O ile pierwszego dnia po koncercie, byłam nieżywa, to następnego miałam aż nadmiar energii i ten nadmiar postanowiłam wykorzystać w kuchni, w okolicy piekarnika. Tam też ( przy odpowiedniej muzyce, czyli Depeche Mode non stop) powstało migdałowe blondie. Po prostu rewelacyjne. Przygotowałam je na mące migdałowej, dodałam kawałki migdałów i do tego karmelowa czekolada. Smak? coś jak migdałowa krówka. Po prostu coś wspaniałego. Ciasto z mąki migdałowej jest bardziej kruche, kawałki czekolady zapewniają przyjemną kremową konsystencję, ale nie ma co oczekiwać klasycznego brownie. To jest po prostu bardzo przyjemne i apetyczne ciasto, które robi się błyskawicznie i tak samo błyskawicznie znika ze stołu. W sam raz na miłe popołudnie w środku tygodnia, albo na słodką sobotę. Datę wybierzcie sobie dowolnie. Ja będę je robić częściej i częściej. Szalenie mi pasuje ten smak, konsystencja i dużo migdałów!
Składniki:
100 gramów masła
2 duże jajka
1,5 tabliczki karmelowej czekolady
250 gramów mąki migdałowej
Pół łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki prażonych migdałów
Szczypta soli
Cukier puder do posypania
W garnuszku topię karmelową czekoladę – 1 tabliczkę, razem z masłem, chwilę studzę. Wbijam jajka i dokładnie mieszam. Dodaję mąkę migdałową, sól i proszek do pieczenia, łączę składniki.
Siekam pozostałą czekoladę i migdały, dodaję je do ciasta, delikatnie mieszam.
Formę do pieczenia wykładam papierem, przelewam ciasto, placek piekę 30 minut w 185 stopniach.
Po przestudzeniu posypuję blondie cukrem pudrem.
Moje rady:
Moim zdaniem karmelowa czekolada daje odpowiedni poziom słodkości, ale jeżeli lubicie naprawdę słodkie desery, to możecie dodać 3-4 łyżki brązowego cukru.
Ależ bym zjadła ☺
Fajny przepis, taki prosty, że aż szkoda nie zrobić 🙂
Spadek i przypływ energii? Energii na pewno przybywa po takim cieście:D
🙂
polecam 🙂
😉
Nie jadłam nigdy ciasta, które bazowałoby tylko na mące kokosowej, ale obietnica krówki brzmi pysznie 🙂
Rewelacyjny przepis na szybkie ciasto. Muszę go koniecznie wypróbować jak tylko dorwę mąkę migdałową.
🙂 Ale super wygląda, a smak patrząc po składnikach też musi być znakomity.
🙂 Książki są zawsze w cenie, pożyczone czy nie, ważne jak są.
Pozdrawiam!
Fajny przepis. Może go wypróbuję.
Jak ja już dawno nie słyszałam Depeche Mode 🙂
Mmm, wygląda naprawdę kusząco 🙂
🙂
U mnie właśnie lecą 🙂
🙂
polecam 🙂
można zmielić drobno płatki migdałowe 🙂
tu akurat jest migdałowa 😉
Uwielbiam karmel, więc myślę, że to coś dla mnie 🙂
🙂
Skład ciekawy, na pewno musiało powstać smakowite ciasto 🙂
Bardzo lubię migdałowe wypieki 🙂
🙂
🙂
Migdałowa krówka brzmi świetnie. I taka radość z pichcenia również 🙂 No i bez glutenu – czyli możemy jeść
Bardzo ładna to blondie. Podoba mi się.
Świetnie wygląda. Robiłam w klasycznej wersji.
Pozdrowionka serdeczne 🙂
Ciekawy skład zwłaszcza z tym karmelem a ogólnie to oryginalne to wygląda.
🙂
😉
🙂
Jeżeli czuć dobrze migdały to już kochamy to ciasto 😀
Ale smakowity pomysł na ciasto 😀
Nooo powiem, że zaskoczyłaś mnie ciasteczkiem!
Jest to ciasto, które widzę po raz pierwszy ze względu na skład 😮 ale musi być pyszne ♥
polecam 🙂
😉
oj czuć mocno 🙂
Oj, kusisz 😀
Cudowna blondi 🙂
To jest jedno z tych ciast, które potrafię zjeść w każdej ilości! PS. Pomysł z mąką migdałową jest super. Wypróbuję 😉