Obiady

Halibut na warzywach

1 Min. czytania
Jakby ktoś mnie zapytał, o moją ukochaną rybę, to teraz z pewnością bym powiedziała, że jest nią halibut. Bo jest bardzo delikatny, smaczny i nie ma ości. A jako, że ości się boję jak ryba wędki, to mój rybny repertuar nie jest zbyt wyszukany. Łosoś, tuńczyk, polędwiczka z dorsza, a ostatnio polubiłam się z panem halibutem. Nie mogę zaprzeczyć, ostatnie 3 razy po prostu go smażyłam i bach, na talerz. Dla odmiany przygotowałam jednak wersję pieczoną z warzywami. Obiad od razu jest gotowy, w jednym naczyniu, w parę chwil. Nie trzeba zbyt wiele szykować i gotować, i brudzić za wiele naczyń. Ja wykorzystałam tutaj ziemniaki z poprzedniego dnia, dzięki czemu danie powstało jeszcze szybciej i sprawniej. Wiadomo, ryby są zdrowe, warto je jeść, a myślę, że ten sprawi, że co niektórzy przekonają się do smaku ryb.
Uff, czy tylko mnie wyjątkowo cieszy ten weekend? Przez cały tydzień żyłam w totalnym niedoczasie, tak się cieszę z braku planów na sobotę, mam w planach lenistwo i dużo, dużo snu. Muszę się w końcu wyspać, wyciszyć i nieco odciąć do ludzi. Ten tydzień był tak intensywny i bogaty we wrażenia, że chwila samotności dobrze mi zrobi. To ja idę na spacer, a Wam zostawiam pyszną rybę.

Składniki:

1 duży płat halibuta
2-3 ugotowane kartofle
Pół czerwonej papryki
Pół cukini
1 marchewka
Pół czerwonej cebuli
Skórka i sok z  połowy cytryny
Mięta suszona
Koperek suszony
Czosnek granulowany
Słodka papryka
Odrobina kminu rzymskiego
Sól
Pieprz
Oliwa
Masło

Rybę przepłukuję, posypuję solą, pieprzem, skórką z cytryny, polewam sokiem z cytryny i odstawiam na 5 minut.
Cukinię i ziemniaki kroję w plasterki. Marchewkę trę na tartę, siekam cebulę, paprykę kroję w małą kostkę. Do warzyw dodaję oliwę, miętę, koperek, czosnek, kmin rzymski i paprykę, przesmażam  parę minut w naczyniu do zapiekania. Na warzywach układam rybę, na niej kładę kawałeczki masła. Zapiekam potrawę przez 20 minut w 185 stopniach.

1501 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Oliwa i ogień. Wrocław.

2 Min. czytania
Czas odkryć karty. Dziś zabieram Was na najlepszą pizzę w Polsce. Tak, nie mam co do tego żadnych wątpliwości! Może to źle,…
Obiady

Niedźwiadek pod Holicą.

1 Min. czytania
Czas na małą kulinarną podróż! Dziś zapraszam w Bieszczady, odwiedzimy Niedźwiadka pod Holicą. Czyli kultową knajpę, która znalazła kolejną lokalizację, dużo spokojniejszą…
Obiady

Indyk w Parmezanie

40 minut Min. gotowania
Dziś zapraszam na przepyszny obiad, będzie indyk w Parmezanie. I to nie smażony, a pieczony. Delikatny, soczysty, z niesamowicie chrupiącą i apetyczną…

40 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.