Obiady

Halibut na warzywach

1 Min. czytania
Jakby ktoś mnie zapytał, o moją ukochaną rybę, to teraz z pewnością bym powiedziała, że jest nią halibut. Bo jest bardzo delikatny, smaczny i nie ma ości. A jako, że ości się boję jak ryba wędki, to mój rybny repertuar nie jest zbyt wyszukany. Łosoś, tuńczyk, polędwiczka z dorsza, a ostatnio polubiłam się z panem halibutem. Nie mogę zaprzeczyć, ostatnie 3 razy po prostu go smażyłam i bach, na talerz. Dla odmiany przygotowałam jednak wersję pieczoną z warzywami. Obiad od razu jest gotowy, w jednym naczyniu, w parę chwil. Nie trzeba zbyt wiele szykować i gotować, i brudzić za wiele naczyń. Ja wykorzystałam tutaj ziemniaki z poprzedniego dnia, dzięki czemu danie powstało jeszcze szybciej i sprawniej. Wiadomo, ryby są zdrowe, warto je jeść, a myślę, że ten sprawi, że co niektórzy przekonają się do smaku ryb.
Uff, czy tylko mnie wyjątkowo cieszy ten weekend? Przez cały tydzień żyłam w totalnym niedoczasie, tak się cieszę z braku planów na sobotę, mam w planach lenistwo i dużo, dużo snu. Muszę się w końcu wyspać, wyciszyć i nieco odciąć do ludzi. Ten tydzień był tak intensywny i bogaty we wrażenia, że chwila samotności dobrze mi zrobi. To ja idę na spacer, a Wam zostawiam pyszną rybę.

Składniki:

1 duży płat halibuta
2-3 ugotowane kartofle
Pół czerwonej papryki
Pół cukini
1 marchewka
Pół czerwonej cebuli
Skórka i sok z  połowy cytryny
Mięta suszona
Koperek suszony
Czosnek granulowany
Słodka papryka
Odrobina kminu rzymskiego
Sól
Pieprz
Oliwa
Masło

Rybę przepłukuję, posypuję solą, pieprzem, skórką z cytryny, polewam sokiem z cytryny i odstawiam na 5 minut.
Cukinię i ziemniaki kroję w plasterki. Marchewkę trę na tartę, siekam cebulę, paprykę kroję w małą kostkę. Do warzyw dodaję oliwę, miętę, koperek, czosnek, kmin rzymski i paprykę, przesmażam  parę minut w naczyniu do zapiekania. Na warzywach układam rybę, na niej kładę kawałeczki masła. Zapiekam potrawę przez 20 minut w 185 stopniach.

1469 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Poznań. Bazylia i Oregano.

1 Min. czytania
Witajcie kochani, dziś zabieram Was na małą kulinarną wycieczkę. Będziemy w Poznaniu, na Starym Rynku. To tutaj znajduje się lokal, gdzie wiele…
Obiady

Mielone z indyka z piekarnika

25 Min. gotowania
Witajcie po majówce. Jak minął Wam ten czas? Ja mam wrażenie, że wykorzystałam piękną pogodę maksymalnie. Bardzo dużo czasu spędziłam w moim…
Obiady

Pilaw uzbecki

55 Min. gotowania
Dziś zapraszam na obiad. Będę Was kusić pilawem, czyli daniem idealnym na te ostatnio chłodne dni. Pilaw uzbecki to danie obiadowe, które…

40 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.