Ciasta

Migdałowe blondie. Bez glutenu.

1 Min. czytania
O ile pierwszego dnia po koncercie, byłam nieżywa, to następnego miałam aż nadmiar energii i ten nadmiar postanowiłam wykorzystać w kuchni, w okolicy piekarnika. Tam też ( przy odpowiedniej muzyce, czyli Depeche Mode non stop) powstało migdałowe blondie. Po prostu rewelacyjne. Przygotowałam je na mące migdałowej, dodałam kawałki migdałów i do tego karmelowa czekolada. Smak? coś jak migdałowa krówka. Po prostu coś wspaniałego. Ciasto z mąki migdałowej jest bardziej kruche, kawałki czekolady zapewniają przyjemną kremową konsystencję, ale nie ma co oczekiwać klasycznego brownie. To jest po prostu bardzo przyjemne i apetyczne ciasto, które robi się błyskawicznie i tak samo błyskawicznie znika ze stołu. W sam raz na miłe popołudnie w środku tygodnia, albo na słodką sobotę. Datę wybierzcie sobie dowolnie. Ja będę je robić częściej i częściej. Szalenie mi pasuje ten smak, konsystencja i dużo migdałów! 
Składniki:
100 gramów masła
2 duże jajka
1,5  tabliczki karmelowej czekolady
250 gramów mąki migdałowej
Pół łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki prażonych migdałów
Szczypta soli
Cukier puder do posypania
W garnuszku topię karmelową czekoladę – 1 tabliczkę,  razem z masłem, chwilę studzę. Wbijam jajka i dokładnie mieszam. Dodaję mąkę migdałową, sól i proszek do pieczenia, łączę składniki.
Siekam pozostałą czekoladę i migdały, dodaję je do ciasta, delikatnie mieszam. 
Formę do pieczenia wykładam papierem, przelewam ciasto, placek piekę 30 minut w 185 stopniach. 
Po przestudzeniu posypuję blondie cukrem pudrem. 
Moje rady:
Moim zdaniem karmelowa czekolada daje odpowiedni poziom słodkości, ale jeżeli lubicie naprawdę słodkie desery, to możecie dodać 3-4 łyżki brązowego cukru. 
1469 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Wielkanocna babka z gotowanych cytryn

50 Min. gotowania
Nie mogę uwierzyć, że już za tydzień będzie Wielkanoc. Luty zawsze mijał mi szybko, ale tegoroczny marzec pobił wszystkie możliwe rekordy. Sama…
Ciasta

Ciasto z jabłkami i cynamonową skorupką

35 Min. gotowania
Czyż nie wspominałam, że marzy mi się pyszne, domowe ciasto z jabłkami? Chyba coś mówiłam, że planuję upiec domowe ciasto, na znak,…
Bez kategoriiCiasta

Cytrynowe ciasto z pomarańczową galaretką

40 Min. gotowania
Witajcie w niedzielny poranek. Za oknem topnieją resztki śniegu, który padał u nas przez ostatnie trzy dni. W kubku kawa z miodem…

39 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.