Obiady

Kurczak w orzechowej panierce z ryżem

1 Min. czytania
Dziś będzie obiad w stylu azjatyckim. Kurczak w orzechowej panierce, ryż, brokuły i delikatny sos orzechowy. Kolejny przepis, który bardzo mi pasuje. Bo bardzo prosty, bardzo smaczny i zupełnie bezproblemowy. Taki obiad przygotowałam wczoraj, kiedy to byłam kompletnie nieprzytomna przez cały dzień,a  powodem był wieczorny koncert Depeche Mode, na który miałam okazję pójść. Pójść? Bardziej pasuje słowo przeżywać. Tak, miałam  okazję go przeżywać. I było to kolejne niezapomniane uczucie, i kolejne przepiękne wspomnienia do kolekcji. Nic dziwnego, że następnego dnia unosiłam się nad ziemią i nie miałam ochoty na tak prozaiczne czynności jak gotowanie,sprzątanie, i pracowanie. Tak, to było najgorsze! Kiedy człowiek duszą jest w innym, magicznym, muzycznym świecie, a głowa siedzi w pracy i próbuje ogarnąć co mówi do niego klient! A klienci jak to przy poniedziałku, bywają namolni, zmęczeni, niewyspani i irytujący. Większość z nich nie miała jednak tej przyjemności jak mnie dosięgnęła i nie śpiewali noc wstecz, razem z tłumem i wokalistą wielu, wielu refrenów. To był przepiękny wieczór, będę do niego często wracać. Na przykład jedząc obiad.

Składniki:
1 pierś z kurczaka
1 mały brokuł
Makaron ( polecam tagliatelle)
3 łyżki mąki orzechowej ( mogą być zmielone fistaszki)
Mały kubeczek jogurtu
1 duży ząbek czosnku
Łyżeczka słodkiej papryki
Sól
Pieprz
Oliwa do smażenia

Sos:
Masło orzechowe – 4 łyżki
Sok z połowy cytryny
1 łyżeczka cukru
2 łyżki sosu sojowego
Szczypta chilli

Dodatkowo:
Makaron i brokuły

Mięso przepłukuję, suszę i kroję w kostkę. Do miski przekładam jogurt, łączę z wyciśniętym ząbkiem czosnku, solą, pieprzem i papryką. Chłodzę minimum kwadrans ( można też mięso przygotować rano i trzymać w marynacie do przygotowania obiadu).
Kurczaka wyjmuję z marynaty, obtaczam w mące orzechowej i smażę na rozgrzanej oliwie do zarumienienia – około 7 minut.
Szykuję sos, masło orzechowe podgrzewam z pozostałymi składnikami, polewam sosem makaron, na wierzchu układam kurczaka i brokuły.

1501 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Oliwa i ogień. Wrocław.

2 Min. czytania
Czas odkryć karty. Dziś zabieram Was na najlepszą pizzę w Polsce. Tak, nie mam co do tego żadnych wątpliwości! Może to źle,…
Obiady

Niedźwiadek pod Holicą.

1 Min. czytania
Czas na małą kulinarną podróż! Dziś zapraszam w Bieszczady, odwiedzimy Niedźwiadka pod Holicą. Czyli kultową knajpę, która znalazła kolejną lokalizację, dużo spokojniejszą…
Obiady

Indyk w Parmezanie

40 minut Min. gotowania
Dziś zapraszam na przepyszny obiad, będzie indyk w Parmezanie. I to nie smażony, a pieczony. Delikatny, soczysty, z niesamowicie chrupiącą i apetyczną…

40 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.