tygodnia. Ja niestety pracuję, zaczynamy czas inwentaryzacji. Dużo się dzieje, ale i jakby spokojniej. Wiem, że to wydaje się nieosiągalne, ale tak właśnie jest. W głowie mam kolejny piątek, i wolne. W Sylwestra nie mam żadnych planów, no poza coroczna wizytą w laboratorium i badaniem krwi. Serio, polecam zrobić taką tradycję i wybrać datę, której nie da się zapomnieć. W każdym razie mój mąż ma home office, terminy gonią. My w zimowych kurtkach, a on już siedzi w wiosennych klimatach i obrabia zdjęcia z kampanii, które reklamują późne lato. Powiem Wam w sekrecie, będą modne pastelowe sukienki. I o dziwo nie było żadnych kwiatowych wzorów, toż to skandal! Ale wracamy do kuchni. Co można zrobić na szybko? Gulasz z piekarnika! Praktycznie robi się sam. Wystarczy pokroić mięso, cebulę, doprawić i bach do pieca. A potem już tylko rozkładamy gotowe danie na talerze. Jest pysznie, minimalistycznie i prosto. Gulasz najlepiej smakuje z domową surówką z pora i tłuczonymi ziemniaczkami.
Składniki:
70 dg szynki bądź łopatki
2 duże cebule
2 pełne łyżki ketczupu
2 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżki wody
3 ząbki czosnku
1 łyżka słodkiej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka majeranku
3 listki laurowe
Świeżo mielony pieprz
Sól
Mięso kroję w kostkę, a cebule w piórka. Czosnek wyciskam przez praskę. Do naczynia żaroodpornego przekładam mięso, dodaję ketczup,olej i wodę. Doprawiam wszystkimi przyprawami i dokładnie mieszam. Dodaję na wierzch cebulę. Całość marynuję w chłodnym miejscu przez minimum 3 godziny ( polecam całą noc).
Rozgrzewam piekarnik do 210 stopni, mięso piekę pod przykryciem 80 -90 minut, co jakiś czas warto przemieszać mięso i cebulę.
Podaję z surówką z pora i ziemniakami.
Nie znam tego przepisu. Życzę smacznego jedzenia na Nowy Rok, co niebawem. 😉
musi to być niezwykle aromatyczne danie;)
Fajny pomysł, nie jadłam jeszcze gulaszu z piekarnika, ale podsunęłaś mi pomysł na kolejny obiad 🙂
Jaki fajny pomysł na dobre jedzonko.
w sam raz do ziemniaczków i suróweczki.
o tak!
polecam!
🙂
🙂
🙂
Wygląda smakowicie 🙂
Taki gulasz musi być pyszny 😀
Pozdrawiam.
i w sumie też szybkie;)
Fajne danie, właściwie robi się samo 🙂
Mój mąż uwielbia gulasze w dowolnej wersji. Zapisuje i skosztujemy!
Faktycznie wygląda na bardzo prosty w zrobieniu!
taki jest!
polecam!
🙂
o tak!
😉
wręcz błyskawiczny!
Tak, takie dania z piekarnika często mnie ratują 🙂